Gıda güvenliği hakkında medyada sıkça gündeme gelen açıklamaların hiçbir bilimsel temele dayanmadığını söyleyen SETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Tezel, tüketiciye gıda güvenliği konusunda yanıltıcı bilgilerin aktarılmasının önlenmesi amacıyla bir düzenleme yapılmasının artık kaçınılmaz bir ihtiyaç olduğunu vurguladı.
Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği’nin (SETBİR), İspanya, Valensiya Bölgesel Gıda Federasyonu (FEDACOVA) ile ortaklık yaptığı AB Sivil Toplum Diyalogu Gıda Güvenliği Projesi’nin tüketici ayağı 26 Ekim Çarşamba günü Ankara’da gerçekleştirildi.
Proje kapsamında Holiday Inn otelinde gerçekleştirilen ve katılımın herkese açık olduğu “Gıda Güvenliği, Gıda Katkı Maddeleri ve Etiket Okuma” tüketici eğitim seminerini; Tüketici Dernekleri Federasyonu, Tüketici Hakları Derneği başkan ve üyelerinin yanı sıra AB Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri, çeşitli gıda derneklerinin temsilcileri ve akademisyenler ile çok sayıda izleyici takip etti.
Seminerin açış konuşmasını yapan SETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Tezel, gıda güvenliği konusunun, ülkemizin üyelik süreci yaşadığı Avrupa Birliği’nin (AB) bir katılım öncesi stratejisi olarak tüm aday ülkelerden istediği öncelikli konular arasında yer aldığını belirtti.
SETBİR’in, AB Sivil Toplum Diyalogu Gıda Güvenliği Projesi’ni, gıda güvenliği üzerine hem tüketicilerde hem de KOBİ’lerde bir farkındalık yaratmak üzere üstlendiğini vurgulayan Tezel, 15 Şubat 2016 tarihinde başlayan projenin 15 ay süreceğini kaydetti.
Son dönemde gıda güvenliği üzerine medyada yer alan açıklamalara da değinen SETBİR Başkanı, bu açıklamaların pek çoğunun hiçbir bilimsel temele dayanmadığına işaret ederek; “Tüketiciye gıda güvenliği konusunda yanıltıcı bilgilerin aktarılmasının önlenmesi ile ilgili bir düzenleme yapılması kaçınılmaz bir ihtiyaçtır.” değerlendirmesinde bulundu.
Halk sağlığı açısından artık iki kavramın gündeme alınmasını isteyen Tezel; konuşmasına şöyle devam etti:
“Belki de halk sağlığı için, gıda tüketiminde sağduyulu yaklaşım için, beslenirken aklımızın ve bilimin temel değerlerinin hakkını vermek için, aynı gıdada olduğu gibi şu iki kavramı da artık gündemimize alıyor olmalıyız; Sağlıklı beslenme için bilgi güvenliği ve sağlıklı beslenme için bilgi güvenilirliği.
Bir başka deyişle, sağlıklı beslenmenin teminatını, bilim, yasa ve yönetmeliklerde aramak için bilgi güvenliği; bilgi kirliliğine ödün vermemek üzere, yetkinlik, liyakat, amaç ve mesleki deneyimlerinin sorgulanması bilincinin yayılımı için bilgi güvenilirliği.
Bugün sizler için hazırlanmış “Tüketici Eğitim Semineri”nde gündemde olan, artık sıkça duymakta olduğunuz doğru bilinen yanlışlar konusunda bilgilenecek, gıda katkı maddeleri ve gıda güvenliği konusunda aklımızda olan sorulara cevaplar bulacağız. Bir tüketici olarak gıda güvenliğinin ne demek olduğu, markette bir gıda ürünü alırken etiketinde yer alan bilgilerin/yazılanların ne anlama geldiği, bir gıdanın etiketinde ülkemiz mevzuatına göre hangi bilgilerin yer alması gerektiği, var olan farklı terimlerin ne anlama geldiği konularında bilgi sahibi olacağız.”
Güvenli gıda için:
Çiğ gıdaları iyice pişirin
Pişmiş gıdaları hemen tüketin
Mümkünse tek öğünde tüketilecek ölçekte hazırlayın
Çiğ ve pişmiş gıdaların temasından kaçının
Ellerinizi düzenli olarak ve sık aralıklarla yıkayın
Gıdaların hazırlandığı alanları/yüzeyleri her zaman temiz tutun
Güvenli ve temiz su kullanın
Dışarıdan satın alınan gıdalar konusunda dikkatli olun
Gıda tüketiminde sıkça yapılan hatalara dikkat
Seminerde, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Barbaros Özer de gıda güvenliği ve etiket okuma konulu bir sunum yaptı.
Gıda güvenliğini; ‘bir gıdanın hammadde üretim noktasından son ürün tüketim noktasına kadar geçen süreçte insan sağlığını olumsuz etkileyecek düzeyde değişime/bulaşmaya uğramaması için alınması gereken önlemler bütünü’ olarak tarif eden Prof. Dr. Özer, gıda tüketiminde sıkça yapılan 10 hataya dikkat çekti. Özer, bu hataları şöyle sıraladı:
-Gıdanın halen tüketilebilir olup olmadığını test için tadına bakmak
-Pişmiş gıdayı pişirilmeden önceki kabına geri koymak
-Donmuş gıdayı tezgah üzerinde çözündürmek
-Et ya da tavuğu yıkamak
-Pişirmeden önce uzun süre buzdolabı dışında tutmak
-Pişmemiş kek harcının tüketmek (diğer çiğ yumurta içeren gıdalar için de geçerlidir)
-Et ya da deniz ürünlerini tezgah üzerinde marine etmek
-Et ve et ürünlerini az pişirmek
-Elleri yıkamamak
-Bulaşık süngeri vb ekipmanları uzun süre kullanmak.