Gıda Mühendisleri Odası’ndan, kurbanlık etin tüketimi ve saklanması konusunda uyarılar…

0
994

Kurban Bayramı dolayısıyla hayvan satışı, kesimi ve et tüketiminin arttığına dikkat çeken TMMOB Gıda Mühendisleri Odası, kurbanlık etlerin tüketimi ve saklanması konusunda tüketicileri daha bilinçli ve duyarlı davranmaları konusunda uyardı.

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası, kurbanlık etin yoğun tüketileceği bayram günleri ve sonrasında, tüketicilerin daha bilinçli ve duyarlı olması gerektiğini belirtti.

Oda’dan yapılan açıklamada ayrıca, uygulanan yanlış politikalar sebebiyle fiyatı çok yükselen ve nüfusun büyük bir bölümünü oluşturan dar gelirli vatandaşların satın alamadığı dolayısıyla tüketemediği kırmızı etin ancak Kurban Bayramı vesilesiyle ulaşılır hale geldiğine de dikkat çekildi.

Güvenli gıdaya erişim koşullarının sağlanması için, Kurban Bayramı boyunca resmi denetimlerin etkin bir biçimde yapılması, kayıt dışı, kuralsız ve hijyenik olmayan girişimlere engel olunması konusunda tüm yetkili kurum ve kuruluşların birlikte hareket etmesi gerektiği ifade edilen açıklamada, tüketicilerin de kurbanlık etinin hijyeni, tüketimi ve saklama koşullarına azami dikkat etmeleri istendi. Açıklamada konuya ilişkin şu bilgiler yer aldı:

“Et, yapısı ve hayvansal kökenli hastalıklar, veteriner tıp ürünleri olarak adlandırılan kimyasallar, hem kesim hem de kesim sonrasındaki hijyen sorunları nedeniyle her zaman riskli kabul edilen bir üründür. Kesim öncesi ve sonrasında gerekli kontrollerin yapılması, kesim hijyeninin sağlanması ve sonrasında etin güvenli yollarla tüketiciye ulaşması amacıyla her aşamada risklerin kontrol edilmesi son derece önemlidir. Kurban bayramında çok sayıda kesim yapılması kimi zaman uygunsuz koşullarda kesim yapılmasına neden olmakta, bu durum etin kesim sonrasında muhafazası ve tüketimi açısından daha fazla riskli duruma gelmesine neden olmaktadır. Bu nedenle kesimin yetkililerce gösterilen noktalarda yapılması, sağlıklı hayvanların seçilmesi ve tüketilecek noktaya kadar etin muhafazası önem kazanmaktadır. Yaz mevsiminde olmamız nedeniyle kesilen etin birkaç saat içerisinde oda sıcaklığına ulaştırılması ve peşinden derhal buzdolabı koşullarına alınması sağlanmalıdır.

  • Kurbanlık etin dayanma süresi, kesim kalitesine ve parçaların büyüklüğüne göre değişmekle birlikte, buzdolabı koşullarında en çok 3 – 4 gündür. Kıymada bu süre 1-2 gündür. Uzun sürede tüketilecek et ise buzlukta ya da derin dondurucuda (-18 °C) muhafaza edilmelidir.
  • Hemen tüketilmeyecek et kavurma yapılarak da muhafaza edilebilir.
  • Donmuş et çözündükten sonra hemen tüketilmeli, asla tekrar dondurulmamalıdır.
  • Kurbanlık etin henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına poşet içinde veya hava alamayacak biçimde büyük parçalar halinde üst üste yığılması durumunda, etin hava almayan kısımlarında çok kısa sürede (2 gün) bozulma ve kokuşma görülecek, tüketimi sağlık açısından risk oluşturacaktır. Bu durumdaki et kesinlikle tüketilmemelidir.
  • Sakatat ile et aynı ortamda bulundurulmamalı ya da muhafaza edilmemelidir.
  • Et, kesinlikle çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmemeli, etin merkezi tam olarak pişene kadar (en az 70° C), ısıl işlem devam etmelidir.

Güvenli gıdaya erişim koşulların sağlanması için her zaman olması gerektiği gibi; bu Kurban Bayramı boyunca da resmi denetimlerin etkin bir biçimde yapılması, kayıt dışı, kuralsız ve hijyenik olmayan girişimlere engel olunması konusunda tüm yetkili kurum ve kuruluşların birlikte hareket etmesi gerekmektedir.

Ülkemizde hayvancılıkta yaşadığımız sorunların çözüldüğü, güvenli ürünlerin tüketildiği kurban bayramlarına ulaşmak umuduyla, bayramınızı en içten dileklerimizle kutluyoruz.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz