Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA), başta palm yağı olmak üzere rafine bitkisel yağlarda ve çeşitli gıdalarda ortaya çıkan ve kanserojen olarak nitelendirilen 3-MCPD’nin günlük tolere edilebilir tüketim miktarı tavsiyesini iki buçuk kat arttırdı.
3-MCPD (3-Monochloropropanediol) yağ asidi esterleri rafine edilmiş bitkisel yağlarda bulunuyor. Özellikle işlem görmüş palm yağları yüksek miktarda 3-MCPD içeriyor.
Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) 2016 yılında yayımlamış olduğu bilimsel görüşte 3-MCPD’nin böbrekler ve erkeklerde üreme sistemi açısından risk oluşturabileceği uyarısına yer vermişti. Bilimsel görüşte ayrıca yine bitkisel yağlarda rafinasyon işlemi sonucu oluşan glisidil yağ asidi esterlerinin (GE) genotoksik ve kanserojen olduğu uyarılarına da yer veriliyordu.
Bilimsel görüşte, bebek formüllerinde başta palm yağı olmak üzere yağ kullanımı nedeniyle bebeklerin kabul edilebilir seviyenin on katı kadar glisidil (Glicidyl) yağ asidi esterlerine maruz kaldıkları belirtiliyordu.
“Avrupa Komisyonu bitkisel yağlarda ve gıdalarda glisidil yağ asidi esterleri miktarının azaltıması ile ilgili yeni bir yasal düzenlemeyi tamamlama aşamasında.
EFSA ise geçen hafta 3-MCPD ve esterleri ile ilgili bilimsel görüşünü güncelledi. Aynı bilgilerin temel alındığı yeni bilimsel görüşte, güncellenmiş bilimsel yöntemler kullanıldı.”
2016 yılında yayımlanan bilimsel görüşte 3-MCPD günlük tolere edilebilir tüketim miktarı kişilerde kilo başına 0.8 µg iken geçen hafta yayımlanan görüşte 2.0 µg olarak belirlendi. Her ne kadar 3-MCPD’nin tolere edilebilir günlük tüketim miktarı neredeyse iki buçuk kat artmış olsa da bu miktar, Dünya Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Dünya Sağlık Örgütü Gıda Katkı Maddeleri Uzman Komitesi (JECFA) tarafından belirlenmiş olan kilo başına 4.0 µg limitinin yarısı kadar.
EFSA tarafından yayımlanan açıklamada her ne kadar EFSA ve JECFA değerlendirmelerini aynı bilimsel veriler kullanılarak oluştursa da iki otoritenin farklı modelleme teknikleri kullandığı belirtiliyor.
Açıklamada; “Bu teknik farklılıklar bir yana, her iki taraf da 3-MCPD’nin olası olumsuz etkileri ve kamu sağlığı açısından aynı genel sonuca varmıştır.” değerlendirmesine yer veriliyor.