Bakanlık 5 yıldır o maddelere rastlamamış

0
1705
Bakanlık 5 yıldır o maddelere rastlamamış

‘Unlu mamul ürünlerinde, kanserojen maddeler E928 (benzoil peroksit) ve E924 (potasyum bromat) kullanıldığı iddialarına’ Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yanıt geldi. Bakanlık açıklamasında, “21.11.2015 – 21.11.2020 tarihleri arasında son beş yılda un ve unlu mamul üretim ve satış noktalarında 513.493 denetim gerçekleştirilmiş olup, bahse konu maddeler acısından hiçbir olumsuzluk tespit edilmemiştir.” ifadelerine yer verildi.

Gıda Mühendisleri Odası 2. Başkanı Murat Şanlı ile Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Teksöz’ün, “Üretim maliyetinden kaçmak isteyen bazı üreticilerin, Türk Gıda Kodeksi’nde yasaklı olan kanserojen “benzoil peroksit” ve “potasyum bromat” adlı maddeleri unlu mamullerde kaçak bir şekilde kullandığına” ilişkin basında yer alan haberleri üzerine Tarım ve Orman Bakanlığı açıklama yayınladı.

RS FM’de Ali Çağatay’la Seyir Hali programına katılan Şanlı, “Potasyum bromat, benzil peroksit, kloral bioksit gibi birtakım kimyasallar unu ve ekmeği beyazlatmak amacıyla kullanılıyor. Bunlar fırıncılık sektöründe ve unlu mamullerde eskiden beri kullanılıyordu, gelişmiş ülkelerde ve ülkemizde yasaklandı. Kullanılma sebeplerini rengini açması, kabarmayı daha iyi sağlaması ve kolay pişmesine yol açması diye sıralayabiliriz. Zayıf unları güçlendirmek burada amaçtır. Belirttiğiniz gibi kanserojen etkisi var. Tarım Bakanlığı yaptığı denetimlerde bulduklarına ceza kesiyor ama kaçak kullananlar da vardır” sözleriyle anlatmıştı.

Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Teksöz ise, A Haber canlı yayınında vatandaşları uyarmış, “bahsi geçen bu katkı maddeleri özellikle kalitesiz unların renklerinin ağartılmasında ya da kabarmayı kolaylaştırmak pişirmeyi daha hızlı bir şekilde yapmak amaçlı maalesef bunlar kullanılabilmekte.” diyerek; vatandaşların bildiği markaların, bildiği unlu mamul satan yerlerin ve işletme kayıt ve onay belgesine sahip özellikle gıda mühendislerinin de çalıştığı ve Tarım Bakanlığı tarafından denetlenen işletmelerden alışveriş yapmalarını tavsiye etmişti.

Bakanlıktan bu açıklama ve yayınlara verilen cevapta; “21.11.2015 – 21.11.2020 tarihleri arasında son beş yılda un ve unlu mamul üretim ve satış noktalarında 513.493 denetim gerçekleştirilmiş olup, bahse konu maddeler acısından hiçbir olumsuzluk tespit edilmemiştir.” ifadelerine yer verildi.

Ülkemizde gıda katkı maddeleri ile ilgili yasal düzenlemenin 30 Haziran 2013 tarihli Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği ile düzenlendiği hatırlatılan açıklamada şunlar kaydedildi:

“Ülkemizde, Avrupa Birliği ile uyumlu hazırlanmış yönetmelik kapsamında AB’de kullanımı yasak olan bütün katkı maddelerinin kullanımı yasaktır. Hatta AB’de izin verildiği halde ülkemizde belirli gıdalarda bazı katkı maddelerinin kullanılması ayrıca yasaklanmıştır. 

Habere konu olan E928 (benzoil peroksit) ve E924 (potasyum bromat)  adlı maddelerin ülkemizde ve AB ülkelerinde gıda katkı maddesi olarak kullanımı ekmek ve unlu mamuller dahil bütün gıdalar için yasaktır.

Bakanlığımızca 21.11.2015 – 21.11.2020 tarihleri arasında son beş yılda un ve unlu mamul üretim ve satış noktalarında 513.493 denetim gerçekleştirilmiş olup, bahse konu maddeler acısından hiçbir olumsuzluk tespit edilmemiştir.

Halk Sağlığı ve gıda güvenliğini tehlikeye sokabilecek durumlarla mücadelede, her zaman olduğu gibi vatandaşlarımızın katkıları oldukça önemlidir. ‘En iyi denetçi vatandaştır’ şiarıyla, herhangi bir olumsuzluk görülmesi durumunda, Bakanlığımızın ALO 174 Gıda ve WhatsApp İhbar Hattına (0 501 174 0 174) ihbarda bulunulması büyük önem arz etmektedir.

Gıda konusunda temel hedefi tüketici sağlığını en üst düzeyde korumak olan Tarım ve Orman Bakanlığı bundan sonraki süreçte de denetimlerini aralıksız sürdürecek olup vatandaşlarımızın sağlığını tehlikeye sokabilecek olumsuzluklara asla göz açtırmayacaktır.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz