Amerika Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından sınır kontrolleri neticesinde geri çevrilen gıda ithalatının dörtte birinden fazlasını meyve ve sebzeler oluşturuyor.
Meyve ve sebzeler 2005 ve 2013 yılları arasında Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından ithalatta en fazla geri çevrilen ürünler arasında ilk sırada yer alıyor. Meyve ve sebzelerin ardından sırasıyla su ürünleri, baharatlar, tat verici maddeler ile tuz kategorisi geliyor.
Amerika Tarım Bakanlığı (USDA) Ekonomik Araştırma Servisi tarafından hazırlanan rapor, 2005 ve 2013 yılları arasında en fazla Meksika, Hindistan ve Çin’den ithal edilen gıdaların geri çevrildiğini ortaya koyuyor.
Bu yıllar arasında gıda ithalatındaki artışa karşın kontrollerde geri çevrilen gıdaların toplam sayısında düşüş kaydedildi. Ancak FDA yayımladığı raporda, bu görünüşte güzel haberin nedeninin, tedarikçilerin gıda güvenliğine daha fazla uyum sağlamasından mı yoksa ajansın bütçesindeki kısıntılardan dolayı mı geldiğinin belirlenemediğini açıkladı.
FDA raporunda, 2005 ve 2013 yılları arasında 143,000 civarında ihlal tespit edildiğini ve bu ihlallerin %57’sinin tağşiş, ambalaj bütünlüğü ve besin güvenliği/hijyen başlıkları altında gerçekleştiğini ortaya koyuyor. İhlallerin %41’i ise asılsız ya da yanıltıcı bilgilere yer veren etiketler ve etiketlerin İngilizce olmaması ya da İngilizce eksikliği nedeniyle gerçekleşiyor.
Raporda; “FDA tarafından en fazla gıda ithalatı geri çevrilen ülkeler arasında Meksika, Hindistan ve Çin ve bu ülkelerden en fazla geri çevrilen gıdalar arasında ise sebzeler, baharatlar ve su ürünleri bulunuyor.” açıklaması yer alıyor.
Raporda, “İthal edilen gıdalarda aynı sorunlara her yıl devamlı olarak rastlanmasının, FDA’nın denetleme sisteminin, üretici ve ithalatçıların Amerika kanunlarına aykırı gıdaların ithalatını gerçekleştirmesini tamamıyla önleyemediğini” ortaya koyduğu da ifade ediliyor.
FDA’in ithalat ihlalleri raporu ile ilgili bir analiz hazırlayan Amerika Tarım Bakanlığı araştırma kolu rapor ile ilgili; “Amerikalı tüketiciler için daha fazla oranda risk oluşturan ülkelerin ve gıdaların daha iyi anlaşılmasını sağlıyor.” değerlendirmesinde bulunuyor.
FDA tarafından yayımlanan rapor meyve ve sebzeleri iki ayrı kategoride değerlendirdiğinden balık ve su ürünleri %20,5’lik oranı ile sınır kontrollerinde en fazla geri çevrilen gıdalar arasında ilk sırada yer alıyor.
Ancak meyve ve sebzeler tek bir kategori olarak değerlendirildiğinde, 2005 ve 2013 yılları arasında %26,6’lık sınırda geri çevrilme oranı ile ilk sıraya yerleşiyorlar.
Raporda en fazla geri çevrilen gıdalar; balık ve su ürünleri (%20,5), sebze ve sebze ürünleri (%16,1), meyve ve meyve ürünleri (%10,5), baharat/tat verici maddeler ve tuz (%7,7) ve şekerli ürünler (çikolata içermeyen) ve sakızlar (%7,2) olarak belirtiliyor.
Balık ve su ürünleri ve meyve ve meyve ürünleri kategorilerini sınırda geri çevrilmelerin en yaygın nedenini sağlık konusundaki ihlaller oluşturdu. Sebze ve sebze ürünleri ise tarım ilacı kalıntıları nedeniyle sınırdan geri çevrildi. Baharat/tat verici maddeler ve tuz kategorisinde salmonella bakterisinin bulunması, şekerli ürünler (çikolata içermeyen) ve sakızlar için ise güvenli olmayan renklendirici kullanımı ihlallerin en sık görülen sebeplerini oluşturdu.