AB sağlık bakanlarından çağrı

0
998

 

Avrupa Birliği Sağlık Bakanları Konseyi, üye ülkelere 2017 yılı sonuna kadar Avrupa’da gıdaların daha sağlıklı hale getirilmesi amacıyla ulusal düzenlemeler hazırlamaları konusunda çağrıda bulundu.

Avrupa Birliği’ne üye 28 ülkeden Çalışma, Sosyal Politikalar, Sağlık ve Tüketici Konseyi Bakanlarının geçen hafta bir araya geldikleri toplantıda kabul edilen sonuç belgesinde Avrupa Birliği bünyesinde yer alan hükümetlere Avrupa’da gıdanın daha sağlıklı bir hale getirilmesi amacıyla kendi ulusal çalışmalarını oluşturmaları çağrısında bulundu.

Bakanlar tarafından kabul edilen sonuç belgesi gıda alanında ulusal düzeyde yapılacak iyileştirmeler konusunda hedefleri açık bir şekilde ortaya koyuyor.

Tüketicilerin beslenme şekillerinin geliştirilebilmesi için sağlıklı tercihlerin kolay tercihler haline getirilmesi gerektiğine dikkat çekilen sonuç belgesinde; “Bu hedefe ulaşabilmek için bütünsel bir yaklaşıma ihtiyaç duyuluyor; gıda tüketiminde sağlıklı modellerin destekleyecek fiziksel ve sosyal çevreler, beslenme ile ilgili tarafsız bilgiler ve kamu sağlığı konusunda eğitimler bu konuda ulusal ve yerel düzeyde önde gelen politika ve faaliyet alanlarının oluşturuyor.” ifadelerine yer veriliyor.

Sonuç belgesinde ayrıca gıda ürünlerinde bulunan tuz, doymuş yağ, ilave şeker ve enerji miktarının azaltılmasının yanı sıra ürünlerin daha küçük porsiyonlu seçeneklerinin de bulunmasının sağlıklı tercihlerin kolay tercih haline getirilmesinde önemli bir rol oynadığı belirtiliyor.  Bazı üye ülkelerde gıda tercihlerinin iyileştirilmesi yönünde sergilenen ilerlemeye de dikkat çeken belgede; tuz, yağ ve şeker azaltımında benimsenecek yaklaşımın her bir ülkenin kültürü, tercihleri ve beslenme şekilleri ile de şekilleneceği belirtiliyor.

Konsey her ülkeden iki yılda bir ilerleme raporu talep edeceğini ve bu şekilde en başarılı uygulamaların ve uygulamaların sonuçlarının paylaşılabileceğini açıkladı.

Bebek ve çocuklara yönelik gıdalara da ayrı bir yer verilen sonuç belgesinde, bebek ve çocukların hayatlarındaki ilk tercihlerinin tuz ve şeker bakımından yüksek yoğunlukta olan gıdalar haline gelmemesi için bu gıdalara ayrı bir önem verilmesi gerektiği de belirtiliyor.

İlk tepkiler

Sağlık ve Gıda Güvenliği Komisyonu Başkanı Vytenis Andriukaitis  yaptığı açıklamada, Hollanda Başkanlığı döneminde daha sağlıklı gıdalar konusunda böyle güçlü bir duruş sergilenmesinden dolayı memnuniyet duyduğunu belirtti. Andriukaitis  ayrıca kabul edilen sonuç belgesinin hem Avrupa Birliği düzeyinde hem de ulusal düzeyde bu konuda bilincin arttırılması ve bu konuda harekete geçilmesi yönünde baskıların arttırılması yönünden önemli bir adım olduğunu değerlendirmesinde bulundu.

Sonuç belgesi Avrupa gıda ve içecek üreticileri temsilcisi FoodDrinkEurope’ın da desteğini aldı. FoodDrinkEurope tarafından yapılan açıklamada; “Avrupa Komisyonuna ve üye ülkelere, başta küçük ölçekli şirketler olmak üzere tüm şirketlerin inovasyonu geliştirebileceği ve ürün formülasyonu gerçekleştirebileceği bir ortamın oluşturulması için ve gıda, beslenme ve sağlıklı yaşam tarzı konusunda tüketicileri bilgilendirecek eğitici programlar yürütmesi için çağrıda bulunuyoruz. Avrupa Birliği düzeyinde daha yapılması gereken çok şey var ancak bu çalışmaların sonucunda gıdalar “iyi” ve “kötü” şeklinde sınıflandırılmamalı, beslenme açısından bu doğru bir bakış açısı olmaz.” değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa Birliği tüketici hakları örgütü BEUC da sonuçları memnuniyetle karşıladı. Sağlıklı tercihlerin kolay tercihler haline getirilebilmesi için hükümetlere sözlerini faaliyetlerine yansıtmaları çağrısında bulunan BEUC Gıda ve Sağlık Bölümü Başkanı Ilaria Passarani; “Üye ülkelerin gıda ürünlerini iyileştirme yönünde ulusal planları gelecek yılın sonuna kadar oluşturma yönündeki taahhütlerini takdir ediyoruz. BEUC üyeleri bugüne kadar defalarca kez dışarıdan aynı ya da benzer görünen iki ürünün tuz, şeker ve yağ oranlarının iki, üç kat farklı olduğunu gösterdi. Şimdi gıda ve içeceklerimizde gereğinden fazla yüksek miktarda bulunan bu bileşenleri azaltma zamanı.” açıklamasında bulundu.

Avrupa’da kaliteli ve sağlıklı gıda konusuna Hollanda Başkanlığı döneminde ayrı bir önem veriliyor. Bu yıl Ocak ayında gıdaların daha sağlıklı olmalarını sağlamak amacıyla daha somut faaliyetlerin geliştirilmesi hedefiyle Hollanda Başkanlığı tarafından yayımlanan “Gıda Ürünlerinin Geliştirilmesi Yol Haritası” çoğu üye ülkenin yanı sıra halk sağlığı örgütlerinin ve gıda ve içecek endüstrisinin de desteğini almıştı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz