Dünyada 3 milyon ton zeytinyağı ihtiyacı olmasına karşın, rekoltenin 2,5 milyon ton olduğuna dikkat çeken ATB Başkanı Adnan Bosnalı, gelecek yıllarda zeytinyağı fiyatının daha da artacağını belirtti.
Aydın Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Adnan Bosnalı, zeytinyağındaki fiyat artışında iklim değişikliği sonucu düşen zeytin rekoltesinin etkili olduğunu söyledi. Gelecek yıllarda zeytinyağı fiyatının daha da artacağını belirten ATB Başkanı Adnan Bosnalı, dünyada 3 milyon ton zeytinyağına ihtiyaç varken rekoltenin 2,5 milyon ton olduğuna dikkat çekti.
ATB Başkanı Adnan Bosnalı, konuyla ilgili yazılı değerlendirmesinde, dünyada zeytin ağaçlarının iklim değişikliğinden dolayı 10 yıldır az mahsul verdiğini, dolayısıyla zeytinyağındaki fiyat artışının dünyadaki iklim değişikliğine bağlı olarak arttığını ifade etti. Zeytinyağı fiyatının yaza doğru daha da fiyatlanacağını belirten Bosnalı, “Dünya zeytin ağaçları iklim değişikliğinden dolayı 10 yıldır mahsul az veriyor. Mahsul hep dünya ihtiyacının altında çıkıyor. O yüzden fiyatlar arttı. Bu iklim düzelecek, ağaçlar yeşerecek 10 bin yıl yaşıyor bu zeytin ağaçları. Biz olmasak da çocuklarımızın veya onların çocukları bu mahsulleri görecekler. Bizim zeytin ve zeytinyağı için milli ürün olarak şunu yapmamış gerekiyor. Zeytin ve zeytinyağı tüketmemiz gerekiyor. Kişi başı 1,5 kg olan zeytinyağını 5 kg’a çıkarmamız gerekiyor. Rakip ülkeler Yunanistan’da kişi başı zeytinyağı tüketimi 21 kg. kişi başına. Petrolden sonra en çok döviz çıktımız bitkisel yağ, müthiş ithalat var.” dedi.
Stok tükendi
2016 yılında 2,5 milyon ton üretim olacağını, ihtiyacın ise 3 milyon ton olduğunu kaydeden ATB Başkanı Bosnalı, açıklamasına şöyle devam etti:
“Aydın’da 2006 yılında 55 bin ton zeytinyağı üretimimiz var. Bu yıldan itibaren zeytinyağı üretiminde düşüş var. Şu anda yıllık 10- 15 bin ton civarında. Stoklarda bulunan 18 bin ton zeytinyağı da tükendi. Dünyada zeytinyağı üretimi de azaldı. Fiyatların yükselmesi tüketiciyi de olumsuz etkiliyor. Aydın’da her yere Gemlik zeytini dikildi. Adaptasyon problemi var gelecekte bu da sıkıntı olabilir. Türkiye’de 186 milyon zeytin ağacı vardı. Şimdi 250 milyon zeytin ağacı var. AB ülkeleri zeytinyağı üreticisi kilo başına 5 TL destek veriyor, bizde bu rakam 70 kuruş. Zeytinyağı iç tüketimi kişi 1- 1,5 kg. Bu oran kişi başına 5 kg. olmalı.”
Bosnalı’nın verdiği bilgiye göre, Türkiye’nin 2012/2013 yılı zeytinyağı üretimi 195 bin ton iken 2013/2014’te 180 bin ton oldu. Bu sezon ise 145 bin ton civarında bekleniyor. Dünya zeytinyağı üretiminde yaklaşık yüzde 6 payı olan Türkiye’de en çok tüketim Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinde oluyor.