7 Haziran Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Güvenliği Günü dolayısıyla açıklama yayınlayan FAO, gıda güvenliğini sağlamanın gıda yetiştiren, işleyen, taşıyan, depolayan, satan ve tüketen herkesin ortak sorumluluğu olduğunu vurguladı.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından Aralık 2018’de kabul edilen 7 Haziran Dünya Gıda Güvenliği Günü, herkesin güvenli, besleyici ve yeterli gıdaya sahip olma hakkına dikkat çekiyor. Dünyada ilk defa bugün kutlanan Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Güvenliği Günü dolayısıyla bir açıklama yayınlayan Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), kirlenmenin çiftlikten sofraya kadar olan tüm süreçlerde oluşabileceğine dikkat çekti. Bu çerçevede, gıda güvenliğini sağlamanın gıda yetiştiren, işleyen, taşıyan, depolayan, satan ve tüketen herkesin ortak sorumluluğu olduğu vurgulanan açıklamada, son yıllarda gıda güvenliği alanındaki dikkat çekici gelişmelere rağmen, gıda kaynaklı hastalıkların küresel boyutunun hala kabul edilemez düzeyde olduğu bildirildi. Dünyada her yıl yaklaşık 600 milyon kişinin (her on kişiden birine denk gelecek şekilde) kirli yiyecekleri yedikten sonra hastalanmakta olduğu ve bu grup içerisinden 420 bin kişinin öldüğü kaydedilen açıklamada; “Güvenli gıda, yalnızca daha iyi sağlık ve gıda güvenliği için değil aynı zamanda geçim kaynakları, ekonomik gelişme, ticaret ve her ülkenin uluslararası itibarı için de önem taşımaktadır.” denildi.
Açıklamada, hükümetler ve ilgili makamların gıda güvenliği risklerinin ve bunların nasıl önleneceği konusunda gıda üreticileri ve tüketicilerini bilgilendirmekten ve yönlendirmekten sorumlu oldukları; ürünlerin iyi işlenmesi, depolanması, saklanması, besin değerlerinin korunması, gıda atıklarının en aza indirgenmesi, gıda güvenliğinin sağlanması ve hasat sonrası kayıpların azaltılması için özel sektöre destek verilmesi ve katılımlarının sağlanması gerektiği kaydedildi.