Etsiz gıdaların yükselişi

0
901
Ambalajında “vegan” ifadesine yer veren ürün sayısı 2012 yılında %1,5, 2014 yılında %2,8 ve 2015 yılında %4,3 oranında arttı.

Dünya genelinde et tüketiminden uzaklaşma eğilimi, vejetaryen ve vegan gıdaların sayısının hızla artmasına neden oluyor.

Innova Market Insights pazar araştırma şirketi tarafından yayımlanan bir rapor, et tüketiminden uzaklaşan tüketicilerin gıda pazarı açısından yarattığı fırsata dikkat çekiyor. Rapora göre 2011 ve 2015 yılları arasında dünya genelinde piyasaya yeni sürülen ürünler arasında “vejetaryen” beyanı taşıyan gıda ve içeceklerin sayısı %60 oranında artış sergiledi. Ambalajında “vegan” ifadesine yer veren ürün sayısı 2012 yılında %1,5, 2014 yılında %2,8 ve 2015 yılında %4,3 oranında arttı.

Rapora göre, tüketicilerin et tüketimini azaltma eğilimi, veganları, vejetaryenleri ve et tüketmeyen ve sadece kırmızı et tüketmeyen kişileri hedef kitlesi olarak belirleyen şirketler için yeni fırsatlar sunuyor.

Bitki bazlı proteinler

Rapora göre et tüketiminden uzaklaşan tüketiciler, bitkilerden elde edilen proteinlerin et ikameleri olarak kullanımına yönelinmesini hızlandırdı.

Et ikamelerini hala yoğun olarak soya ve buğdaydan elde edilen proteinler oluştursa da, bezelye ve farklı hububatlardan elde edilen ürünler de günden güne gelişiyor.

Innova Market Insights İnovasyon Direktörü Lu Ann Williams; “Bu trend yüksek kaliteli et alternatifleri için büyümekte olan bir fırsat. Bu durum aynı zamanda 2011 ile 2015 yılları arasında dünya genelinde piyasaya sürülen et ikamelerinin ortalama %24 oranındaki büyümesinde de etkili oluyor.” değerlendirmesinde bulunuyor.

Etsiz yemekler

Tüketicilerin %69’unun en az haftada bir gün etsiz yemekler tükettiği Almanya, etsiz yemek akımının da öncülerinden.

Çelişkili bir şekilde şirketler açısından bir başka fırsatın vejetaryenler kadar et tüketenleri de tüketici grubu içerisinde değerlendirmek olabileceğini belirten Williams; “Her ne kadar vejetaryenler sebze ve baklagiller açısından zengin bir şekilde beslenmeyi seçse de et tüketen kişiler de ürün doğru olduğu sürece et ikamelerini tercih edebilir.” açıklamasında bulunuyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz