Fransa et ve süt içeren işlenmiş gıdalarda zorunlu menşe etiketi uygulamasına başladı.
Fransa’da geçen yıl Ağustos ayında kabul edilen yasa ile %8’in üzerinde et veya %50’nin üzerinde süt içeren hazır gıdaların etiketleri üzerinde menşe bilgilerinin yer alması bu ay itibarı ile zorunlu hale geldi.
Yasa kapsamında sadece %100 Fransız eti veya sütü içeren gıdalar “Produit d’origine Française” (Orjinal Fransız ürünü) etiketi taşıyabilecek.
Fransa’da et ve hayvancılık sektörünü temsil eden Interbev Derneği yaptığı açıklamada bu gelişmeden memnuniyet duyduklarını ve bu yasa ile tüketicilerin satın aldıkları ürünlerle ilgili açık ve şeffaf bilgiye ulaşabileceklerini belirtti. Dernek Avrupa’da 2013 yılında patlak veren ‘at eti skandalının’ ardından et ve süt içeren gıdalarda menşe etiketi kullanılmasına yönelik çalışmalara başlamıştı.
Ancak Avrupa gıda ve içecek üreticileri temsilcisi FoodDrinkEurope (FDE) sadece Fransa’da hayata geçen uygulamanın tedarik zinciri üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olacağı görüşünde. FoodDrinkEurope, uygulamanın Avrupa Birliği gıda ve içecek Ortak Pazarının bölünmesinin önünü açtığı yönünde bir açıklamada bulundu.
Avrupa Süt ve Süt Ürünleri Üreticileri Derneği (EPA) da yaptığı açıklamada, sınır bölgelerinde yer alan işletmelerin bu uygulamadan zarar göreceklerini belirtti. EPA; “Avrupa Komisyonu açık bir şekilde ortak pazar prensibini koruma konusunda sınıfta kaldı. Ki bu durum politik açıdan Birlik için en kötü senaryo.” açıklamasında bulundu.
Tüketicilerin talebi karşılanıyor
Diğer yandan yaptığı açıklamada Fransa’da uygulanmaya başlanan yasanın Gıda Bilgi Edinme Mevzuatı (FIC) ile uyumlu olduğunu belirten Avrupa Tüketici Organizasyonu (BEUC) Başkanı Monique Goyens, bu mevzuatın temel amacının da tüketicilerin korunması ve tüketicilerin gıdaların menşe bilgisi talebini karşılamak olduğuna dikkat çekti.
Avrupa Birliği Gıda Bilgi Edinme Mevzuatı kapsamında üye ülkeler tüketicilerin çoğunluğunun bir bilgiyi önemli bulduğu yönünde kanıt olması halinde, bu bilginin etiket üzerinde zorunlu olarak yer alması uygulamasını hayata geçirebiliyor.
2013 yılında Eurobarometer tarafından yapılan bir araştırma, tüketicilerin %90’ının işlenmiş gıdalarda bulunan etin menşeinin etikette belirtilmesinin önemli olduğunu belirttiğini ortaya koymuştu. Aynı araştırmada benzer bir şeklide işlenmiş gıdalarda bulunan sütün menşeinin belirtilmesinin önemli olduğunu belirten tüketicilerin oranı da %84’tü.