Bosna Hersek’ten ithal edilen sığır karkas etinde insan sağlığına zararlı E.coli O157 hastalığı olduğu ortaya çıkması üzerine CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir tarafından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle verdiği soru önergesine Et ve Süt Kurumu’ndan yanıt geldi: “İddialar asılsız ve tamamen Kurumumuzu karalamaya yönelik”.
Bosna Hersek’ten ithal edilen sığır karkas etinde insan sağlığına zararlı E.coli O157 hastalığı olduğu ortaya çıkması üzerine CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir tarafından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle verdiği soru önergesine Et ve Süt Kurumu’ndan yanıt geldi. Kurumdan yapılan yazılı açıklamada, “İddiaların asılsız ve tamamen Kurumu karalamaya yönelik olduğu” belirtildi.
Üç ay önce milletvekili arkadaşları tarafından bu konuyla ilgili farklı zamanlarda Bakanlığa soru yöneltildiğini ve hiçbir cevap alınamadığını, ayrıca bu etlerin satışının iki markete verildiğini hatırlatan Prof. Dr. Demir; şu soruları sormuştu:
“Bosna Hersek’ten ithal edilen, E.coli O157 hastalığı taşıyan 20 ton karkas etinden ne kadarı imha edilmek üzere toplanmıştır? Ne kadarı imha edilmiştir?
Bu skandalla ilgili Bakanlığınız tarafından idari ve hukuki soruşturma açılmış mıdır ya da açılacak mıdır? Bu konu ile bilgileri kamuoyu ile paylaşacak mısınız?
Raflarda olan hastalıklı et miktarı nedir? Hastalıklı etlerin ne kadarı vatandaşlarımız tarafından tüketilmiştir? İthal edilen etler, tahlil sonuçlarından önce niçin piyasaya sürülmüştür?
İthal edilen bu etler sağlık koşullarına uygun kesilmekte midir? Denetimi Bakanlığınızca yapılmakta mıdır?
Bu kontroller neden yerinde yapılmamakta, gümrüklerde TIR kontrollerinde yapılmaktadır?
E.coli 0157 bakterisi ciddi bağırsak hastalıkları ve böbrek yetersizliklerine neden olabilen ve sonuçta insanı diyalize ölüme götürecek tehlikeli bakteri türü olduğuna göre neden, hangi amaçla depolarda 5 ay bekletilmiştir?
Bu etlerin ithalatını yapan firma kimdir? Neden kamuoyu ile paylaşılmamıştır?
Bu etlerin satışı iki markete verildi ( gövde olarak) Bu marketler etlerin % 70’ini kıyma olarak piyasaya sürüyor. Peki, kalan %30 biftek, bonfile, kontrfile gibi kıymetli kısımları hangi firmalara verilmektedir?”
ESK: İddialar asılsız ve Kurumu karalamaya yönelik
“Bir milletvekili tarafından Bosna Hersek’ten getirilen sığır karkas etlerle ilgili verdiği soru önergesi bazı medya organlarına olumsuz algı doğurabilecek şekilde yansımıştır.” Denilen Et ve Süt Kurumunun (ESK) cevaben yaptığı açıklamada ise şunlar kaydedildi:
“Soru önergesinde yer alan iddialarla ilgili olarak kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi bakımından aşağıdaki açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.
Bilindiği üzere Kurumumuz, Bakanlar Kurulu tarafından verilen tarife kontenjanları kapsamında et ithalatı gerçekleştirmektedir.
İthal edilen etlerin, getirilen ülkede kesimi, parçalanması ve paketlenmesi gibi işlemler Bakanlığımızca görevlendirilmiş veteriner hekimlerin gözetiminde konuyla ilgili mevzuat hükümlerine göre yapılmaktadır. Ülkemize girişi gerçekleşen etler yine veteriner hekimlerimiz tarafından Veteriner Sınır Kontrol Noktalarında gerekli analiz ve kontrollere tabi tutulmaktadırlar. Yani ithalat uygulamalarımızdaki bütün işlemlerde gereken hassasiyet gösterilmekte, sağlık açısından risk taşıyan hiçbir ürünün ya da hayvanın ülkemize girişine müsaade edilmemektedir.
Bosna Hersek’ten getirilen etler de Veteriner Sınır Kontrol Noktası’nda gerekli kontrollere tabi tutulmuştur. Yapılan bu kontrollerde bu etlerin sadece bir partisinde sağlık sorunu olduğu tespit edilmiştir. Analiz sonuçları çıkana kadar bu etler depolarımızda muhafaza altına alınmış, iddia edildiği gibi piyasaya sürülüp vatandaşların tüketimine sunulmamıştır.
Söz konusu etlerin imha işlemleri, ithalatçı firmanın, imhaya ilişkin itirazıyla ilgili yasal prosedürlerin tamamlanmasından sonra Erzincan Kombinamız rendering tesislerinde gerçekleştirilmiştir. Depolarımızda incelemesi devam eden ve olumsuz raporu olan başka parti et ürünü bulunmamaktadır.
Ayrıca, konuyla ilgili milletvekillerinden gelen soru önergeleri ile vatandaşlardan gelen bilgi edinme başvurularının tamamına cevap verilmiştir. Dolayısıyla bu konuda kamuoyundan bilgi saklanması söz konusu değildir.
Bu konuyla alakalı olarak 23 ve 25 Ocak 2018 tarihlerinde Kurum resmi internet sitemizde gerekli açıklamalar zaten yapılmıştır. Bu açıklamalarda, söz konusu iddiaların asılsız ve tamamen Kurumumuzu karalamaya yönelik olduğu ifade edilmiştir.”