Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, kıyma ve kuşbaşı ete getirilen tavan fiyatların etikete yansıtılmaması üzerine kasapları uyardı. Fiyatların takipçisi olacaklarını belirten Çelik, “Kararı ortak aldık. Herkesi bu kararlara uymaya davet ediyorum.” dedi.
Bakan Çelik, İzmir’de düzenlenen 11. Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nın açılışının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu. Et, süt ve ekmeğin temel gıda maddeleri olduğunu vurgulayarak, “Biz serbest piyasadan yanayız. Serbest piyasa kuralları geçerli ama bu kurallar da sorumsuzluk anlamı taşımamaktadır. Bir sorumluluk içinde, piyasadaki bütün aktörlerin görevlerini yapması gerekir. Bu anlamda özellikle et fiyatlarıyla ilgili alınan karar, bakanlığın aldığı bir karar değil. Bütün sektör temsilcilerinin, yani kırmızı etle ilgili birlikler, kasaplarla aldığımız bir karar. Bunun içeriği de çok net. Diyoruz ki Türkiye’de hayvan varlığının sayısı arttırılsın. 1 milyon ton olan kırmızı et üretimini, 1,5-2 milyon tona çıkaralım ama et üretimimiz de artsın. Bunu taşıma suyla çevirmeyelim. Kendi üreticimizi sıkıntıya sokacak kararlar almayalım ama spekülatörlerin karşısında bu önlemi, yani ithalat önlemini de kullanmak durumundayız. Bunu elimizde tutuyoruz. Her defasında söylüyorum, 50 bin ton et elimizde, her an ithal edebiliriz. Bu üreticimizin lehine olacak bir durum değil, onun için bütün sektör biraraya geldi. Dediler ki biz et ithal etmeyelim, tavan fiyatları belirleyelim ve bu çerçevede kendi hayvan varlığımızı arttırarak, bakanlığın da desteğiyle geleceğimizi görerek yürüyelim. Bu anlayış çerçevesinde altı aylık bir süre koyduk. Bu süre içinde karkasta yağsız 23,3 lira, yağlıda 21,8 lira, kıymada 32 lira ve kuşbaşında 34 lira tavan olmak üzere belirledik. Şimdi normalde 22-23 liraya bir kasap eti aldığında, üzerine bütün fire, maliyet, KDV, kâr hepsini koyduğu zaman yüzde 40 yapıyor dediler. Bunun üzerine de 22-23 lira geldiği zaman 31 lira civarında bir maliyet söz konusu. Bu hesaplamaları yaparken taşın altında herkesin eli olacak diye yaptık. Onun için, ‘Uygulamıyorum, uymam.’ diyen kim, ben de merak ediyorum. Onun için sorumsuz bir piyasaya anlayışına karşıyız. 78 milyona karşı sorumsuz davranan fırıncıya, kasaba, süt sanayicisine buradan sesleniyorum, verdiğiniz sözleri, aldığınız kararları uygulamak hepimizin görevi. Sütle ilgili karar çok net. Süt ürünlerinin ihracına destek vereceğimizi, süt tozuna 4 bin lira civarında bir desteği sağlayacağımızı karar altına aldık.” diye konuştu.
Önümüzdeki günlerde Et ve Süt Kurumu’nun piyasadaki arz fazlası için girişimde bulunacağını aktaran Çelik, “Ama süt fiyatlarının 1,15 liradan aşağı alınmamasıyla ilgili konseyde karara vardık. Aynı şekilde ekmek fiyatlarıyla ilgili maliyet hesabını yaptık, 61 kuruş. Yani işletme hatalarını, 78 milyona fatura etmeye hakkınız yok. Bu işlerin takipçisi olacağız. Her ilde müdürlüklerimiz peşinde olacak. Ekmek, kırmızı et, ve sütle ilgili aldığımız kararlar, laf olsun diye alınmıyor. Ortak kararlardır. Herkesi görev ve sorumluluğa davet ediyorum.” dedi.