İsviçre’nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda önde gelen şirketlerin Yönetim Kurulu Başkanları, hükümet görevlileri ve sivil toplum örgütlerinin başkanları bir araya gelerek gıda atıklarının azaltılması için bir koalisyon oluşturdular.
Gıda Atıklarının Azaltılması Koalisyonu, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri çerçevesinde yer alan ve küresel çapta kişi başına gıda atık ve kayıplarının 2030 yılına kadar yarıya düşürülmesi hedefine ulaşmak adına sürdürülen çalışmaları hızlandırmayı amaçlıyor.
Dünya genelinde tarladan sofraya gelene kadar gıdaların üçte birinin atık ya da kayıp olduğu biliniyor. Koalisyon, gıda atık ve kayıplarının azaltılmasını “üçlü kazanç” olarak değerlendiriyor. Atık ve kayıplarda azalma; çiftçiler, şirketler ve tüketiciler için para kaybının önlenmesi, daha az israfla daha fazla insanın beslenmesi ve iklim, su ve toprak kaynakları üzerindeki baskının azalması anlamına geliyor.
Koalisyonun 30 üyesi arasında; Nestle Yönetim Kurulu Başkanı Paul Bulcke, Unilever Yönetim Kurulu Başkanı Paul Polman, Tesco Yönetim Kurulu Başkanı Dave Lewis, Çevre Koruma Ajansı yöneticilerinden Gina McCarthy, ABD Tarım Bakanı Tom Vilsack, Dünya Kaynakları Enstitüsü Başkanı ve Yönetim Kurulu Başkanı Andrew Steer ve Dünya Doğayı Koruma Vakfı Başkanı Yolanda Kakabadse yer alıyor.
Davos’ta oluşturulan koalisyon, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Gelişim Hedeflerine ulaşmak için paydaşları harekete geçirmeyi hedefliyor. Koalisyon bu amaçla; gıda atık ve kayıplarının azaltılmasında örnek oluşturma, iletişim sağlama, başarılı strateji örnekleri oluşturma, daha fazla inovasyon ve yatırım ile daha sağlıklı bilgi ve kapasite arttırımını destekleme taahhüdünde bulundu.
Gıda atık ve kaybının bedeli 940 milyar dolar
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verileri, gıda atık ve kayıplarının yıllık küresel ekonomik kayıplar içerisinde 940 milyar dolarlık bir payı olduğunu ortaya koyuyor. Bu miktarda atık ve kayıp gıdayı üretmek için tarımda kullanılan suyun dörtte biri tüketiliyor. Yine bu miktarda gıda üretmek için Çin büyüklüğünde bir arazinin kullanımı gerekiyor. Aynı zamanda gıda atık ve kayıpları, dünya çapında sera gazı emisyonunun da yüzde sekizini oluşturuyor.
Geçen yıl, ABD Tarım Bakanlığı ve Çevre Koruma Ajansı (EPA) 2030 yılına kadar gıda atık ve kayıplarının yüzde elli azaltılması amacıyla kamu ve özel sektör ortaklığında benzer bir girişimde bulunarak Amerika’nın ilk ‘ulusal gıda atıklarının azaltılması’ hedefini ortaya koymuşlardı. Kellogg, Sodexo, Wegmans Gıda Marketleri ve Albertsons gibi perakendeci ve gıda ve içecek şirketleri de bu hedefi desteklediklerini açıklamışlardı.