Cumhurbaşkanı adaylarına et ve süt sektörü için 10 öneri

0
628
SETBİR Başkanı Tarık Tezel, Cumhurbaşkanı adaylarına seslendi: “Sütte ve kırmızı ette 10 görevi yerine getirin, 2023'te 10 hedefi yakalayalım.”

SETBİR Başkanı Tarık Tezel, Cumhurbaşkanı adaylarına seslendi: “Sütte ve kırmızı ette 10 görevi yerine getirin, 2023’te 10 hedefi yakalayalım.”

Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Tezel, Cumhurbaşkanı adaylarına seçim öncesi et ve süt sektöründe yapılması gerekenlerle ilgili önerilerde bulundu.

Tezel yazılı açıklamasında, Türkiye’nin 24 Haziran 2018’de erken bir genel seçime gittiğini hatırlatarak; aynı gün cumhurbaşkanlığı seçiminin de ilk turunun gerçekleştirileceğini ve her iki seçim de tamamlandığında ülkemizin yeni bir dönemin kapısını aralayacağını belirtti.

Türkiye’nin bu yeni döneminde seçmenden yönetim vekaletini alacak olanların önünde pek çok görev olacağını kaydeden Tezel; bu görevlerden birinin de halkın kaliteli ve hesaplı süt ve kırmızı et ürünlerini tüketerek, dengeli beslenmesini sağlamak olduğunu vurguladı.

“Ette de sütte de yeterli sayı ve nitelikte hayvanımız yok. Her yıl yüzbinlerce hayvan ithal ediyoruz.” diyen SETBİR Başkanı açıklamasında: “Çiğ sütte ihtiyacımızı karşılamamıza rağmen uluslararası pazarlarda rekabetçi olabilecek yapıyı henüz kuramadık. Kırmızı ette ise ithalata rağmen talebi karşılayamıyoruz ve besi çiftliklerimiz kapasitelerinin çok altında. Dolayısı ile et açığımız var.

Sektör, üreticisi ve sanayisinin geldiği uluslararası seviyede tecrübe, bilgi ve teknoloji birikimi ile bugünkü ihtiyacın üzerinde bir kapasiteye sahip. İhtiyacımız, sektörün tüm girdi kaynaklarında uluslararası standartlarda kalite ve verimlilik odaklı üretim modellerinin geliştirilmesi.” ifadelerini kullandı.

Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) olarak, mevcut durumun daha da iyileştirilebileceğine inandıklarını belirten Tezel; 10 maddede topladığı önerilerini şu şekilde sıraladı:

“Hayvansal protein ürünlerinde KDV’yi sıfırlamak, Tüm tarımsal ürünlerde fiyatlandırmayı kalite odaklı bir sisteme kavuşturmak, Halk sağlığını tehdit eden uygulamalar ve ambalajsız ürün satışını engelleyerek kayıt dışını ortadan kaldırmak, Regülasyonu, hayvancılıktaki dönemsel arz-talep dengesini gözeterek, fiyat istikrarını sağlayacak şekilde yeniden yapılandırmak, Süt ve kırmızı et ürünlerinin niteliğine ve üretimine ilişkin bilgi kirliliğini önlemek, Taklit ve tağşişin önüne geçmek, Meraları, ıslah amaçlı olarak hayvancılık işletmelerine kiralamak, Yem bitkisi üretiminde hayvancılığa dayalı bir ürün deseni yaratmak, Etçi, sütçü ve kombine damızlıkların yetiştirilmesine yönelik hayvan ıslah projelerini yaygınlaştırmak, Buzağı ölümlerini azaltmak.

Tezel, önerilerinin hayata geçmesi durumunda, Türkiye’nin beş yıl sonra, cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıldönümü olan 2023 yılında;

“Damızlık sığır ihtiyacını öz kaynakları ile karşılayabilen, toplam 28 milyon büyükbaş hayvana sahip, yılda 26 milyon ton süt, 2,3 milyon ton kırmızı et üreten, yılda kişi başı 300 litre süt ve süt ürünü, yine kişi başı 25 kilo kırmızı et tüketen, sütü ile kırmızı eti ile hayvancılığa dayalı tarımı ile 10 milyon kişilik istihdam sağlayan, süt ve kırmızı ette dışa bağımlılıktan kurtulmuş, yurtdışında rekabetçi ve aksız rekabetin önüne geçmiş, kayıt dışını ortadan kaldırmış” bir ülke olabileceğini savundu.

Tezel açıklamasını şöyle bitirdi: “Biz Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) olarak, mevcut durumun daha da iyileştirilebileceğine inanıyoruz. Eğer 24 Haziran seçimleri ile ülkeyi yönetme görevini üstlenecek olan siyasi kadro yukarıda önerdiğimiz 10 işi yaparsa, Türkiye, cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıldönümü olan 2023 yılında yine yukarıdaki 10 hedefe rahatlıkla ulaşacaktır.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz