COVID-19, aç insan sayısını 130 milyon artırabilir

0
1767
Selışık, tarım ve gıda sektöründe en çok tedarik zincirlerini etkileyen COVID-19 pandemisinin, dünyadaki aç insanların sayısını 130 milyon daha artırabileceği endişesini paylaştı.

FAO Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık, tarım ve gıda sektöründe en çok tedarik zincirlerini etkileyen COVID-19 pandemisinin, dünyadaki aç insanların sayısını 130 milyon daha artırabileceğine işaret etti.

FAO Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık, Ekotürk Tv’de yayınlanan, Ahu Orakçıoğlu’nun sunduğu Gün Ortası programına katılarak, dünyadaki açlığı ve COVID-19’un gıda ve tarım sektörüne etkilerini FAO’nun son raporları ışığında değerlendirdi.

Dünyada açlığın ülkelere göre değişen çeşitli sebepleri olduğunu söyleyen Selışık, Dünyada Gıda Güvenliği ve Beslenme Durumu Raporu’nun (SOFI 2020) temel mesajlarını izleyicilerle paylaşarak, üretilen gıdalardan herkesin eşit bir şekilde pay alamadığına ve açlıkla birlikte obezitenin de küresel ölçekte büyük bir sorun olduğuna işaret etti.

Selışık, tarım ve gıda sektöründe en çok tedarik zincirlerini etkileyen COVID-19 pandemisinin, dünyadaki aç insanların sayısını 130 milyon daha artırabileceği endişesini paylaştı. Pandeminin küresel ve ulusal ölçekteki etkilerine değinen ve tarım ve gıda sektöründeki talebin pandeminin ilk başlarında daraldığını belirten Selışık, dijital ortamların da bu süreçte daha fazla kullanılmaya başlandığına dikkat çekti.

Teknolojinin tarım sektörüne girişinin hızlandığını söyleyen Selışık, bu sürecin daha iyi planlanması ve yönlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Selışık, tarım sektöründeki dijitalleşme çabalarını yakından takip ettiklerini ve bu konuda çalışmalar yaptıklarını ifade ederek, dijitalleşme konusunda özel sektörden öğrenilecek çözümler olduğunu söyledi. Ayrıca, dijitalleşmenin istenen sonucu vermesi için tarım sektöründe örgütlenmenin öneminin altını çizen Selışık, kooperatifler başta olmak üzere örgütlü yapıların dijital ortama daha kolay ayak uydurduklarını, çiftçilerin bireysel olarak bilgiye ulaşmalarının daha zor olduğunu vurguladı. 

Türkiye’deki gıda ve tarım sektörünün diğer ülkelerle kıyaslandığında pandemi sürecinde iyi bir sınav verdiğini ifade eden Selışık, Tarım ve Orman Bakanlığı ile FAO arasındaki işbirliğine değinerek, gıda kaybı ve israfı konusundaki faaliyetleri izleyicilerle paylaştı. Selışık bu bağlamda, ilk defa bu yıl kutlanacak olan Birleşmiş Milletler Uluslararası Gıda Kaybı ve İsrafı Farkındalık Günü ve FAO’nun 75. kuruluş yıldönümüyle birlikte kutlanacak olan Dünya Gıda Günü hakkında bilgi verdi ve herkesin gıda kaybı ve israfını azaltmada bir rolünün olduğuna dikkat çekti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz