CHP’li Sarıbal: “ÇAYKUR, hemen Varlık Fonu’ndan çıkarılmalı”

0
434
Sarıbal: "ÇAYKUR, hemen Varlık Fonu'ndan çıkarılıp, bu ülkenin önemli bir varlığı olarak, çiftçisine geri verilmelidir."

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, ülkede çay üretiminin en önemli unsurlarından olan ÇAYKUR’un, Türkiye Varlık Fonu’na devredilmesine ilişkin eleştirilerde bulundu.

Sarıbal, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, “ÇAYKUR, hemen Varlık Fonu’ndan çıkarılıp, bu ülkenin önemli bir varlığı olarak, çiftçisine geri verilmelidir.” dedi.

Çayın Türkiye’de üretim ve tüketim açısından önemini vurgulayan ve stratejik bir ürün olduğunu anlatan Sarıbal, Türk çayının yüksek kaliteye sahip bulunduğunu belirtti.

ÇAYKUR’un Varlık Fonu’na devrinin özelleştirilmesi anlamına geleceğini savunan Sarıbal, hükümetin ÇAYKUR hisselerini alınan kredi karşılığında teminat olarak Katar kökenli bir fona rehin verdiği yönünde duyumları olduğunu aktardı.

Sarıbal, “ÇAYKUR’un bir an önce siyasi baskıdan kurtulması ve özerk olması lazım. ÇAYKUR, hemen Varlık Fonu’ndan çıkarılıp, bu ülkenin önemli bir varlığı olarak, çiftçisine geri verilmelidir.” diye konuştu.

Domateste üretim planlaması önemli

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, dün düzenlediği basın toplantısında ise nisan ayında yüzde 61 artan domates fiyatının, tarla domatesi çıkınca düşeceğini ve bu kez üreticinin şikayet etmeye başlayacağını belirterek, bu noktada üretim planlamasının öneminin ortaya çıktığını söyledi.

Sarıbal, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’nin yıllık 12 milyon ton civarında domates üretimiyle dünyada 4’üncü sırada yer aldığını, toplam sebze üretiminin yüzde 40’ını domatesin oluşturduğunu belirtti.

Domatesin son 1,5 yıldır Rusya’nın ithalat yasağıyla anılır olduğunu dile getiren Orhan Sarıbal, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ziyaretiyle 13 tarım ürününde ithalat yasağının kaldırılmasına karar verildiğini ancak domateste kısıtlamanın devam edeceğinin açıklandığını anımsattı.

Sera üretimindeki azalmanın etkisiyle nisan ayında domates fiyatının yüzde 61 arttığını kaydeden Sarıbal, şöyle konuştu:

“Domates fiyatı, tarla domatesi devreye girince düşecek ve bu sefer üretici şikayet etmeye başlayacak. Bu noktada üretim planlamasının önemi ortaya çıkıyor. Rusya’nın ithal etmemesinden dolayı domates üretim alanı daraldı. Çiftçi domates üretiminden uzaklaştı. Çiftçi domates ekmediği alana diğer sebzelerden ekti ve fiyatı yüksek. Bu yıl fiyatın yüksek olduğunu gören çiftçi domates ekecek ve arz fazlasından dolayı fiyatın yerle bir olduğunu konuşacağız. Üretim planlamasının iklim risklerini gideren, üretim azlığı ve fazlasını gideren, hem üreticisini, hem tüketicisini, hem sanayicisini koruyan sağlıklı sürdürülebilir tarım politikasına ihtiyaç var.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz