CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Ramazan öncesi yazılı açıklamasında, “Sadece geçtiğimiz Mart ayından bugüne; yumurtaya yüzde 63, Tavuğa yüzde 44, Ay çiçek yağına yüzde 59, mercimeğe yüzde 44, domates ve ekmeğe ise en az yüzde 20 oranında zam geldi” dedi.
Ağbaba, yazılı açıklamasında, “Sadece geçtiğimiz Mart ayından bugüne; yumurtaya yüzde 63, Tavuğa yüzde 44, Ay çiçek yağına yüzde 59, Mercimeğe yüzde 44, domates ve ekmeğe ise en az yüzde 20 oranında zam geldi” dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’nın, zamlara ilişkin tabloya da yer verdiği açıklamasında, pandemi süreciyle birlikte ortaya çıkan ekonomik krizin en çok dar gelirli yurttaşın sofrasını vurmaya devam ettiği belirtildi. “Artan gıda fiyatları bu yılda yurttaşın Ramazan sofrasındaki lokmaları azaltmaya devam ediyor” diyen Ağbaba’nın verdiği rakamlara göre, Türkiye yüzde 16,19’luk enflasyon oranında Avrupa Ülkeleri arasında 1. sıradayken, G-20 ülkeleri arasında ise yüksek enflasyonda Arjantin’den sonra 2. Sırada yer alıyor. Dünya’da 30’dan fazla ülkede yıllık enflasyon sıfır ya da sıfırın altında; 50 ülkede yıllık enflasyon yüzde 1’in altında yer alıyor. Yani bir başka deyişle dünya genelinde 89 ülke, Türkiye’de aylık olarak enflasyonda yaşanan artıştan daha düşük yıllık enflasyona sahip. Ağbaba’nın açıklamasında şunlar kaydedildi:
”Erdoğan’ın ramazanda milyonlarca emekçiye verdiği 2,30 TL’lik zam sadece 2 adet daha fazla yumurta almaya yetebiliyor. Erdoğan’ın fedakârlık istediği yurttaşlar ramazan sofrası kuramıyor. Erdoğan Ramazan ayında yeni kısıtlamaları açıklarken virüsün yayılma hızından sanki kendisi sorumlu değilmiş gibi faturayı yine çalışanlara kesmişti. Erdoğan’ın fedakârlık istediği yurttaşlar ise ramazan ayında açlığa terk edildi.
Sadece geçtiğimiz Mart ayında bugüne; yumurtaya yüzde 63, tavuğa yüzde 44, çiçek yağına yüzde 59, mercimeğe yüzde 44, domates ve ekmeğe ise en az yüzde 20 oranında zam geldi. Artan zamlar karşısında Erdoğan ise 2,30 Kuruşluk zam ile günlük 50 TL aylık 1500 TL ücretsiz izin desteğini ise müjde olarak sundu. Asgari ücret 2021 yılında yüzde 21,56 artarak 2 bin 825 TL olması alım gücündeki azalışı engelleyemedi. Geçtiğimiz yıl 2bin 324 TL ile asgari ücret ile 4 bin 742 adet yumurta alınabiliyorken, asgari ücretin 2 bin 825 TL’ye çıkmasına rağmen yumurtadaki alım gücü 1211 adet daha düştü. Asgari ücretteki artışa rağmen alım gücü pirinçte 15 kg, unda 10 Kg, mercimekte ise 47 kg azaldı. Erdoğan’ın lebalep doldurduğu kongreler sayesinde, asgari ücretliler ve günlük 50 TL ile geçinmeye çalışan aileler bu yıl Ramazan’da açlığa terk edilmiş durumda.”
Kaynak: Ajans Bizim
[mc4wp_form id=”25750″]