İngiltere’nin Avrupa Birliğinden ayrılma (Brexit) süreci müzakerelerinde geçiş dönemi ile ilgili anlaşmaya varıldı. Ancak varılan anlaşma İngiltere gıda ve ticaret federasyon ve dernekleri arasında görüş ayrılıklarına neden oldu.
Avrupa Komisyonu Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier ve İngiltere Brexit Bakanı David Davis, 19 Mart tarihinde düzenledikleri ortak basın toplantısında geçiş dönemi konusunda anlaşmaya varıldığını açıkladılar.
Basın toplantısında konuşan Barnier İngiltere’nin 30 Mart 2019 tarihi itibari ile AB üyesi olmayacağını ancak İngiltere’nin bir süre daha AB’nin Gümrük Birliği, Tek Pazar ve diğer politikalarından faydalanacağını açıkladı. Geçiş sürecinin büyük olasılıkla 31 Aralık 2020’de sona ereceğini belirten Barnier, geçiş döneminde vatandaşların ve işletmelerin karşılıklı olarak mevcut haklarından faydalanmaya devam edeceğini ifade etti.
“Memnuniyet verici bir adım”
İngiltere’nin AB’den 2020 yılı sonunda resmen ayrılması anlamına gelen anlaşma İngiltere Gıda ve İçecek Federasyonu (FDF) Başkanı Ian Wright tarafından “memnuniyet verici bir adım” olarak değerlendirildi.
Foodmanufacture internet haber sitesine konu ile ilgili değerlendirmede bulunan İngiltere Gıda ve İçecek Federasyonu (FDF) Başkanı Ian Wright, Federasyonun da en az iki yıl sürecek bir geçiş dönemini uzun zamandır desteklediğini ve şimdiye kadar kaydedilen ilerlemeden memnuniyet duyduklarını belirtti.
Bazı gıda ve içecek işletmelerinin iki yıldan daha kısa bir sürede hazır olacağını belirten Wright, geçiş sürecinin endüstrinin tümü hazır olmadan sonlanmaması gerektiğine dikkat çekti. Wright; “Gıda ve içecek üreticileri şimdi hükümetten sistemlerin (özellikle gümrük) 21 ay içerisinde hazır olmaması durumunda esneklik ve ekonomik bir maliyet baskısı yapılmayacağı konusunda ciddi bir güvence beklentisi içerisindeler.” değerlendirmesinde bulundu.
İngiltere Et Üreticileri Derneği Başkanı Nick Allen da geçiş süreci konusunda anlaşmaya varılmasını “doğru yönde atılmış bir adım” olarak değerlendirdi. Allen gıda endüstrisinin ve özellikle et endüstrisinin işleyişin nasıl olacağı, sistemin nasıl işleyeceğini ve 21 ayın sonunda sistemlerin aynı şekilde işleyişlerine devam edeceğini bilmek zorunda olduğuna dikkat çekti. Allen; “Bunlar işletmelerin geleceğe güvenmesini sağlayacak bilgiler.” değerlendirmesinde bulundu.
Gıda ve İçecek Ticaret Federasyonu Başkanı Andrew Kuyk da Brüksel’den gelen haberlerin gıda endüstrisine büyük bir rahatlama sağladığı görüşünde. Kuyk; “Gelecekteki ortaklık açısından gerekli değişikliklerin yapılması gereken zaman gelinceye kadar, geçiş dönemi boyunca işletmeler AB ile bugün olduğu gibi ticaret yapmaya devam edebilecek ve tüketiciler de bugün sahip oldukları güvenli, ekonomik ve besleyici ürünlerin tamamına erişebilmeye devam edebilecekler.” açıklamasında bulundu.
Hala çözüme kavuşturulması gereken konular bulunduğunun ve AB ile uzun vadede serbest ve sorunsuz bir ticaret gerçekleştirilmesinin sağlanması konusunda yapılması gereken daha çok şey olduğuna dikkat çeken Kuyk, varılan anlaşmanın gelecekte her iki taraf için de yararlı olacak bir anlaşma yolunda atılmış önemli bir adım olduğunu belirtti.
Diğer yandan İskoç Balıkçılar Federasyonu Başkanı Bertie Armstrong geçiş dönemi anlaşmasını “kabul edilebilir bir anlaşmadan çok uzak” şeklinde değerlendirdi. Armstrong; “AB’den ve Ortak Balıkçılık Politikasından ayrılacağız ancak denizlerimizdeki egemenliği bir kaç saniye sonra geri vereceğiz. Balıkçılarımızın geleceği iki yıl daha AB’nin kapris ve cömertliğine tabi olacak.” açıklamasında bulundu.
AB’ye güvenmediklerini belirten Armstrong, İngiltere hükümetinin kendilerini hayal kırıklığına uğrattığını belirtti.
Bağımsız Et Tedarikçileri Derneği Politika Direktörü Norman Bagley; “En azından bir geçiş dönemi anlaşması olduğunu biliyoruz ve bu süre boyunca ticaretin olağan bir şekilde devam etmesini bekleyebiliriz. Ancak bu (anlaşma) önemli bir süreçte atılmış çok daha büyük bir adımı temsil ediyor.” değerlendirmesine bulundu.
https://www.foodmanufacture.co.uk/Article/2018/03/19/Food-industry-reacts-to-Brexit-deal