Türkiye’nin gıdada 224 ülkeye ihracat yapabilen bir ülke olduğunu belirten Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Birol Celep, “Bu bizim pazara girişle ilgili sorunumuz olmadığını gösterir; ancak sektörel bazda derin bir incelemesi yapılması elzemdir, çünkü birçok üründe pazarlarda tutunma süremiz 3 yılın bile altında kalmaktadır.” değerlendirmesinde bulundu.
Türk gıda sektörü, ABD’nin en büyük gıda fuarı Summer Fancy Food Show Fuarı’na 39 firma ile çıkarma yapmaya hazırlanıyor.
23-25 Haziran 2019 tarihlerinde New York’te gerçekleşecek Summer Fancy Food fuarı bu yıl 65. kez kapılarını açacak.
Fancy Food Fuarı’nın Türkiye Milli Katılım Organizasyonunu 1998 yılından beri başarıyla gerçekleştirdiklerini belirten Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Birol Celep, Fancy Food Fuarı’na bu yıl 22. kez katılacaklarını, 39 Türk firmasının ürettikleri birbirinden lezzetli ve kaliteli gıda ürünlerini çeşitli etkinliklerle Amerikalı alıcılara ve dünyanın her yerinden katılımcılara tanıtacaklarını kaydetti.
ABD’nin gıda ithalatından 2 milyar dolar pay almak istiyoruz
Summer Fancy Food fuarında gerçekleştirilecek tüm tanıtım faaliyetleri ile Türkiye’nin ürün desenindeki çeşitliliği ve kalitesiyle önemli bir gıda tedarikçisi olduğu mesajını vereceklerini dile getiren Birol Celep, “Amerika Birleşik Devletleri, yıllık yaklaşık 150 milyar dolar gıda ürünleri ithalatı yapıyor. Bu ithalattan en azından 2 milyar dolarlık pay almak istiyoruz. Summer Fancy Food Fuarı bu hedefi gerçekleştirmemiz açısından çok değerli bir fuar. Türkiye’nin Amerika Birleşik Devletleri’ne 2018 yılında yaptığı toplam gıda ürünleri ihracatının 927 milyon dolar olduğunu göz önüne alırsak Türk gıda ihracatçıları için çok önemli bir pazar olduğunu unutmamak gerek. Tüm dünya tarafından önemsenen bu ünlü fuarın ihracatçılarımıza yeni kapılar açacağına olan inancımızla 2018 yılında Summer Fancy Food Fuarında önemli tanıtım aktiviteleri gerçekleştirme kararı aldık. Toplam 539 m2lik alanda yerimizi alarak 39 firmamız ve tadım etkinliğiyle yer alacağımız bu fuarın Türk gıda ürünlerinin tüm dünyada bilinirliğini artıracağını ve dolayısıyla ihracatımıza katkı sağlaması için çaba göstereceğiz” diye konuştu.
Pazar çeşitliliğimizi arttırmalıyız
Türk gıda sektörünün ihraç pazarlarını çeşitlendirmesi için çaba gösterdikleri bilgisini veren Celep sözlerini şöyle tamamladı: “Pazar çeşitliliği, bizim gibi pazar yoğunluğu az olan; markalaşma yolunda beklenen seviyeye gelemeyen ve istikrarlı fiyat politikasını çeşitli nedenlerden dolayı belirli bir bant içinde tutamayan ülkeler için hayati önem taşımaktadır. Türkiye 224 ülkeye ihracat yapabilen bir ülkedir. Bu bizim pazara girişle ilgili sorunumuz olmadığını gösterir; ancak sektörel bazda derin bir incelemesi yapılması elzemdir, çünkü birçok üründe pazarlarda tutunma süremiz 3 yılın bile altında kalmaktadır. Belki Markalaşmama, yanlış fiyat politikaları, pazardaki rakip ülkelerin politikaları ilk akla gelen konular olabilir ancak pazarda tutunma sürelerinin ürün bazında uzatılabilmesi için geçmişe yönelik bir çalışma yapılıp durum tespiti yapılsa ve bu ilgili kuruluşlarca ihracatçıya anlatılsa çok daha başarılı bir sonuç çıkacağı aşikardır. Kurumsal hafıza oluşturulup; raporlayarak firmalarımızın daha başarılı olmalarını sağlamak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”