Koronavirüs salgını, daha sürdürülebilir ve organik gıdalara olan talepte dev bir artışa neden oldu. Artık, tüketiciler her zamankinden daha fazla etik ve sağlıklı seçimler yapmak istiyor.
Her iki tüketiciden biri satın almadan önce yeni ürünlerdeki bileşen listesine bakıyor. Yiyecek ve içeceklerimizin içeriği hiç bu kadar önemli olmamıştı. Etiket şeffaflığına artan tüketici ilgisinin süt ürünleri sektörü için de büyük bir avantaj olduğuna vurgu yapan BENEO Pazarlama Direktörü Thomas Schmidt, pandemi döneminde organik fonksiyonel bileşenlere yönelik artan tüketici talebini değerlendirdi:
Şeffaflığın ve organiklerin yükselişi
“Tüketiciler, bilinçli olarak etik ve sağlıklı satın alma kararları verebilmek için yiyecek ve içecek ürünlerinin içinde ne olduğu hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyor. Aslında, geçtiğimiz yıl içinde dünya genelindeki her üç tüketiciden biri ürün içerikleri ile ilgili araştırmalarını artırdıklarını söylüyor. Birleşik Krallık’taki tüketicilerin %63’ü markaların, ürünlerinin içeriği konusunda daha şeffaf olması gerektiğini düşünüyor ve bu durum, bu trende yanıt veren ürünlere olan talebin artmasına neden oluyor.
Etik ve sürdürülebilir satın alma davranışı için hayati bir unsur olarak kabul edilen organik ürünler ve gıda maddeleriyle birlikte, tüketicinin doğal olan her şeye ilgisi artmaya devam ediyor. Rakamlar, geçen yıla göre, organik ürünlerin 4 tüketiciden 1’i için daha önemli hale geldiğini gösteriyor. Organik ürünlerin sağlıklı ve doğal olduğu, dolayısıyla, daha sağlıklı bir yaşam tarzının ayrılmaz bir parçası olduğuna dair artan tüketici algısı sayesinde, tüketicilerin çoğu, bu ürünler için yüksek bir fiyat ödemeye hazır.
Koronavirüs etkisi
Soil Association Certification’a göre, İngiltere’nin organik pazarı yıl sonunda 2,5 milyar sterlin düzeyindeki satış sınırını aşacak ve on yılda %50’den fazla büyüme elde edecek. Bununla birlikte, son günlerde yaşanan Covid-19 salgını sonrasında, artan tüketici bilinci ve beslenme ile sağlık arasındaki bağlantıya olan ilginin bir sonucu olarak, bu trendin daha da artması oldukça olası.
Organik gıdalara olan talep, salgının ilk dalgası yatıştığında da, bitecek gibi görünmüyor. Deli Dana hastalığı krizinden sonra Avrupa’da ve SARS’tan sonra Asya’da görülen satın alma modellerini analiz eden araştırma şirketi Ecovia Intelligence’a göre, organik ürünlere olan talep, Covid sonrası ‘stabil’ kalacaktır.
Bu, tüketicilere organik ürün çeşitleri sağlamasıyla bilinen süt ürünleri sektörü için büyük bir avantaj. Tüm yeni yoğurt ve fermente ürün lansmanlarının %13’ünde, tüm tatlıların ve dondurmaların %8’inde ve tüm tereyağ ve kremaların %9’unda yer alan ‘organik’ etiketi, tüketicilerin birçok süt ürününde ne gibi özellikleri aradığının kanıtı olarak görülebilir. Bu, süt ürünü üreticilerinin, sektörde halihazırda belirlenmiş olan organik yeterlilik belgelerini almak için iyi bir nedene sahip oldukları anlamına gelir.”
[mc4wp_form id=”25750″]