Buğday proteininin yükselişi

0
5255
Buğday Proteini Popülaritesini Arttırıyor

Bezelye, pirinç ve kanola gibi bitkisel proteinler varlığını hissettiriyor olsa da, buğday proteini 2019’da yeni et alternatifi ürün lansmanlarında en çok kullanılan bitkisel protein oldu. Buğday proteinlerinin popülaritesi, özellikle besleyici ve lezzetli, bitkisel yeni gıda konseptleri oluşturmaya uygun olmasından kaynaklanıyor.

Sağlık bilincine sahip tüketiciler, birkaç yıldır dünya genelinde daha sağlıklı beslenme seçeneklerinin geliştirilmesini teşvik ediyor. Bu teşvikler, çevresel ve etik endişelerin artmasıyla hızlanıyor. Giderek daha fazla tüketici eti azaltılmış veya etsiz bir diyet izlemeyi tercih ettiğinden, bitkisel protein içeren gıdalar alanında önemli bir artış oldu. Sonuç olarak, et yerine kullanılan yeni ürünlerin lansmanlarının önümüzdeki beş yıl içinde Batı Avrupa’da yüzde 5,3’lük bir yıllık bileşik büyüme oranına (CAGR) sahip olacağı tahmin ediliyor.

BENEO Fonksiyonel Proteinler Kıdemli Ürün Müdürü Olivier Chevalier, vegan ve vejetaryen ürün talepleri kategorisinde ilk beşte yer alan tuzlu gıdalar için, gıda üreticilerinin, tekstüre buğday proteini ile oluşturulmuş vejetaryen tariflerde, geliştirilmiş tat ve doku profilleri sunarak bu trendden nasıl en iyi şekilde yararlanabileceğini anlattı.

Bitkisel proteininin popülaritesini artıran nedir?

“Et alternatiflerinin tüketimini, tüketici sağlığı, hayvan hakları, çevre ve maliyetle ilgili endişeler de dahil olmak üzere, bir dizi faktör yönlendirmektedir. Sonuç, Avrupa’daki beş tüketiciden birinin bitkisel gıda alımını çoğaltmasıyla, tercihin et temelli proteinden bitkisel proteine kayması oldu.  Son veriler İngiltere, Fransa ve Almanya’daki tüketicilerin yaklaşık üçte birinin artık düzenli olarak et alternatifi gıdalar tükettiğini göstermektedir. Küresel olarak, yiyecek ve içecek ürünlerine ilişkin vejetaryen deklerasyonuna olan ilgi giderek artmakta ve hazır gıda sektöründe bu yönde bir trend oluşmaktadır. Birçok tüketici, vitaminler açısından zengin, kolesterol ve doymuş yağ bakımından düşük olması gibi avantajlarından dolayı bitkisel proteinleri doğal ve sağlıklı bileşenler olarak algılıyor. Aşağıdaki GlobalData Market Analyzer verilerinden de görülebileceği gibi, et alternatifi gıdalar pazarı tüm bölgelerde bu algılar nedeniyle büyümeye devam etmektedir.

FMCG Gurus tarafından BENEO adına yapılan son tüketici anketine katılan her üç kişiden biri, kendilerini artık fleksitaryen (haftanın en az üç günü bitki bazlı beslenen) olarak gördüklerini ve et alımını azaltmaya çalıştıklarını söylüyor. Anket ayrıca, et tüketiminin yaşla birlikte azaldığını gösteren daha önceki trend verilerini de doğrulamaktadır; 55 yaş üstünün %37’sinin şu anda fleksitaryen olduklarını ve genç tüketicilerin giderek daha fazla vejetaryen veya vegan diyetleri tercih ettiğini söylüyor.  Daha da önemlisi, tüketicilerin dörtte biri bitkisel ürünler için daha yüksek ücretler ödemeye hazır. Sonuç olarak, bitki proteinleri, etsiz, alternatif gıdalara yönelik her geçen gün artan tüketici talebini karşılamak için kullanılan bileşenler arasında iyi bir konumdadır.

Buğday proteininin yükselişi

Bezelye, pirinç ve kanola gibi bitkisel proteinler varlığını hissettiriyor olsa da, buğday proteini 2019’da yeni et alternatifi ürün lansmanlarında en çok kullanılan bitkisel protein oldu. Buğday proteinlerinin popülaritesi, özellikle besleyici ve lezzetli, bitkisel yeni gıda konseptleri oluşturmaya uygun olmasından kaynaklanmaktadır.

Buğday proteinleri sadece protein ihtiyaçlarının karşılanmasına yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda düşük yağ içerir. Ayrıca, iyi bilinen diğer bitkisel protein kaynaklarına göre daha hafif bir tadı olduğu bilinmektedir. Bu nedenle buğday bazlı protein, etsiz hamburgerler, nuggetlar ve vejetaryen sosisler için en uygun et alternatiflerinden biridir. Yapılan tüketici araştırmalarına göre, buğday proteini aynı zamanda çok olumlu algılanmakta, anket katılımcılarının %53’ü ‘buğday proteininin’ kulağa ‘(çok) doğal’ ve %50’si  ‘(çok) sağlıklı’ geldiğini söylemektedir.

Lezzet testi

Bitkisel proteinler her ne kadar sağlık ve sürdürülebilirlik gibi faydalar sağlasa da, et ikamelerinin kitlesel tüketiminde hala bazı engeller vardır. Bu engeller arasında tüketicilerin tada yönelik algıları ve et alternatiflerinin artan maliyetleri bulunmaktadır. Yapı ve özellikle lezzet tüketiciler için önemli bir sorun olmaya devam etmektedir. Birçok tüketici vejetaryen yemeklerin tatsız olduğunu düşünürken, %42’si de et alternatiflerinin tadını sevmiyor. Yakın zamana kadar, bitkisel proteinlerin tadı, ürün çekiciliği üzerinde sınırlayıcı bir etkiye sahipti. Bununla birlikte, yeni ürün geliştirme alanındaki artan çabalar sayesinde, BENEO gibi şirketler, hem tat hem de yapı açısından hayvansal proteinlere meydan okuyan, nötr bir tada ve diğer teknik faydalara sahip yüksek kaliteli bitkisel protein bileşenleri geliştirmiştir.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz