50 milyon TL yatırımla helal jelatin ve kolajen üretimine başlıyor

0
3725
50 milyon TL yatırımla helal jelatin ve kolajen üretimine başlıyor

Uyguner Deri ve Jelyap, yaklaşık 50 milyon TL’lik yatırımla kurdukları Gelner ile Balıkesir’de helal jelatin ve kolajen üretimine başlıyor. Yeni fabrikada üretimin yüzde 90’ının ihracata yönelik olacağı bildirildi.

Uyguner Deri ile Jelyap, Türkiye’nin ilk ve tek helal yaprak jelatin ve kolajen fabrikasını kurdu. Balıkesir Gönen’de yaklaşık 50 milyon TL yatırımla hayata geçirilecek fabrikanın, 4 milyar dolarlık küresel jelatin ve kolajen pastasından daha fazla pay alabilmek için çalışacağı bildirildi. 

“İthalatın önüne geçmeyi hedefliyoruz”

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Gelner Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Burak Uyguner, “Yeni yatırımımızın temel amacı deriyi daha iyi değerlendirmek ve Türkiye’nin ithal ettiği bir gıda ham maddesini ülkemizde üretmek. Daha da ötesi, ülkemizin bu alanda ihracatçı ülke konumunda olması için ter dökeceğiz. Jelyap ile gerçekleştirdiğimiz ortaklıkta Balıkesir Gönen’de 22 bin metrekare açık alan üzerine 10 bin metrekare kapalı alanda üretim yapacağız. Yaklaşık 50 milyon TL tutarında bir yatırımı hayata geçirmiş olduk.

Küresel ve yerel ölçekte tüm üreticilerden farklı olarak kolajenin katma değerli türevlerine et ve süt ürünlerinden zirai uygulamalara kadar proteinin biyoaktif ürünlerini üretmeyi hedefliyoruz. Ülkemizde bu alanda ciddi ithalat yapılıyor. Bu yatırımla bunun önüne geçmeyi hedefliyoruz.” dedi.

Üretimin yüzde 90’ı ihraç edilecek

Gelner Kurucu Ortağı ve Yönetim Kurulu Üyesi Serhat Uğur Başyiğit ise, yaprak jelatin ve kolajen sektörünün küresel büyülüğünün 4 milyar dolar olduğuna vurgu yaptı: “Bu denli büyük bir pazarın ülkemizdeki hacmi ise 150 milyon dolar civarında. Bugüne kadar ithal edilen bir hammaddeyi ihraç etmeyi hedefliyoruz. Gönen’den Avrupa’ya, Amerika’ya, Rusya’ya, Güneydoğu Asya’ya ve Çin’e ihracat gerçekleştirmek istiyoruz. Gıda konusu oldukça hassas. Sağlık unsuru ilk sırada geliyor. Türkiye’de bu alandaki yatırımlar üreticileri izlenebilir, hijyenik ve kaliteli ham madde konusunda avantajlı kılıyor.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz