Fırıncı esnafının 3 yıldır fiyatlarda değişiklik yapmadığını söyleyen Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, ekmek fiyatına zam yapıldığı iddialarını gerçeği yansıtmadığını belirtti.
Balcı, Balcı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in “Ekmek 61 kuruşa satılabilir.” açıklamalarına da cevap verdi. Balcı, 61 kuruştan ekmeğin satılmasının mümkün olmadığını dile getirdi.
Fırıncılar Federasyonu Başkanı Balcı, ekmek fiyatlarına ilişkin basın toplantısı düzenledi. Balcı, fırıncı esnafının 3 yıldır fiyatlarda değişiklik yapmadığını söyledi. Faruk Çelik’in “Ekmek 61 kuruşa satılabilir,” açıklamalarına karşı da Balcı, bakanının halk ekmek fiyatını baz almış olabileceğini belirtti.
Balcı, “Ankara’da yeni bir fiyat artışı söz konusu değil. Ankara’da uygulanmış olduğu fiyat 2014 yılının ocak ayında almış olduğu fiyatı o gün yürürlüğe koymuş bazı ilçelerinde 1 lira olarak uygulanmış bir çok ilçesinde 75 kuruşa satıldığı için son gelen işletme giderlerinin artması ve çalışanların ücret farkının ve un fiyatlarının artmasından dolayı 1 lira yapmak zorunda kalmıştır. Bu fiyat 2014 yılının ocak ayında alınan tarifedir. Yeni bir fiyat artması söz konusu değildir. Ankara ilinde uygulanan fiyat Türkiye’de 40-50 ilde yaklaşık 2,5-3 yıldır uygulanan fiyattır. İstanbul’da 1 lira olan ekmeğin 1,25 TL olduğu söylendi. Yüzde 25 artış olduğu iddiası gerçeği yansıtmaktadır. İstanbul ilinde 39 tane ilçe vardır. Bu 39 ilçenin 6 ilçesinde 2013-2014 yılından bugüne kadar zaten ekmek 1 lira 25 kuruştan satılmaktaydı. Bu ilçeler ise Beşiktaş, Beykoz, Beylikdüzü, Sarıyer’de 2013 yılından beri zaten bu fiyattan satıyorlardı. Fırıncı esnafı yaklaşık 2,5 -3 yıldır bir değişikliğe gitmemiştir.” diye konuştu.
“61 kuruştan ekmeğin satılması mümkün değil”
61 kuruştan ekmeğin satılmasının mümkün olmadığını kaydeden Balcı, şöyle devam etti:
“Ekmek fiyatları illere göre değişiklik arz etmektedir. Bırakın illeri ilçelere göre değişiklik arz etmektedir. Beşiktaş ilçesinde 2013 yılından beri 1.25 liraya satılmış esnaf neden bu fiyata satmak zorunda kalmış çünkü oradaki kiralar çok yüksek ve oradaki üretim düşük. Oradaki tüketici olan halkımız günde 1-2 ekmek alırken Gaziosmanpaşa ‘daki vatandaşlarımızda 5-6 tane ekmek tüketmekte. Yani nüfus sayısı ve ekmek tüketimiyle de orantılı bu fiyat değişikliği dolayısıyla. Türkiye’de ekmek fiyatının artması maliyetinin artması demek gerçek dışı bir durumdur bunu kabul etmek mümkün değil. Belki sayın Bakanımız bu konuda halk ekmeği baz alarak söylemiş olabilir. Halk ekmeklerin ürettiği ekmek adedine bakacak olursak belediyelerden aldığı gücü ortaya koyacak olursak bayilere istediği yerlere ekmek satabiliyorlar poşeti de ekmeğin yanında parayla satıyorlar. Biz o imkanlara sahip değiliz. Bugün Bursa Halk Ekmek dediğiniz zaman 400 bin adet ekmek üretiyor benim fırıncım ise orada 3 bin adet ekmek üretiyor. Hiçbir zaman 3 bin adet üretilen ekmeğin maliyeti ile 400 bin adet üretilen ekmeğin maliyetinin bir olması mümkün değil. İsraf konusunda ciddi bir mesafe kat edeceksek fırın enflasyonunun önüne geçmemiz gerekiyor.”
“Ekmekte taban fiyat uygulamalarının gündeme gelecektir”
Ekmek’te taban fiyat uygulamalarının gündeme geleceğini belirten Balcı, “Ekmekte taban fiyat uygulamalarının gündeme gelecektir, bunun gelmeyeceği söylenemez. Bakanlığın seçenekleri arasında ekmek satış yerlerinin ruhsatlandırılması var. Bayat ekmeğin iadesinin fazla olmaması için israfın önüne geçilmesi için alınması gereken tedbirler var. Halkımızın sağlığını yakından ilgilendiren merdiven altı üretimlerin en kısa zamanda bertaraf edilmesi var.” ifadelerini kullandı.