Bakan Çelik’ten ekmek fiyatına ilişkin açıklama

0
418

Ekmek fiyatlarının tek merkezden belirlenmesine yönelik çalışmalara ilişkin, “Fırıncılar Federasyonu ve esnaf odalarıyla değerlendirmelerimiz devam ediyor. Gıda Komitesinde de bu konuyu görüşüyoruz.” diyen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, ortada hemen uygulamaya konulmuş bir kararın olmadığını söyledi.

Bakan Çelik, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, ekmekteki fiyat farklılıklarının önüne geçmek için yürütülen çalışmalara değindi. Ekmek fiyatlarının hâlihazırda 81 ildeki komisyon kararı ve valilik onayıyla belirlendiğini hatırlatan Çelik, bu nedenle bazı fiyat farklılıklarıyla karşı karşıya kalındığını söyledi.

Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesinde (Gıda Komitesi) bu konuyu tartıştıklarını belirten Çelik, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı ve yöneticileriyle bir araya geldiklerini, aksaklıkların giderilerek olumsuz uygulamaların önüne geçmek için nasıl bir yöntem izleyebileceklerine ilişkin görüş alışverişinde bulunduklarını bildirdi. Çelik, şöyle devam etti:

“Ankara’da bütün sivil toplum kuruluşlarının, esnaf odalarının, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin katılımıyla ‘bir yapının oluşması mı doğru olur, yoksa illerdeki bu yapının idame ettirilmesi mi’, bunun üzerinde duruyoruz. Şu anda Fırıncılar Federasyonu ve esnaf odalarıyla değerlendirmelerimiz devam ediyor. Gıda Komitesinde de bu konuyu görüşüyoruz. Ekmek üretiminin girdilerinde bir değişiklik olmamasına rağmen illerdeki fiyat farklılıklarına karşı nasıl bir yaklaşım sergileyebiliriz diye yaptığımız bir çalışmadır, yoksa alınmış ve hemen uygulamaya konulmuş bir karar yok.”

Çelik, ilgili taraflarla görüşerek en doğru, adaletli ve sağlıklı kararı almaya çalıştıklarını, cumartesi günü de Maliye Bakanı Naci Ağbal ile konuyu değerlendirmek üzere bir araya geleceklerini söyledi. Çelik, “Özellikle tarla ve market fiyatı arasında oluşan farklar konusunda aksaklıklar nerelerdedir, tüm bu konuları da değerlendireceğiz.” ifadesini kullandı.

Fırıncı esnafının maliyet ve kârlarını sıkıntıya sokacak bir yaklaşımla hareket etmediklerinin altını çizen Çelik, değerlendirmenin illerde maliyet farkı bulunmamasına karşın fiyat farkları olmasından kaynaklandığını kaydetti.

Çelik, çalışmaya yönelik farklı iddiaların gündeme getirilmesine ilişkin de “Bu ‘Biz merkezden bir fiyat koyacağız, Edirne’den Kars’a herkes buna uyacak’ gibi bir yaklaşımın ürünü değil. Hem ilgili taraflarla hem de Gıda Komitesinde görüştüğümüz bir konu. Diğer önlemlerle birlikte ekmekle ilgili alınması gereken önlem varsa açıklarız ama şu anda görüşme safhasında olduğunu belirtelim.” diye konuştu.

“Her kasaba haftalık en az 2 karkas verme imkânımız var”

Bakan Çelik, Ramazan ayı öncesinde kırmızı et fiyatlarının artacağına yönelik iddialara da değerlendirerek, şunları kaydetti:

“Türkiye’de dilin kemiği yok, ‘Bir şey artacak’ da diyebilirsiniz, ‘Azalacak’ da. Ramazan dolayısıyla tabii ki kırmızı et tüketiminin artacağı doğru. Biz Bakanlık olarak bununla ilgili önlemleri almış bulunuyoruz. Arada spekülatörler var. Şunu açıkça ifade edeyim, öyle ahlaksızca işler içinde olanlar var ki, bunları tespitle meşgulüz. Et ve Süt Kurumu olarak çok uygun şartlarda piyasaya et arz ediyoruz. Bunu bile alıp piyasaya yüksek fiyattan arz eden aracı konumunda kişiler var. 300-400 kilo kırmızı etin ilk elden uygun şartlarda alınıp perakendeye pahalı sunulmasıyla ilgili aracılık yapmakla meşgul olanlar var. Bu spekülatörlerle mücadelemiz sürüyor. Hayvan varlığımız açısından hiçbir sorunumuz yok. Şu anda 1 haftalık-10 bin kesimlik hayvan mevcut elimizde. Bütün bölgelere de veriyoruz şu anda. Her kasaba haftalık en az 2 karkas verme imkânımız bulunuyor, ama ortada kendi hayvan varlığını değerlendirmek için spekülatif oyunlara girenler var. Aracılarla uygun şartlarda et temin edip perakendeye satarken arada rant peşinde koşanlar bulunuyor, bunlarla uğraşıyoruz. İşin özünde arzda bir sorun söz konusu değil, yıl sonuna kadar böyle programladık.”

Çelik, bir kilo etin maliyetinin 20 lira civarında olduğunu belirterek, “Biz karkas etin kilogramını şu anda 23,8 liradan veriyoruz. 35 lirayı geçmeyecek şekilde satılması durumunda kıyma ve kuşbaşı ile ilgili zarar söz konusu değil. Halkın zaruri tüketim ürünü olan kıyma ve kuşbaşının daha yüksek rakamlara satılmasının izah edilebilir bir tarafı yok. Diğer ürünlere yönelik ağzımızdan fazla bir şey çıkmıyor. O tüketim biraz daha keyfi olabilir ama diğeri zaruri bir tüketimdir. Spekülatörler uygun şartlarda aldıkları eti ısrarla tırmandırma konusunda bir çaba içerisindeler, ama buna bizim göz yummamız mümkün değil.” ifadelerini kullandı.

“İş yerinizin kapısını ansızın çalacağız”

Çelik, gıda denetimlerine ilişkin çok sayıda personelle 10 binleri aşan denetim gerçekleştirdiklerini, Ramazan ayında denetimleri sıkılaştıracaklarını kaydetti

Hangi ürünün hangi şartlarda tüketiciye sunulduğunu ayrıntılı bir şekilde takip ettiklerini vurgulayan Çelik, “Ansızın iş yerinizin kapısını denetim elemanlarımızın çaldığını ve çalacağımızı herkesin bilmesini istiyorum” dedi.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz