Avrupa Birliği’nde gıda atıklarının 2030 yılına kadar %50 oranında azaltılması hedefi kabul edildi. Komite tarafından kabul edilen ve aralarında gıda atıkları dışında atıklarla ilgili üç teklifin daha yer aldığı paket Mart ayında Strasburg’da gerçekleştirilecek oylamada kabul edilirse Avrupa ilk defa gıda atıkları ile ilgili yasal olarak bağlayıcı hedeflere ulaşmış olacak.
Avrupa Parlamentosu Çevre, Halk Sağlığı ve Gıda Güvenliği Komitesi Ocak ayı sonunda gerçekleştirdiği oylama ile Avrupa Birliği’nin gelecek 15 yıllık gıda atıkları politikasını şekillendirmiş oldu. Avrupa Birliği’nin atıklar ile ilgili yasal düzenlemesini oylayan Komite Avrupa’da gıda atıklarının 2030 yılına kadar yarı yarıya azaltılması hedefini kabul etti.
Geçen yıl Avrupa Birliği tarafından hazırlanan “dairesel ekonomi (circular economy)” ile ilgili yasal düzenlemesinin kapsamından gıda atıklarının azaltılması konusunda ülkelere bağlayıcı hedeflerin çıkartılmıştı. 2025 yılına kadar Avrupa’da gıda atıklarının %30 oranında azaltılması hedefinin yer alması beklenen yasal düzenleme, beklentilerin aksine ülkelerin ‘herhangi bir zaman veya oran hedefi olmaksızın gıda atıklarını azaltmaları için gerekli tedbirleri alması gerektiği’ ifadesine yer vermişti.
Avrupa Konseyi’nin gıda atıkları hedeflerini yasal düzenleme kapsamından çıkarmasının ardından geçen ay AB Çevre Komitesi tarafından yapılan oylamada Avrupa Birliği’nde gıda atıklarının 2030 yılına kadar %50 oranında azaltılması hedefi kabul edildi.
Komite tarafından kabul edilen ve aralarında gıda atıkları dışında atıklarla ilgili üç teklifin daha yer aldığı paket Mart ayında Strasburg’da gerçekleştirilecek oylamada kabul edilirse Avrupa ilk defa gıda atıkları ile ilgili yasal olarak bağlayıcı hedeflere ulaşmış olacak. Kabul edilmeleri durumunda bu hedefler aynı zamanda dünya genelinde gıda atıkları ile ilgili en iddialı hedef olma potansiyeline de sahip.
Avrupa Birliği Çevre, Halk Sağlığı ve Gıda Güvenliği Komitesi tarafından geçen yıl yayımlanan raporda da gıda atıklarının azaltılması ile ilgili Birlik içerisinde yasal bir düzenlemeye ihtiyaç duyulduğu belirtilmişti.
AB’de yılda 100 milyon ton gıda atılıyor
Yayımlanmasının ardından raporun yazarı Simona Bonafe, Guardian gazetesine; “Dünyada her gün 800 milyon insan aç kalırken, Avrupa’da yılda yaklaşık 100 milyon ton gıda atılıyor. Bu zamanımızın paradoksu ve artık katlanılacak seviyede değil. En sonunda Avrupa Birliği’nde gıda atıklarını önlemek için yasal düzenlememizi oluşturma fırsatımız bulunuyor.” açıklamasında bulunmuştu.
Avrupa Birliği içerisinde gıda atıkları ile ilgili yasal bir düzenleme oluşturulması amacıyla başlatılan kampanyaya 15 ülkeden 40’ın üzerinde organizasyon destek sağlamıştı. Kampanyada tarla ve sofra arasında dünya genelinde üretilen gıdaların üçte birinin kaybedildiği ve bunun dünyaya ekonomik maliyetinin yıllık 940 milyar Dolar düzeyinde olduğu açıklanmıştı.
Dünya genelinde gıdaların üçte biri “atık” olurken bu atıkların üretimi için tarım alanında kullanılan suyun dörtte biri ve Çin büyüklüğünde bir tarım alını kullanılıyor. Bu atık gıdalar aynı zamanda dünya sera gazı emisyonunun da %8’inden sorumlu, ki bu oran tüm Avrupa’nın emisyon oranından bile daha yüksek.
Gönüllü olarak alınan önlemlerin her hangi bir değişim yaratmadığını belirten Avrupa Çevre Bürosu (EEB) sözcüsü Piotr Barczak; “Gıda atıkları konusunda bir yasal düzenleme getirilmesi için kesinlikle artan bir talep var. Gerçek bir değişim için (yasal) sorumluluklara ihtiyacımız var.” açıklamasında bulundu.