Avrupa Birliği’nden okul sütü programına 100 milyon Euro

0
849
Okul sütü ve meyve programlarını birleştiren AB, ortak bütçeyi de yıllık 20 milyon avrodan, 250 milyon avroya çıkardı.

Avrupa Birliğinde çocuklar yakın zamanda mali olarak daha fazla desteklenen okul sütü, meyve ve sebze projelerinden yararlanacak, aynı zamanda sağlıklı beslenme eğitimi alacaklar.

Ayrı uygulanan AB okul sütü ve meyve programlarının birleştirilmesi ve bu programların ortak bütçesinin yıllık 22 milyon dolardan (20 milyon avro) 274 milyon dolara (250 milyon avro) çıkarılması yönündeki yasa tasarısı Salı günü Avrupa Birliği Parlamentosu tarafından kabul edildi.

Belirlenen miktardan 110 milyon dolar (100 milyon avro) 1977’den beri uygulanmakta olan okul sütü programına ayrılacak.

Bu gönüllü yardım programında yer alan üye ülkeler; sağlıklı beslenme alışkanlıklarını, yerel gıdaları ve organik tarımı destekleyecek ve gıda atıkları ile mücadele edecekler. Çocukların da tarım ile ilgilerinin arttırılması hedefleniyor.

İşlenmiş yerine taze

Avrupa Parlamentosunda yasa taslağına yön veren Parlamento Üyesi Marc Tarabella dairyreporter internet sitesine yaptığı açıklamada; “Sağlıklı ve dengeli beslenme, sağlığın temelini oluşturuyor. Ancak Avrupa Birliğinde meyve, sebze ve süt tüketimi düşüşte. Bu nedenle okullarda meyve, sebze ve süt programlarını, bütçeyi arttırarak ve sağlıklı beslenme eğitimi ile güçlendirmek muazzam bir öneme sahip. Parlamento, üye ülkelerin program bütçelerinde kesintiye gitmelerini önleyerek ve AB fonlarından kendilerine göre bütçe ayırmak için kriterleri değiştirmelerini önleyerek programın finansal istikrarını sağlamayı başardı.” değerlendirmesinde bulundu.

Parlamento üyeleri AB fonu için uygun ürünlerin listesini düzenleyerek yeterli düzeyde tüketilmeyen taze ve yerel ürünlere öncelik verilmesini sağlıyorlar. Yoğurt ve peynir işlenmiş ürün kategorisinde yer alıyor ve bu ürünler ancak süt veya laktoz içermeyen süte ilave olarak verilebilecek. Şeker ve yapay tatlandırıcılar ise listede yer almıyor.

Programı basitleştirmek

Yasa tasarısı onaylanmadan önce Tarabella yaptığı açıklamada, yeni üye ülkeleri göz önüne alarak ve bu programları uzun süredir uygulamakta olan ülkeleri de madur duruma düşürmeden sistemin tekrar bir dengeye oturtulmasının da ayrıca önemli olduğunu belirtmişti.

Tarabella; “Ayrıca bütçenin adil bir şekilde ülkeler arasında paylaştırılması için, ülkedeki altı ve on yaş arasındaki çocukların sayısı gibi objektif kriterler kullandık.” açıklamasında bulundu.

Tarabella, okulların programdan ayrılmamaları için programın olabildiğince basit olmasını temenni ettiğini belirtti.

Parlamento tarafından onaylanan yasa tasarısı Konsey tarafından da resmi olarak onaylandıktan sonra 1 Ağustos 2017 tarihi itibari ile yürürlüğe girecek.

İngiltere süt üreticileri açıklamayı memnuniyetle karşıladı

İngiltere Süt Üreticileri Derneği Dairy UK yasa tasarının onaylanmasını memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı. Dernek Başkanı Dr Judith Bryans; “Avrupa Parlamentosu doğru bir şekilde okullarda çocuklara sağlıklı beslenmenin önemini anlatmakta ve çocuklukta beslenmenin iyileştirilmesi için sütü AB sağlık gündeminin merkezine koymakta. Dairy UK uzun zamandır Avrupa enstitülerinden temsilcilerle birlikte süt ve süt ürünlerinin besin kalitesini arttırmak için yoğun bir çalışma içerisinde. Dolayısıyla Parlamento üyelerinin mesajlarımızı meclise taşımalarından dolayı çok mutluyuz.” açıklamasında bulundu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz