Aşure ayı sektöre hareketlilik getirecek

0
1842
Aşure ayı sektöre hareketlilik getirecek

Aşure ayının kuruyemiş sektörünü canlandırdığını ve hareket getirdiğini belirten TÜKSİAD Başkanı Hüsamettin Karaman aşure ayı ile sektörde yaşanacak gelişmeleri değerlendirdi.

Geleneksel Türk tatlısı Aşure ayının yaklaşması ile kuruyemiş sektöründe hareketlilik yaşanmaya başladı. Tüm Kuruyemiş Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (TÜKSİAD) Başkanı Hüsamettin Karaman Aşure ayının sektöre getireceği hareketliliği anlattı.

Kuru meyve ve bakliyatların uyumu ile hazırlanan Aşure, Türk kültür ve inanç geleneklerini yansıtan tatlılar arasında yer alıyor. Paylaşımı temsil etmesi ile de önem taşıyan Aşure, içinde bulundurduğu zengin kuruyemiş çeşidi ile de dikkat çekiyor.

Aşure ayının kuruyemiş sektörünü canlandırdığını ve hareket getirdiğini belirten TÜKSİAD Başkanı Hüsamettin Karaman aşure ayı ile sektörde yaşanacak gelişmeleri şöyle değerlendirdi:

Hüsamettin Karaman

“Aşure ayı kuruyemiş sektörünün canlandığı ve satışların arttığı bir dönemdir. Tüketicilerin tercihine ve alım gücüne göre değişmekle birlikte, fiyatı daha düşük olan tuzsuz yer fıstığı ve kuru üzüm bu dönemde en çok tercih edilen ürünlerden. 2020 yılında hem şu ana kadar yapılan rekolte tahminleri hem de yapılan hasat gösterdi ki fındık hariç çoğu kuru yemiş ürünümüz için rekoltelerde büyük oranlarda artış gözlemleyeceğiz. Bu artışın bazı ürünlerin fiyatlarında düşüşe sebep olacağını umuyoruz. Yer fıstığı ve ay çekirdeği de bu ürünlerden. Ürünlerdeki fiyat gerilemesini hep birlikte gözlemleyeceğiz. Bu sektörümüz için oldukça olumlu bir durum.”

Antep fıstığı üretiminde artış bekleniyor

Aşure yapımında kullanılan bir diğer kuruyemiş de antep fıstığı. Geçtiğimiz yıl hasadı yeni başlayan antep fıstığında bu sene 350-400 bin ton ile rekor seviyelerde rekolte beklediklerini belirten Karaman, “Geçen sene fıstığın yok yılıydı, bu sebeple fiyatlar da pahalıydı. Bu sene geçen seneye göre 4-5 kat oranında üretim artışı var, fiyatlar düşmeye başladı, gün geçtikçe de düşmesini gözlemleyeceğiz’’ diye konuştu.

Yer fıstığı daha ucuza alınabilecek

Üretim miktarı geçtiğimiz yıla göre artan ürünlerin başında yer fıstığının geldiğini belirten TÜKSİAD Başkanı Hüsamettin Karaman, “Bu üründe de rekor bir miktar olan 210-220 bin ton arası rekolte bekleniyor. Bu miktar geçen seneye göre %30 oranında üretim artışı demek. Fiyatlar rahatlamaya başladı, tüketici hem tüketmek hem de aşureye katmak için yer fıstığını daha ucuza satın alabilecek” dedi.

Fındık üretimi geçen seneden az

Aşure’nin vazgeçilmezleri arasında yer alan fındık ile ilgili de açıklamalarda bulunan Karaman, “Fındıkta ise bu sene 600-650 bin ton üretim mevcut, bu miktar geçen seneden daha az. Fındık en önemli ihracat kalemimiz, hem iç hem dış pazarda talep çok yüksek. Fiyatlar da taleple doğru orantılı olarak ilerliyor. TL’nin Dolar ve Euro karşısında değer kaybetmesi ihracatçının da iştahını kabartıyor. Üretimin daha düşük kalması ve ihracat payının her geçen gün artması fındık fiyatlarının bu sene geçen seneye göre %10-20 arası daha yüksek olmasına sebebiyet veriyor.

Türk tüketicilerinin kuruyemiş tüketiminden vazgeçmemesi çok önemli

Kuruyemiş tüketiminin ve kullanım alanlarının fiyatlara göre tüketiminin azalmamasının sektörün ayakta kalması için büyük bir faktör olduğunun altını çizen Hüsamettin Karaman, “Kuru meyvelerde ise üretim geçen seneki miktarlarda seyrediyor. Kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru incirde ihracatımız fındıkta olduğu gibi çok hızlı ve iyi ilerliyor. Bazı ürünlerde yeni sezon ürünler için devletin fiyat açıklaması bekleniyor; ancak tüketicinin bu dönemde karşılaşacağı fiyatların geçen seneki ile aynı olduğunu söyleyebiliriz. Bayramdan sonra sektörümüzde hareketlilik azaldı. Aşure ayıyla birlikte bu durgunluğun sonlanmasını umuyoruz. Marketler ve perakende noktaları hazırlıklara başladı; ancak okulların açılmasının ertelenmesi büyük şehirlerdeki hareketliliği de engelliyor, tüketimi düşürüyor. İnsanlar tatil planlarını uzattı, memleketlerinde kalmaya devam ediyor. Geçen yıllara göre bu sene aşure dönemi daha sakin geçiyor diyebiliriz. Türk tüketicilerinin geleneksel olarak yoğun bir şekilde tükettiği gıdalar olan kuruyemişlerden vazgeçmemeleri bizim için çok önemli. Önümüzdeki dönem bazı ürünlerdeki rekolte artışı sebebiyle düşecek olan fiyatların tüketimi tekrar eski seviyelere çekmesini umuyoruz” diye konuştu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz