Türk Gıda Kodeksi Arı Ürünleri Tebliği taslak metni Tarım ve Orman Bakanlığı web sitesinde kamuoyu görüşüne açıldı. Görüşlerin 17 Mayıs 2021 tarihine kadar bildirileceği taslak Tebliğ; gıda veya takviye edici gıda olarak piyasaya arz edilen propolis, propolis ürünleri, arı sütü, arı sütü tozu, arı poleni, kurutulmuş arı poleni ve arı ekmeği (perga) gibi arı ürünlerini kapsıyor.
Türk Gıda Kodeksi Arı Ürünleri Tebliği taslak metni Tarım ve Orman Bakanlığı web sitesinde kamuoyu görüşüne açıldı. Gıda veya takviye edici gıda olarak piyasaya arz edilen propolis, propolis ürünleri, arı sütü, arı sütü tozu, arı poleni, kurutulmuş arı poleni ve arı ekmeği (perga) gibi arı ürünlerini kapsayan Taslak Tebliğ; arı ürünlerinin tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretimi, hazırlanması, işlenmesi, muhafazası, depolanması, ithalatı, taşınması ve pazarlanması aşamalarında taşıması gereken özellikleri belirliyor.
Taslak Tebliğe göre, arı sütü, arı sütü tozu, arı poleni, kurutulmuş arı poleni ve arı ekmeğinde katkı maddesi, aroma vericiler ve aroma verme özelliği taşıyan gıda bileşenleri kullanılmayacak.
Tebliğ kapsamında yer alan propolis ürünlerinde kullanılan katkı maddeleri, 24/02/2017 tarihli ve 29989 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğinde yer alan hükümlere uygun olacak.
Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerde, 25/11/2016 tarihli ve 29899 mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Pestisitlerin Maksimum Kalıntı Limitleri Yönetmeliğinde yer alan hükümler uygulanacak. Yönetmelik’te limit bulunmaması halinde maksimum kalıntı limiti 0,01 mg/kg olarak uygulanacak.
Propolis ürünleri gıda olarak yalnızca sıvı formda piyasaya arz edilebilecek.
Tebliğ kapsamında yer alan ürün ambalajları, 29/12/2011 tarihli ve 28157 3 üncü mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzemeler Yönetmeliğinde yer alan hükümler ile birlikte aşağıdaki hükümlere de uygun olacak:
a) Arı sütü, üretiminden son tüketiciye arz edilene kadar -18 C’de muhafaza edilecek. Bunu sağlamak için çözündürüp tekrar ambalajlama işlemi yapılmayacak şekilde ışık geçirmeyen cam ambalaj ile ambalajlanacak.
b) Arı poleni, kurutulmuş arı poleni ve arı ekmeği, üretiminden son tüketiciye arz edilene kadar + 4 C’de muhafaza edilecek.
c) Tebliğ kapsamındaki ürünler gıda veya takviye edici gıda olarak piyasaya arz edilebilecek.
ç) Propolis ürünleri gıda olarak yalnızca sıvı formda piyasaya arz edilebilecek. Takviye edici gıdalarda kullanılan kapsül, tablet, pastil, tek kullanımlık toz paket, sıvı ampul, damlalıklı şişe ve diğer benzeri sıvı veya toz formdaki propolis ürünleri takviye edici gıda dışında gıda olarak piyasaya arz edilemeyecek.
‘4 yaş ve altı çocukların tüketmesi uygun değildir’ ifadesi belirgin bir şekilde yazılacak
Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerde, 26/1/2017 tarihli ve 29960 mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği hükümleri uygulanacak. Bu genel hükümlere ek olarak aşağıdaki hükümler de uygulanacak:
a) Takviye edici gıda olarak piyasaya arz edilen ürünler 02.05.2013 tarihli ve 28635 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Takviye Edici Gıdaların İthalatı, Üretimi, İşlenmesi ve Piyasaya Arzına İlişkin Yönetmeliği kapsamında belirlenmiş etiketleme kurallarına uygun olacak.
b) Gıda olarak piyasaya arz edilen ürünlerin etiketi üzerinde takviye edici gıdalar için geçerli ‘tüketilmesi tavsiye edilen günlük porsiyon miktarı’ verilemeyecek. Takviye edici gıda için belirlenmiş özel kurallar kullanılmayacak.
c) Bu Tebliğ kapsamındaki ürünlerin etiketinde ‘4 yaş ve altı çocukların tüketmesi uygun değildir’ ifadesi belirgin bir şekilde yazılacak.
ç) Propolis ürünlerinin çözücüsü etikette belirtilecek.
d) Propolis ürünleri piyasaya arz ediliş formuna göre propolis ekstraktı, propolis özütü, propolis tozu gibi uygun isimler ile adlandırılabilecek.
e) Propolis ürünlerinin hazırlanmasında kullanılan propolis miktarı ambalaj miktarı üzerinden % olarak belirtilecek.
31 Aralık tarihine kadar uyum zorunluluğu
Tebliğe aykırı davrananlar hakkında 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun ilgili maddelerine göre yaptırımlar uygulanacak.
Tebliğ ile birlikte, tebliğin yayımı tarihinden önce faaliyet gösteren gıda işletmelerine, bu Tebliğ hükümlerine 31.12.2021 tarihine kadar uymak zorunluluğu da getiriliyor.
Mevzuat Taslağı – Türk Gıda Kodeksi Arı Ürünleri Tebliği için tıklayınız…
[mc4wp_form id=”25750″]