Altı gıda devinden gıda etiketlerinde yeni adım

1
2534
Altı gıda devinden gıda etiketlerinde yeni adım

Dünyanın en büyük altı gıda ve içecek şirketi Coca-Cola, Mars, Mondelez, Nestle, PepsiCo ve Unilever; Avrupa genelinde İngiltere trafik ışıkları etiket sistemine benzer bir etiket sistemi kullanma konusunda anlaşmaya vardıklarını açıkladılar.

Dünyanın önde gelen gıda ve içecek üreticileri arasında yer alan Coca-Cola, Mars, Mondelez, Nestle, PepsiCo ve Unilever şirketleri dün (8 Mart 2017) yaptıkları ortak açıklamada tüketicilerin Avrupa genelinde mevcut yasal düzenlemelerle uyumlu, anlamlı, tutarlı ve tek bir beslenme etiketine sahip olmalarının önemli olduğunu belirttiler.

Yaptıkları açıklamada gıda ve içecek şirketleri obezite ve diğer bulaşıcı olmayan hastalıklarla mücadelede daha sağlıklı beslenmenin ve dengeli yaşam stilinin desteklenmesine katkı sağlamaya ve bu konuda aksiyon almaya devam edeceklerini de kaydettiler.

Aynı zamanda açıklamada tüketicilerin yedikleri ve içtikleri ürünlerin enerji içeriği ve bu ürünlerin besin içerikleri konusunda bilgi verebilmek açısından ambalaj üzerinde yer alan beslenme etiketlerinin önemli bir rol oynadığına dikkat çekiliyor.

Şirketler temel hedeflerinin “tüketicilerin dengeli ve bilinçli tercihler yapmalarına yardımcı olacak bir beslenme etiketi düzenini ortaya koymak” olduğunu ifade ettiler.

İngiltere trafik ışıkları ile temelde aynı

Şirketler yaptıkları açıklamada günümüzde gönüllü olarak kullanılmakta olan günlük karşılama miktarı (Referance Intake) logolarının asgari hükümlerin ötesinde uygulandığını ancak renk içeren logoların tüketiciler tarafından daha kolay bir şekilde anlaşılabileceğini belirtiyorlar.

Nestle Avrupa Enstitüleri ile İlişkiler Başkanı Bart Vandewaetere, FoodNavigator internet sitesine yaptığı açıklamada, kullanmayı planladıkları logonun görünüm ve ifade şekli bakımından tam olarak İngiltere’de uygulanan gönüllü trafik ışıkları etiketlerine benzeyeceğini söyledi.

Vandewaetere; “Renklerin değerlendirilmesinde 100g/ml değil porsiyon miktarı temel alınacağından sadece renkler bir miktar farklılık gösterebilir. Bu konu hala kurulmuş olan komitede değerlendirme aşamasında.” açıklamasında bulundu.

Porsiyon büyüklüğü tartışma konusu

Referans olarak İngiltere’de olduğu gibi 100 gram ürün değil porsiyon büyüklüğünün temel alınması kamu sağlığı konusunda faaliyet gösteren kuruluşların tepkisine neden oldu. Porsiyon büyüklüğünün referans alınması bir gıdanın formülasyonunun değiştirmeye gerek kalmadan etikette taşıyacağı rengin değişmesini (kırmızı yerine turuncu veya yeşil gibi)  sağlayabilir.

İngiltere’de tüketici hakları konusunda faaliyet gösteren ‘Which?’ adlı kuruluşun Kampanyalar Direktörü Vickie Sheriff; “Bu gıda üreticileri potansiyel olarak kafa karıştırıcı olan yeni bir sistem geliştirmek yerine hali hazırda pek çok şirket tarafından kullanılmakta olan mevcut  İngiltere trafik ışıkları etiket sistemini kullanmalılar.” değerlendirmesinde bulundu.

Sheriff ayrıca 100 gram ürünü referans alan ve İngiltere’de kullanılmakta olan mevcut sistemin tüketicilerin basit bir şekilde ürünleri yağ, şeker ve tuz miktarı bakımından karşılaştırabilmelerini sağladığına da dikkat çekiyor.

Dublin Üniversitesi Gıda ve Sağlık Profesörü Mike Gibney ise beslenme etiketlerinde tek bir porsiyonun temel alınmasının mantıklı olduğu görüşünde. Gibney; “Avrupa Birliği’nde yasal olarak porsiyonların bir standarda kavuşturulmamış olması bizleri gerçek tüketimi daha iyi bir şekilde ortaya koyan porsiyon temelli bir sistem oluşturmaktan alıkoymamalı.” değerlendirmesinde bulunuyor.

‘Sistemi geliştirmek’

Altı şirket yaptıkları açıklamada mevcut İngiltere trafik ışıkları etiket sistemini porsiyon büyüklüğünü de kapsayacak şekilde geliştirmenin yollarını aradıklarını belirtiyorlar.

Avrupa Tüketici Hakları Grubu (BEUC) Genel Başkanı Monique Goyens; “Bu büyük gıda şirketlerinin nihayet trafik ışıklarının tüketicilerin daha sağlıklı gıda tercihleri yapmasına yardımcı olduğunu kabul etmesinden dolayı memnunuz.” dedi.

Ancak Goyens aynı zamanda referans olarak porsiyon büyüklüğünün kullanılmasını kabul etmediklerini de belirtti. Goyens; “Bu tüketicilerin gıda etiketlerini karşılaştırmasını ve hangi ürünün daha sağlıklı olduğunu anlamasını daha zor bir hale getirmenin yanı sıra tüketicileri yanlış yönlendirecek.” uyarısında bulundu.

Kaynak:

http://www.foodnavigator.com/Policy/Six-industry-giants-to-launch-UK-style-traffic-light-labels-in-Europe

http://evolvednutritionlabel.eu/

http://www.dailymail.co.uk/news/article-4295342/Food-firms-accused-trying-confuse-families-labels.html

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz