9 C
Ankara
Cuma, Kasım 22, 2024

Alternatif pazarları geliştirmek kolay olmayacak

Okumalısınız!

Antalya’da biraraya gelen yaş meyve sebze ihracatçıları, tek başına ihracat pazarının yüzde 40’nı oluşturan Rusya krizini konuştu. Önümüzdeki dönemde yaşanması muhtemel zorlu sürece dikkat çeken ihracatçılar, alternatif pazar oluşturmanın kolay olmayacağı düşüncesinde.

Yaş sebze meyve sektörü Antalya’da düzenlenen ‘Yaş Meyve Sebze İhracatında Alternatif Pazarlar Ortak Akıl Toplantısı’nda bir araya geldi.

Toplantı, ihracatçılar birliği başkanları, yönetim kurulu üyeleri, ihracatçılar, Ekonomi ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı temsilcilerinin katılımıyla yapıldı. 22-23 Ocak 2016 tarihleri arasında oturumlar halinde yapılan toplantılara Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Üyesi ve Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Mustafa Satıcı, Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçılar Birliği, Narenciye Tanıtım Gurubu ve Sektör Kurulu Başkanı Ali Kavak, İstanbul Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Latif Ünal, Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçılar Birliği Başkanı Senih Yazgan katıldı.

Satıcı: “Ambargo ile 1 milyon 60 bin ton ürüne yasak geldi.”

Toplantının açılış konuşmasını yapan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Üyesi ve Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Mustafa Satıcı, “Türkiye genelinde birkaç yüz yaş meyve sebze ihracatçısıyız ama 45 milyon üretici için çalışıyoruz ve 123 ülkeye ihracat yapıyoruz. İhracatın sekteye uğramaması için Ekonomi ve Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı bize büyük destek veriyor. Bu kriz ne ilk olacak ne de son. 45 milyon ton üretimimiz var ve bunun 3,5 milyon tonunu ihraç ediyoruz. Bu ihracatın 1,5 milyon tonu Rusya’ya. Ambargo ile 1 milyon 60 bin ton ürüne yasak geldi. Önümüzde zorlu bir süreç var ama alışığız. Çözümler geliştireceğimize inancımızı koruyalım. Bu sıkıntılı süreçte desteklerini esirgemeyen bakanlıklara ve ihracatı birlikleri başkanlarına teşekkür ederim. Yaş sebze ve meyve alanında alternatif pazar arayışlarını hızlandırdık. Rusya ile yaşanan üzücü gelişmelerden dolayı sıkıntılı bir süreç yaşadık. Panik havasında değiliz. Rehavete yer vermiyoruz” şeklinde konuştu.” dedi.

Kavak: “Rusya pazarının en kısa zamanda açılmasını umuyoruz.”

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçılar Birliği, Narenciye Tanıtım Grubu ve Sektör Kurulu Başkanı Ali Kavak ise sektörün ülkeye 2,5 milyar dolar döviz girdisi sağladığını ama bunun zaman zaman küçümsendiğini kaydederek, “Sektörümüz yanlış okunuyor. Sektörümüz ülkemiz için stratejiktir. Sektörümüz istihdama ve sosyal yapıya büyük katkı sağlamaktadır. Yaş meyve sebze sektörü 15 milyon insana iş ve aş sağlıyor. 24 Kasım tarihi itibariyle ciddi bir pazar kaybı yaşadık. Yaşadığımız kaybı aşmak, alternatif üretmek için buradayız. Rusya bizim için önemli bir partner. İhracatımızın yüzde 40’ı Rusya’ya yapılıyor. Bu pazarın telafisi kolay olmayacak. Yıllardır tek pazara bağlı olmamak için çok çaba harcadık. Geleceği yıllar önceden okuduk. Her krizde kayıplar yaşandığını gördük ama alternatif pazarları geliştirmek kolay olmayacak. Rusya pazarının en kısa zamanda açılmasını umuyoruz. Sağduyunun egemen olmasını umuyoruz. İhracatçılar olarak üreticinin alın terinin değer bulması için çalışacağız” diye konuştu.

Son Haberler

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...