Ağustos ayında dünya gıda fiyatları dip seviyelerde

0
1050
Fotoğraf: ©FAO/Karen Minasyan

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından bugün yayınlanan rapora göre, küresel gıda fiyatları, temel tahıl ve şeker fiyatlarındaki keskin düşüşlerin etkisiyle Ağustos ayında geriledi.

Gıda ürünlerinin uluslararası fiyatlarındaki aylık değişimlerini izleyen ve yaygın olarak kullanılan FAO Gıda Fiyat Endeksi, Ağustos 2019’da Temmuz ayına göre yüzde 1.1 düşerken, Ağustos 2018’e göre yüzde 1.1 oranında artarak ortalama 169.8 puan oldu.

FAO Tahıl Fiyat Endeksi önceki aya göre yüzde 6.4 oranında geriledi. Dünya’nın en büyük mısır üreticisi ve ihracatçısı olan Amerika Birleşik Devletleri’nde daha önceki hasat tahminlerinden daha büyük beklenti olması nedeniyle mısır değerleri keskin bir şekilde düştü. Buğday fiyatları da yeterli ihracat yapılabilmesi nedeniyle aşağı yönlü bir gidişat sergiledi, ancak mevsimsel etkilerden ve havanın Tayland’daki mahsuller üzerindeki etkisinden kaynaklanan endişeler nedeniyle, pirinç fiyatları yükseldi.

FAO Şeker Fiyat Endeksi, büyük ölçüde Brezilya Realinin değer kaybetmesinin yanı sıra Hindistan ve Meksika tarafından daha büyük sevkiyatların gelmesi tahminiyle Temmuz ayına göre yüzde 4.0 düştü.

Diğer taraftan, FAO Bitkisel Yağ Endeksi Ağustos ayında yüzde 5.9 oranında artmış ve Endonezya’nın başlıca üretim bölgelerindeki olumsuz hava koşullarının yanı sıra, Palm yağı için küresel ithalat talebindeki artış ile on bir ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Soya yağı fiyatları da Kuzey Amerika’da ezilme hacimlerinin öngörülenden daha düşük olmasından dolayı yükseldi.

Ağustos ayına ait FAO Et Fiyat Endeksi yüzde 0.5 oranında artarak bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12.3 artış göstermiş oldu. Afrika Domuz Ateşi üretiminin yarattığı kısıtlama ve Çin’den gelen güçlü ithalat talebinden dolayı, domuz eti için uluslarla arası fiyatların artışına yansıdı.

FAO Süt Fiyat Endeksi, Temmuz ayına göre yüzde 0.5 oranında artarak önceki iki ayda kaydedilen keskin düşüşleri tersine çevirdi. Bu artış peynir, yağsız süt tozu ve tam yağlı süt tozu fiyat tekliflerinin yükselmesinden kaynaklandı.

Küresel tahıl üretimi için yeni tahminler

FAO, yeni Tahıl Arz ve Talep Özeti de yayınladı ve Temmuz ayında küresel tahıl üretimi için tahminlerini 22 milyon ton olarak açıkladı. Bu rakam 2018’deki verilerden yüzde 2.1’lik artış anlamına gelirken üretim 2 708 milyon tona yükseldi.

Bu revizyon, ABD mısır üretimi beklentilerindeki artışı yansıtmaktadır. Öte yandan, FAO, Avrupa Birliği ve Rusya Federasyonu’ndaki mahsul veriminin düşmesi nedeniyle 2019’daki küresel buğday üretimine ilişkin tahminini düşürdü, ancak yine de 2018’den yüzde 5.0 daha yüksek olması beklenmekte. Dünya çapındaki pirinç üretimine ilişkin tahminler Çin ve ABD’deki artışların etkisiyle geçen yılın rekor seviyesiyle başa baş giderek Temmuz ayından 517 milyon olarak revize edildi.

Dünya’da mısır kullanımının yeni bir rekor seviyeye ulaşarak 2 715 milyon tona ulaşması bekleniyor. Pirinç kullanımının ise tüm zamanların en üst seviyesi olan 519 milyon tona çıkması bekleniyor. Bu artış kişi başı kullanımın 0.5 kilograma ulaşması demek. Buğday, mısır ve arpa için kullanım tahminleri de artırıldı.

Daha güçlü hasat beklentileri, 2020’deki sezon kapanışına doğru dünya tahıl stoklarının 847 milyon tona ulaşacağını gösteriyor. Fakat, bu rakam açılış seviyesinin yaklaşık 16 milyon ton altında kalacak. ABD’de mısır stoklarının keskin bir şekilde artması beklenirken, Çin’in buğday stokları şu an için yüzde 7.9 oranında artarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşacak.

FAO, buğday ve pirinç ticaretinde artış beklerken, mısır ve darı için ticari beklentilerini azalmasından dolayı, tahıllardaki dünya ticareti tahminlerini yaklaşık 415 milyon ton olarak bıraktı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz