Son 5 yılda diğer çay kategorilerinden daha hızlı büyüyen bitki ve meyve çayları tüketimi, 2015 yılında 900 milyon poşete ulaştı. MÜMSAD Başkanı Metin Yurdagül, 2016 hedeflerinin 930 milyon poşet olduğunu açıkladı. Yurdagül, açıkta satılan bitki ve meyve çaylarının yarattığı sağlık tehlikeleri konusunda da uyarılarda bulundu.
Doğadan, Lipton ve Martin Bauer gibi bitki ve meyve çayları pazarının önemli temsilcilerini aynı çatı altında buluşturan Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD) Başkanı Metin Yurdagül, sağlıklı yaşam trendi ve gelişen önleyici tıp kavramı ile birlikte bitki ve meyve çayı tüketiminin arttığını belirtti. Türkiye’deki bitki çayları pazarının hacminin Avrupa ülkeleri ile kıyaslandığında henüz istenilen seviyede olmasa da tüketimin her geçen yıl büyüdüğünü söyleyen Yurdagül, poşetli bitki ve meyve çayı pazarının ise son 5 yılda diğer çay kategorileri ile kıyaslandığında hızlı bir şekilde büyüdüğünü kaydetti.
Yurdagül poşetli bitki ve meyve çayı tüketimi ile ilgili şu bilgileri verdi:
“2010 yılında 560 milyon poşetlik bir büyüklüğe sahip olan pazar, geçen dönemde istikrarlı bir şekilde büyüyerek 2015 yılında 900 milyon poşet büyüklüğüne geldi. Başka bir ifadeyle sektörün büyüklüğü 1600 tonun üzerinde bir hacme, yıllık 45 milyon kutuluk tüketime ulaştı. 2016 yılı sonunda poşet bazında pazarın 930 milyon seviyesine gelmesini bekliyoruz.”
MÜMSAD olarak temel amaçlarının, poşetli bitki ve meyve çaylarını tanıtmak ve daha fazla tüketiciyle buluşturmak olduğunu vurgulayan Metin Yurdagül, şirketlerin önümüzdeki 5 yıl içinde bugün %35 olan hane penetrasyon seviyesini %40’a getirmeyi hedeflediklerini de söyledi.
Açıkta satılan ürünlere dikkat
Metin Yurdagül açıklamasında MÜMSAD olarak tüketiciyi bilinçlendirmek için çalışmalar yaptıklarını da belirtti. Kontrolsüz ve herhangi bir denetimden geçmeden tüketicilere sunulan, açıkta satılan ürünlerin sektördeki en temel problem olduğunu ifade eden Metin Yurdagül, “Halkımızı açıkta satılan bitki ve meyve çaylarının yarattığı sağlık tehlikeleri konusunda uyarıyoruz. Güvenilir firmaların poşetli bitki çayları ise üretimin her aşamasında analiz edilerek hijyeni ve doğallığı bir arada sunmaktadır” dedi.
Bitki ve meyve çayı önerileri
MÜMSAD Başkanı Metin Yurdagül’ün bitki ve meyve çayı önerileri ise şöyle: “Mevsim geçişlerinde ve özellikle kışın olumsuz etkilerinden korunmayı desteklemek için; Ihlamur, Kuşburnu, Ekinezya, Zencefil ve Adaçayı kullanılabilir. Yine yaşam kalitesini artırmak isteyenler için antioksidan içerikli yeşil çay, beyaz çay ve rooibos içeren ürünleri önerebiliriz. Melisa ve papatya çayları da en çok tüketilenler arasında yer alıyor. Meyve çayları ise sezona bağlı kalmadan keyif ve farklı bir lezzet arayanlar tarafından tüketiliyor.”