23 ürüne daha Coğrafi İşaret tescili

0
769
23 ürüne daha Coğrafi İşaret tescili

Kars balı, Amasya çiçek bamyası ve Bursa siyah incirinin de aralarında bulunduğu 23 coğrafi işaretli ürünün tescil belgesi, Türk Patent ve Marka Kurumu’nda (TÜRKPATENT) düzenlenen törenle sahiplerine verildi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığın himayesinde “Coğrafi İşaret tescil Belgesi Takdim Töreni ve Sergisi” Türk Patent ve Marka Kurumunda düzenlendi. Törende konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, “Atalarımızdan bize miras kalan kültürel ve milli değerlerimiz hem bizim için birer emanet hem de gelecek nesillerimiz için korunması gereken kıymetlerimizdir.” dedi.

TÜRKPATENT’in ürünlerin tescili konusunda görevini layıkıyla yerine getirdiğini söyleyen Dönmez, şöyle devam etti:

“Bu ürünlerin hem geçmişten gelen özellikleri hem de kaliteleri güvence altına alınmakta ve ticarileşmelerinin sağlanması için fırsat yakalanmaktadır. Aldığımız patentler, tesciller, faydalı modeller, ticarileşmeye yeterince dönememektedir. Bakanlık olarak bunun üzerinde hassasiyetle çalışıyoruz. Sınai Mülkiyet Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle coğrafi işaret alanında önemli avantajlar sağlandı. Bugüne kadar geçen zaman içinde bu alanda gerçekleştirilen çalışmalar da bunu gösterdi.”

Coğrafi işaret olarak tescillenen ürünlerin perakende sektörü açısından da önemli olduğunu belirten Dönmez, bu ürünlerin mağazalarda daha fazla yer alması gerektiğini ifade etti.

“Coğrafi işaretlerin ülke ekonomisine katkı sunması için çalışıyoruz”

TÜRKPATENT Başkanı Prof. Dr. Habip Asan da “İnsanımızın, toprağımızın, kültürümüzün, tarihimizin değerlerinden olan Kars balı, Amasya çiçek bamyası ve Bursa siyah incirinin de aralarında bulunduğu 23 coğrafi işaretimiz vereceğimiz belgelerle koruma altına alınacak. Bu tescillerle birlikte tescil sayımız 385’e ulaşmış olup, halen 410 başvurumuzun işlemleri devam ediyor.” dedi.

Coğrafi işaretle benzerlerinden farklılaşmış ürünlerin koruma altına alındığını söyleyen Asan, Türkiye’nin sahip olduğu coğrafi işaret potansiyelini katma değere dönüştürmek, ülkenin ekonomisine ve ihracatına katkı sunmak amacıyla çalıştıklarını söyledi.

Türkiye’nin coğrafi işaretler alanında iyi bir noktaya gelmesini hedeflediklerini vurgulayan Asan, kurum olarak bağlı bulundukları Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının desteğiyle birçok bakanlıkla çeşitli iş birliği projeleri yürüttüklerini aktardı.

Avrupa Birliği Komisyonu ile iş birliği çerçevesinde gerçekleştirilen toplantılara değinen Asan, şunları kaydetti:

“Coğrafi işaretlerimizin ihracat gelirlerimize daha fazla katkı sağlayabilmesi açısından yurt dışı pazarlarda korunması önem arz etmekte. Coğrafi işaretlerimizin katma değerlerinin artırılması ve ihracat potansiyeli olan ürünlerimizin yurt dışı pazarlara avantajlı girmesini temin etmek için coğrafi işaretlerimizin AB’de tescili gerekmektedir.”

Asan, Malatya kayısısı, Gaziantep baklavası ve Aydın incirinin AB’de tescilli olduğunu, 14 ürünle ilgili olarak da başvuru sürecinin devam ettiğini bildirdi.

TÜRKPATENT’in tescil belgesi verdiği ürünlerin listesi:

Kars Balı (Kars İli Arı Yetiştiricileri Birliği),

Mut Zeytinyağı (Mut Ticaret ve Sanayi Odası),

Melli İnciri (Bucak Belediye Başkanlığı, Bucak İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü),

Van Keledoşu (Van Ticaret ve Sanayi Odası),

Van Savatlı Gümüş İşlemesi (Van Ticaret ve Sanayi Odası),

Van Kavut (Van Ticaret ve Sanayi Odası),

Murtuğa (Van Ticaret ve Sanayi Odası),

Trabzon Kazaziyesi  (Trabzon Kuyumcular ve Saatçılar Odası ),

Amasya Çiçek Bamyası (Amasya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ),

Sivrihisar Muska Baklavası (Sivrihisar Belediye Başkanlığı),

Tosya Bıçkısı (Tosya Kaymakamlığı ),

Daday Etli Ekmeği (Daday Belediyesi ),

Pınarbaşı Kara Çorba (Pınarbaşı Kaymakamlığı),

Nallıhan İğne Oyası (Nallıhan Kalkınma Vakfı),

Nallıhan Örtmesi (Nallıhan Kalkınma Vakfı),

Nazilli Kar Helvası (Nazilli Ticaret Odası),

Şanlıurfa Sadeyağı/Urfa Yağı (Şanlıurfa Ticaret Borsası),

Tarsus Sarı Ulak Zeytini (Tarsus Ticaret Borsası),

Milas Tepsi Böreği (Milas Ticaret ve Sanayi Odası),

Bursa Siyah İnciri (S.S. Bursa Bölgesi Tarım Kooperatifleri Birliği),

Amasya Beji Mermeri (Amasya Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü),

Kandıra Bezi (Kandıra Halk Eğitim Merkezi ),

Cennet Çamuru/Kilis Kaymaklı Kırma Künefe (Kilis Valiliği)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz