14.2 C
Ankara
Perşembe, Kasım 21, 2024

2017 yılında et sektörünü neler bekliyor?

Okumalısınız!

Yaşam İçin Gıda
Yaşam İçin Gıda
Gıda, yaşamdır! Yaşamınız söz konusu olduğunda efsaneleri bir kenara bırakın!

Rabobank tarafından yayımlanan yeni bir rapora göre, hayvansal protein tedarik zincirinde 2017 yılında en çok konuşulacak konular arasında; kar marjlarının azalması,  gıda ve yem alanında alternatif proteinleri, para piyasalarındaki belirsizlikler ve ticaret görüşmeleri yer alacak.

Rabobank gıda ve tarım araştırma kuruluşu tarafından yayımlanan Küresel Hayvansal Protein Sektörüne Bakış 2017 raporu, 2017 yılında et sektörünü bekleyen zorluklara dikkat çekiyor. Dünya genelinde et tüketimi artmaya devam ediyor olsa da rapora göre arza dayalı ve günden güne rekabet düzeyi artan pazar, fiyatlar ve kar oranları üzerinde bir baskı oluşturarak 2017 yılının üreticiler açısından oldukça zorlu geçmesine neden olacak.
Tüketici tercihlerinin yön verdiği pazarın her gün daha da karmaşık bir hale geldiğini belirten Rabobank Hayvansal Protein Küresel Strateji Uzmanı Justin Sherrard, artık trendlerin hayvan sağlığı ve refahı ve sürdürülebilirlik açısından üretim sistemi üzerinde etkili olduğunu ve endüstrinin de bu trendlere cevap vermek durumunda kaldığını belirtiyor.
Sherrard; “Tedarik zincirleri hayvan sağlığını ve refahını geliştirme konusunda ilerleme kaydettiklerini göstermeli ve bu konuda neler yaptıklarını açık bir şekilde ortaya koymalılar.” açıklamasında bulunuyor.
Perakendede artan rekabete dikkat çeken Sherrardi, yeni girişimciler, online platformlar nedeniyle artan rekabet ile birlikte fiyatların üzerinde bir baskı oluştuğunu ve bu baskının da tedarik zinciri boyunca hissedileceğine dikkat çekiyor. Sherrardi; “Tedarik zincirinin sonunda yer alan alıcılar git gide daha fazla güç sahibi oluyorlar ve sonuç olarak yem üreticileri fiyat konusunda baskı altında kalıyorlar.” açıklamasında bulunuyor.

Genetik ve beslenme entegrasyonu

Rabobank tarafından yayımlanan rapora göre güçlü bir şekilde koordine olmuş olan tedarik zincirleri kar marjı üzerindeki baskıyı daha başarılı bir şekilde idare edebilecek. Ayrıca üretim  ve pazarlamada işbirliği sayesinde bu tedarik zincirleri antibiyotik kullanımını azaltma stratejileri gibi zorlukları kendi lehlerine çevirebilecekler.
Raporda genetik, hayvan sağlığı ve refahı ve beslenme entegrasyonunun daha da iyileştirilmesi ile tedarik zincirinde verimin artacağına da dikkat çekiliyor.
Ayrıca raporda izlenebilirliğin üreticilere rekabet açısından avantaj sağlayacağı da belirtiliyor.

Alternatif protein trendi

Alternatif proteinlerin satış hacmi ve rakamları açınıdan gelecek yıl biyik bir büyüme sergilemesinin beklenmediğini belirten Sherrard; “Et ikameleri konusunun 2017 yılında sıkça gündeme gelmesini ve alternatif proteinlere yatırımlara devam edilmesini bekliyoruz ancak bu durumun perakende satış seviyesi ile paralellik göstermesini beklemiyoruz.”” açıklamasında bulunuyor.
Sherrard, Rabobank tarafından yapılan tahnimler doğrultusunda bu sektörün 2020 yılının ardından gerçek bir büyüme sergileyeceğini öngörgüklerini belirtiyor.

Ticaret anlaşmaları ve para piyasaları

Özellikle Trump’ın Amerika Birleşik Devletleri Başkanı olarak seçilmesinin ardından uluslararası ticaret anlaşmaları konusunda kesinlikle bir belirsizlik yaşandığını belirten Sherrard, Amerika’nın çok taraflı ticaret anlaşmaları imzalama olasılığının büyük bir ölçüde azadığını söylüyor. Sherrard’a göre Trump ticarette ikili anlaşmaları tercih edebilir.
Rabobank raporunda para piyasalarında belirsizliğin de 2017 yılında et sektöründe çok konuşulacak konular arasında yer alacağı belirtiliyor. Raporda; “Beklenmeyeni beklemeyi öğreniyoruz.” değerlendirmesine yer veriliyor.

Son Haberler

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...