Avrupa Komisyonu 2016 yılında tarımsal gıda ihracatının 130,7 milyar Euro ile rekor bir düzeye ulaştığını açıkladı. Tarihi rekora ulaşılmasında en önemli faktörler ise serbest ticaret anlaşmaları.
Avrupa Komisyonu 2016 yılında Avrupa Birliği’nin tarımsal gıda ihracatının 130,7 milyar Euro’ya ulaşarak tarımsal gıda ihracatında tarihi bir rekor kırıldığını açıkladı.
Avrupa Birliği’nin tarımsal ihracatı 2016 yılında 2015 yılına göre %1,3 oranında (1,7 milyar Euro), 2011 yılına göre ise %29’luk (29,4 milyar Euro) bir artış sergiledi.
2015 ve 2016 yılları arasında Avrupa Birliği’nin tarımsal gıda ihracatında en önemli oranda artış Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Güney Kore, Japonya ve Vietnam’a gerçekleştirdiği ihracatta gözlemlendi.
AB’nin gıda ihracatında Türkiye 10. sırada
Avrupa Birliği’nin en fazla tarımsal gıda ihracatı gerçekleştirdiği ilk on ülke ise sırasıyla; Amerika Birleşik Devletleri, Çin, İsviçre, Japonya, Rusya, Suudi Arabistan, Norveç, Hong Kong, Kanada ve Türkiye oldu.
Ticaret anlaşmaları ve ihracatta artış
Bağımsız araştırma kuruluşu Copenhagen Economics tarafından gerçekleştirilen “AB Ticaret Anlaşmalarının Tarım Sektörüne Etkisi” başlıklı araştırma ise AB ve diğer ülkeler arasında yapılan serbest ticaret anlaşmalarının ihracatta tarihi rekora ulaşılmasındaki en önemli unsur olduğunu ortaya koyuyor.
Araştırmaya göre Avrupa Birliği ile diğer ülkeler arasında imzalanan ticaret anlaşmaları Avrupa Birliği’nin tarımsal ihracatını arttırmanın yanı sıra hem tarımsal gıda sektöründe hem de ekonominin diğer alanlarında istihdama katkı sağlıyor.
Araştırmada Avrupa Birliği’nin Meksika, İsviçre ve Güney Kore ile imzalamış olduğu ticaret anlaşmaları mercek altına alınıyor.
Araştırmaya göre ticaret anlaşmaları hayata geçirilmelerinin ardından üç yıl içerisinde Meksika’ya gerçekleştirilen ihracat 105 milyon Euro, İsviçre’ye gerçekleştirilen ihracat ise 532 milyon Euro artış sergiledi. Her iki ülkeye de en fazla işlenmiş gıda ve sebze ihracatı yapıldı. Serbest ticaret anlaşmasının henüz tam olarak hayata geçmediği Güney Kore’ye ise tarımsal gıda ihracatı sadece 2015 yılında 439 milyon Euro artış gösterdi.
Üç serbest ticaret anlaşmasından 1 milyar Euro ihracat artışıAvrupa Birliği Tarım Komisyonu Başkanı Phil Hogan yaptığı açıklamada sadece bu üç ticaret anlaşmasının, Avrupa Birliği’nin tarımsal gıda ihracatında 1 milyar Euro’nun üzerinde bir artış yaşanmasını sağladığını ve tarımsal gıda sektörüne 600 milyon Euronun üzerinde bir katma değer sağladığına dikkat çekti. Hogan ayrıca; “İhracattaki bu artış Avrupa Birliği genelinde çoğunluğu tarımsal gıda sektöründe olmak üzere binlerce kişinin istihdamına destek oldu, bu da aynı derecede önemli. Bu rakamlar iddialı ve dengeli ticaret anlaşmalarının Avrupa gıda ve tarımı için yararlı olduğunun açık bir kanıtı.” değerlendirmesinde bulundu.
Avrupa Birliği Ticaret Komisyonu üyesi Cecilia Malmström da; “Ticaret anlaşmaları doğru şekilde yapıldıklarında çiftçilerimiz ve gıda üreticilerimiz için yarar sağlar. Bu araştırma aynı zamanda ilerideki ticaret görüşmelerimizde ticaretin önündeki engelleri ve gereksiz bürokratik işlemleri nasıl aşmaya devam edeceğimiz konusunda da önemli bilgiler sağlıyor.” açıklamasında bulundu.
Araştırmada ayrıca Avrupalı ihracatçıların yeni pazarlara açılabilmesi ve mevcut pazarlarda büyüyebilmesi açısından Avrupa Birliği tarafından gerçekleştirilen promosyon ve tanıtım kampanyalarının oldukça önemli olduğuna da dikkat çekiliyor. Avrupa Birliği tarımsal gıda ürünlerinin desteklenmesi amacıyla Avrupa Komisyonu promosyon bütçesini önemli bir miktarda arttırdı aynı zamanda Tarım Komisyonu Başkanı Phil Hogan da altı ülkeye (Kolombiya, Meksika, Çin, Japonya, Vietnam ve Endonezya) yüksek düzeyde ziyaretler gerçekleştirdi. Hogan’ın bir sonraki durağı Avrupa Birliği ile serbest ticaret anlaşmasını kabul eden Kanada olacak.