ÇAYKUR Belçika merkezli faaliyet gösteren dünyanın en prestijli kalitelendirme merkezlerinden Monde Selection’un bu yıl Budapeşte’de düzenlediği törende 11 ürünü ile ödüle layık görüldü.
Konuyla ilgili olarak dün ÇAYKUR Genel Müdürlüğü’nde bir basın toplantısı düzenleyen ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, ÇAYKUR’un artık içine kapalı bir marka olmaktan çıkarak dünya arenalarında güçlü bir şekilde yerini aldığını söyledi.
“Dünya pazarlarında yolumuza devam ediyoruz”
Belçika merkezli faaliyet yürüten Uluslararası Kalite Sınıflandırma kuruluşu Monde Selection tarafından Çaykur’un 11 ürününün ödül aldığını hatırlatan Genel Müdür İmdat Sütlüoğlu, şöyle konuştu:
“Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de 11 ödül aldık. 2016 yılında bu bir rekor. En çok Japon firmaları ödül alıyordu. Ama hiçbir firma bizim kadar ödül alamadı. Bizim aramızdaki firmaların bile iki katı ödül alarak büyük bir rekor elde ettik. Monde Selection Belçika merkezli faaliyet gösteren dünyanın en prestijli kalite ödül kurumu. Dünya çapında ödüller veriler. Ürünler özel laboratuvarlardan geçirilip analizler yapılıyor. Ciddi bir heyet tarafından kararlar alınıyor. Bu yıl; Grand Gold beyaz çayımıza verildi. Bitki ve meyve karışımlı çaylarımız da ödül aldı. Golden İstanbul çayımız da ödül aldı. Organik çaylarımız ve bardak poşet çaylarımız da ödül aldı. Nadidem isimli çayımız piyasaya çıkmadan ödül aldı. Didi üç altın ödül aldı. ÇAYKUR artık içine kapalı bir marka değil. Dünyaya açılan kalitesi ile iddialı bir kurum oldu. ÇAYKUR olarak dış dünyada yoktuk. Artık güçlü bir şekilde uluslararası arenada yerimizi aldık. ÇAYKUR artık içine kapalı değil, dünyaya açılan ve uluslararası pazarlara ürünlerini satan ve yüksek kalitesi ile gündeme gelen bir kurum oldu. Dünya pazarlarında emin adımlarla yolumuza devam ediyoruz.”
409 milyon TL’lik ödeme
Genel Müdür İmdat Sütlüoğlu, 2016 yılı 1. sürgün yaş çay alımlarının sonuna gelindiğini, yakın bir tarihte ikinci sürgün alımlarının başlayacağını belirterek, “Bu yıl rekoltenin geçen yıla oranla yüzde 15 azalmasına rağmen 230 bin tonun üzerinde çay aldık. Toplam üretilen çayın yüzde 60.5’ini biz kalan kısmını ise özel sektör aldı. Bu yılki 1.sürgün alımlarımız aynı şekilde bir rekordur. Öte yandan aldığımız çay karşılığı üreticilerimize toplamda 409 milyon TL ödeme yapıyoruz. Ödemelerimiz devam ediyor” ifadelerini kullandı.
Didi’de rekor satış
Genel Müdür İmdat Sütlüoğlu, bu yıl Didi satışlarında da rekor beklediklerinin altını çizerek “Henüz yaz mevsiminin tam olarak etkisini göstermemesi ve soğuk çay sezonunun başlamamış olmasına rağmen 50 milyon litre Didi satışı gerçekleştirdik. İlk yıl 40 milyon litre satmıştık. Geçtiğimiz yıl ise 95 milyon litre satılmıştı. Bu yıl Didi satışlarında da yeni bir rekor bekliyoruz” şeklinde konuştu.
“72 ülkeye ulaştık”
Çaykur ürünlerinin dünyada 72 ülkeye ulaştığını ifade eden Genel Müdür İmdat Sütlüoğlu, “Aldığımız kalite ödülleri, ihracatımızın artmasına ve uluslararası pazarlarda ürünlerimizin yüksek fiyatlarda satılmasına katkı verecek. Uluslararası toplum, kaliteli ve sağlıklı ürünleri tercih ediyor. Ucuz olsun da ne olursa olsun diye ürün almıyor. Bu tür ödüllerle kaliteli ürünleri bilecekler. Çayımızın üzerine kar yağan ve haşere mücadelesi yapılmayan dünyadaki tek çay olduğunu toplum yeni yeni öğreniyor. Gerçekten çok değerli bir çayımız var. Hedefimiz çay tarımının tamamını organik hale getirmektir. 33 bin dekar alanda fiilen organik tarım yapıyoruz. Organik çay piyasada rakipsiz bir üründür. Diğer ülkelerin bizim ürettiğimiz miktarda organik çay üretmeleri mümkün değil. Onlar haşere mücadelesi yaparken bizim böyle bir uygulamaya ihtiyacımız yok. Kaliteyi biraz daha yükseltebilirsek o zaman elimizi kimse tutamaz ve daha güçlü hale geliriz” diyerek açıklamalarını tamamladı.