Çikolata, Lokum ve İkramlık Şeker Kalitesi…

0
2047
Doç. Dr. Özlem Tokuşoğlu / Celal Bayar Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi / Dokuz Eylül Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi DEPARK Teknpark SPİL INNOVA Ltd. Şti, Müdürü

Kaliteli çikolata, lokum ve ikramlık şekerlerin üretildiği tesislerin kalite standartlarını gösteren ISO 22000 Gıda Güvenliği ve HACCP sistemine sahip olduğu normların olduğu paketli ambalajlı ürünler tercih edilmeli ve satın alınan ürünlerde Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı izni olmalıdır. Merdivenaltı yapılan açıkta satılan dökme ürünler tüketilmemelidir.

Kaliteli çikolata nasıl olmalı?

Kaliteli çikolatanın görünümü, parlaktır, pürüzsüzdür; kırıldığında içi ağaç kabuğunu andırır.

Taze ve kaliteli olan çikolatada beyaz lekeler bulunmamaktadır.

Kaliteli çikolata elle tutulduğunda, birkaç saniyede erimeye başlar, bunun nedeni kakao yağının 34°C’de erimesidir. Hızlı erime, çikolatanın kalitesi için bir göstergedir ve çikolatada yüksek oranda kakao yağı kullanıldığının kanıtı olmaktadır.

Hızlı erime, çikolatanın kalitesi için bir göstergedir ve çikolatada yüksek oranda kakao yağı kullanıldığının kanıtı olmaktadır.

İyi kalitedeki çikolata, kırıntı yapmaksızın net bir şekilde kırılır. Kaliteli bir çikolata kırıldığı zaman, özel bir çıtırtı duyulur bu ses, kakao yağında mevcut olan kristallerden kaynaklanmaktadır, bitter çikolata kırıldığında, sütlü ve beyaz çikolataya göre daha fazla çıtırdar.   Kaliteli çikolatalar, ağızda yağlı bir tat değil hoş bir lezzet oluşturur.

Çikolata muhafaza sıcaklığı 18-20 derece civarıdır (oda sıcaklığından yani 25 santigrat dereceden serin lokasyonda muhafaza etmelisiniz), çikolataları asla buzdolabı sıcaklığına koymamalısınız. Endüstriyel çikolatalarda raf ömrü uygulanan teknolojiye bağlı olarak 9 ay-12 ay aralığındadır gurme veya pastahane yapımı çikolatalarda 1-1.5 ay aralığında değişmektedir.

Kaliteli lokum nasıl olmalı?

Lokum alırken öncelikle renk kalitesine bakmak önemlidir. Taze lokumun rengi parlak ve canlıdır. Bayat lokum ise mat ve solgun görüntüsünden anlaşılmaktadır. Lokumda diğer önemli husus, ağırlığına, parlaklığına ve elastikiyetine bakmaktır. Lokumun elastiki bir yapıda olması ve yumuşak olması önemlidir. Üzerine parmağınızla bastırıp çektiğinizde lokum tekrar eski halini alıyorsa taze olduğu anlaşılmaktadır.

Kaliteli ikramlık şeker nasıl olmalı?

Tüm ürünlerde olduğu gibi ikramlık şeker satın alırken de gıda güvenliği tescilli markalar tercih edilmelidir. Ambalajlı ikramlık şekerler tüketilmeli ve satın alınan ürünlerde Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı (GTHB) izni olmalıdır. Merdivenaltı yapılan açıkta satılan dökme ürünler tüketilmemelidir. Piyasada maliyeti minimuma indirme adına şeker yerine glikoz ve fruktoz kullanılabilmektedir.

İkramlık şekerlerde raf ömrü, ürünün bileşimi ve muhafaza koşullarına bağlı olmakla birlikte, 1yıl-2 yıl aralığında değişmektedir. Sade şekerler yaklaşık 2 yıl dayanırken, içerisinde süt ve diğer ingrediyenler olanların son kullanma tarihi 1 yıla değin düşmektedir.

İkramların şekeri bozulmadan saklayabilmek için buzdolabına koymayıp, serin yerde muhafaza etmek ve ısıdan, kokudan, nemden ve direkt güneş ışığından uzakta tutmak son derece önemlidir.

Araştırma sonuçlarına göre; ikramlık şeker tüketimimizde, ülkemizin batı bölgeleri meyveli ve hafif aromaları tercih ederken, doğu bölgelerinin tereyağlı, kahveli, daha yoğun kıvamlı şekerler tercih etmekte olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, batı bölgelerinde toffee ve yumuşak şeker tüketimi daha yoğun iken, doğu bölgelerinde sert bonbonlar daha çok tüketilmektedir.

Ülkemizde çikolata ve lokum yılın her döneminde yoğun ölçüde tüketilirken, ikramlık şeker tüketimimizin düşük düzeyde olduğu ifade edilmektedir;  ikramlık şekerlerin %80’inin Ramazan Bayramı’nda tüketildiği belirlenmiştir. Kişi başına düşen ikramlık şeker tüketiminde 8,5 kg ile İsveç ilk sırada yer alırken bunu 5,9 kilo ile Amerika, 5,5 kg ile Almanya, 3,6 kg ile Fransa, 2 kg ile İtalya takip etmektedir. Türkiye’de ise kişi başına tüketim yalnızca 0,5 kg.olarak belirlenmiştir.

Referanslar

Tokusoglu Ö. 2015. Kakao, Çikolata ve Çikolatalı Ürünler Bilimi ve Teknolojisi. Sidas Yayıncılık, İzmir..

Tokuşoğlu Ö. 2013. KURS KİTAPÇIĞI. Gıdalarda Raf Ömrü, Gıda Muhafazası ve Güvenliği Eğitimi Geliştirme ve Uyum Kursu Notları. Şubat 2013. Basan Kurum: ELGİNKAN VAKFI, Manisa Ümmehan Elginkan Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi. 159 sh.

Tokusoglu Ö. 2011. Gıdalarda Raf Ömrü Stabilitesi LİSANS DERSİ Notları. MCBÜ Mühendislik Fakültesi.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz