Anadolu ve Osmanlı mutfağının yerli ve yabancı turistlere anlatılmasında önemli bir misyonu üstelenen Gastronomi Turizmi Derneği, 11 Ağustos akşamı Etna Steak Restoranda bir davet gerçekleştirdi. Davette konuşan dernek başkanı Gürkan Boztepe, Türk mutfağının dünya markası olması için çalışmaların tüm hızla devam edeceğini açıkladı.
Gastronomi Turizmi Derneği’nin 11 Ağustos akşamı Etna Steak Restoranda, gerçekleştirdiği davete; dernek üyeleri, yönetim kurulu, turizm ve gastronomi sektöründen önde gelen isimleri ile birlikte Kültür ve Turizm Bakanlığı İl Müdürü Nedret Apaydın, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden Tülin Ersöz, Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu Başkanı Yalçın Manav, Shoppingfest Genel Müdürü Hicran Özbük, TÜBİTAK ve KALDER yöneticileri katıldı.
“Ürünlerimiz dünyada olmalı”
Misafirperverliği ve zengin lezzetleri ile dünyaya örnek olan Türk Mutfağı’nın tanıtılması, hak ettiği ilgi ve değeri görmesi için önemli sektör temsilcilerini aynı çatı altında bir araya getiren Gastronomi Turizmi Dermeği Başkanı Gürkan Boztepe, davette yaptığı konuşmada; “Türk mutfağının zenginliklerini ve ürünlerimizi dünyaya tanıtmak ve markalaşmak için tüm sektörün birlik içinde olması gerekmektedir. Bizim isteğimiz Türk bayrağının sadece Taksim’de dalgalanması değildir. Los Angeles’taki markette yoğurt “Türk yoğurdu” olursa başarılıyız, “Greek Yoghurt” olursa başarısızız. Dernek olarak çok büyük bir yükün altına giriyoruz, desteğe ihtiyacımız var ama başarılı olacağımıza inanıyoruz” dedi. Türk mutfağının dünya markası olması için çalışmaların tüm hızla devam edeceğini ve desteklerini esirgemeyen TURSAB başkanı Başaran Ulusoy’a da teşekkür ettiklerini sözlerine ekledi.
Buluşmaya ev sahipliği yapan Etna Steak Restoran’ın kurucusu Serdar Uşaklı ise şöyle konuştu:
“Türk mutfağını yerli ve yabancı turistlere en iyi şekilde anlatmak, sunmak ve hak ettiği itibari görmesi için Gastronomi Turizmi Derneği’nin çalışmalarına bu isin içinde olan profesyoneller olarak destek vermek ve üzerimize düşeni en iyi şekilde yapabilmek bizlerin de boynun borcudur. Bugün burada lezzet sektöründeki profesyonellerle bir araya gelmek ve birlikten kuvvet doğurmak için bu buluşmaya ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyuyoruz.”
“Engelli vatandaşları da turizme katmalı!“
Dikkat çeken konuşmalardan bir diğeri de Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği Başkanı Adem Kuyumcu’ydu. Kuyumcu; “Birçok engelli aslında hepimizle aynı ekonomik düzeyde olmasına rağmen restoranlara ulaşamıyorlar. Restoranlarımızın da bir engelliye nasıl davranılacağını, görme ve işitme engellilere nasıl servis yapılacağını öğrenmeleri gerekiyor. Engellileri de restoranlara, kafelere götürebildiğimiz, turizme katabildiğimiz zaman ülke ekonomisine katacakları gelirin oldukça fazla olduğu anlaşılabilir “ diyerek engellilerin sosyal yaşama dahil olmasında işletmelere düşen sorumlulukları hatırlattı.