TPE tarafından tanınmış marka olarak tescil edilen tarihi köfteci, “Sultanahmet Köftecisi” markasını internette alan adı olarak kullananlara karşı hukuk mücadelesi başlattı.
Kurulduğu 1920 yılından beri İstanbul’un önemli lezzet duraklarından biri olan Tarihi Sultanahmet Köftecisi, sanal taklitçilerine karşı hukuk mücadelesi başlattı.
Sultanahmet Köftecisi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Tezçakın, sektörlerinde adı en çok izinsiz kullanılan marka olduklarını, yüzü aşkın taklitçi hakkında yasal işlem başlattıklarını bildirdi.
Uzun yıllar sürse de sonuçlanan davaların tümünü kazandıklarını belirten Tezçakın, taklitçi firmaların tabelalarını indirmenin yanı sıra çok ciddi tazminatlar ödemeye mahkum olduklarını kaydetti.
Türk Patent Enstitüsü’nün 8 Mart 2016 tarihli kararıyla “Tanınmış Marka” olarak tescil edildiklerini de anımsatan Tezçakın, şunları söyledi:
“TPE’nin bu kararı omuzlarımıza ağır bir yük bindirdi. Dedemizin yüz yıl önce temelini attığı bu markayı korumak, markanın sahibi olan Tezçakın ailesi için bir onur meselesi olmuştur. Önceleri bazı konuları (Taklitler aslını yaşatır) diyerek göz ardı edebiliyorduk. Artık, markamıza zarar veren en ufak bir ihlale fırsat tanımayacağız. Sadece ismimizi izinsiz kullanarak dükkan açanlarla mücadele etmekle yetinmeyeceğiz, internette de markamıza zarar veren her türlü içeriğin kaldırılmasını sağlayacağız. Bu konuda avukatlarımıza gerekli talimat verilmiş, hukuki mücadele başlatılmıştır.”
“Ağır tazminatlar ödeyecekler”
Tezçakın, isimlerini izinsiz kullandıkları mahkeme kararıyla tespit edilmiş, tabelasını indirmiş taklitçilerin bile Sultanahmet Köftecisi alan adıyla açtıkları sitelerden rezervasyon yaptırdıklarını belirterek, “Düşünebiliyor musunuz? Sultanahmet Köftecisi diye rezervasyon yaptırıyorsunuz, gittiğiniz adreste başka bir tabela var. Yediğiniz ürünün de Sultanahmet köftesiyle uzaktan yakından ilgisi yok. Bu markaya güveniniz kalır mı? Kolay yoldan para kazanma derdinde olan, bunun için de markamıza zarar vermekten kaçınmayan bu işletmeler, çok ağır tazminatlar ödemek zorunda kalacaktır” diye konuştu.
Türkiye’de eskiden internette alan adı tahsisi yapılırken “Önce gelen alır” mantığı üzerine hareket edildiğini, bu yüzden web adreslerini “sultanahmetkoftecisi” değil, “sultanahmetkoftesi” olarak alabildiklerini anlatan Tezçakın, şöyle devam etti:
“Sultanahmetkoftecisi alan adını alan kişi, bizden çok büyük meblağlar talep ediyor. Artık, bunlara fırsat tanınmıyor. Alan adı ile marka ihlali yapılmasına mahkemeler izin vermiyor. Bu konularda çok sayıda emsal karar çıktı. Hem sektörle, markayla ilgisi olmayan kişilerin markamızı para kazanma aracı olarak kullanmalarının önüne geçeceğiz, hem de önüne arkasına ekler koyarak markamızı alan adı olarak kullananları engelleyeceğiz. İnternette Sultanahmet Köftecisi alan adını sadece Tezçakın ailesi kullanabilecek.”