Restoran sahipleri yemek kartlarını boykot edecek

0
1144
Avrupa ülkelerinde yüzde 2-3 arası komisyonlarla çalışan ticket firmaları, Türkiye’de yüzde 9-10 gibi yüksek komisyon oranları uyguluyor.

Yüksek komisyon ücretlerinden yakınan restoran sahipleri, Türkiye’de 3,5 milyona yakın çalışanın kullandığı yemek kartlarını (ticket) boykota hazırlanıyor.

Türkiye’de 3,5 milyona yakın çalışanın kullandığı tahmin edilen yemek kartları (eski adıyla ticket) yüksek komisyon ücretleri ve uzun ödeme süreleri 3,5 milyon kişinin öğle yemeği tehlikede nedeniyle restoran sahiplerini zora soktu.

Hürriyet Gazetesinden Ceyhun Kuburlu’nun haberine göre, Türkiye’de 200 bine yakın noktada kullanılan bu kartlarla ilgili olarak harekete geçen Tüm Restoranlar Lokantalar ve Tedarikçiler Derneği (TÜRES), “Eğer komisyon ücretleri ve ödeme süreleri ile ilgili bir düzenleme yapılmazsa, tüm restoranlarda bu kartların kullanımını kaldıracağız. Bu zor günlerde herkes birbirine destek olurken, bu şirketler de bir şey yapmalı” açıklamasını yaptı.

Avrupa’da daha düşük

Konuyla ilgili Ekonomi Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri ile görüşmeler yaptıklarını anlatan TÜRES Başkanı Ramazan Bingöl, “Türkiye’de bu 9-10 civarında yemek kartı markası var. Ancak pazarın yüzde 90’ı 4 markanın elinde. Bu markalar merkezlerinin bulunduğu Avrupa ülkelerinde yüzde 2-3 arası komisyonlarla çalışıyor. Ancak Türkiye’de bu oran 9-10 civarında. Yıllardır bu işin düzelmesi gerektiğini anlattık. Ama bir türlü sonuç alamadık. Bunlar yetmezmiş gibi şimdi de ödeme sürelerini geciktiriyorlar. Türkiye bu zor günleri yaşarken bu firmalarda restoran ve lokantalarımızı zora sokuyor.”

3 lirası şirkete

Yemek kartlarının Türkiye’de 200 bine yakın noktada geçerli olduğunu anlatan Ramazan Bingöl, şöyle devam etti: “İşverene ve çalışana kolaylıklar sağlayan yemek çekleri kullanımı, restoran ve lokantalardan alınan yüksek komisyonlardan dolayı ciddi sorunlar oluşturmaya başladı. 30 liralık hesabın 3 lirasını komisyon olarak veriyor. Bununla da kalmıyor. Restoranlar verdiği hizmetin karşılığını 15 gün sonra alabiliyordu. Yılbaşından beri vade süresi 30 bazı şirketlerde 60 güne kadar çıktı. İnsanların sokağa çıkıp hayatına devam etmeleri için kampanyalar düzenliyoruz. Ancak bu işi yapan şirketlerin de destek olması gerekiyor.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz