Brand Week Istanbul kapsamında Türkiye’de ilki düzenlenen Brand Week Gastro’da üç gün boyunca “Gastronomi Pazarlaması” konuşuldu. Etkinlikte, yeme içme sektörünün değişen ve gelişen yeni trendlerine, gastronomi dünyasından markalaşmaya giden yolda markaların hikayelerine dikkat çekildi.
Kapital Medya tarafından, Dude Table partnerliğinde Zorlu PSM’de gerçekleştirilen ve 3 gün süren Brand Week Gastro’ya, gastronomi dünyasının önde gelen isimlerinin ilham verici ve ilgi çekici konuşmaları damgasını vurdu. Son yıllarda yıldızı parlayan gastronomi sektöründe fark yaratmak, bu alanda markalaşmak, sosyal medyanın etkileri, sürdürülebilir gıda üretimi ve değişen tüketim alışkanlıkları gibi konular dinleyiciler tarafından büyük ilgi gördü.
22 farklı panelde alanının uzman ve deneyimli 46 konuşmacısı, gastronomi dünyasının sorunlarını değerlendirirken, değişen ve gelişen dünyaya paralel olarak sektördeki değişikliklere dikkat çekildi. Gastronomi pazarlamasının ilk kez konuşulduğu etkinlikte; markalaşma, iletişim stratejileri, yeme içme trendleri, sokak lezzetleri, yerel lezzetlerin Türk mutfağında önemi, teknolojinin ve sosyal medyanın gastronomiye yansımaları, kuşakların beslenme alışkanlıkları ve gastronomi üzerindeki etkileri gibi çok geniş bir yelpazede konular değerlendirildi.
Gıdada sürdürülebilirlik ve iyi beslenme
İlk günün en ilgi gören panellerinden biri İstanbul Yiyecek İçecek Grubu Ortağı Şef’i Mehmet Gürs’ün konuşması oldu. Grundig Ruhun Doysun panelinde söz alan Gürs ve Arçelik Pazarlama A.Ş. Grundig Türkiye Grup Yöneticisi Handan Abdurrahmanoğlu, ‘’Ruhun Doysun’’ projesi ile atık yönetiminin ve bilinçli beslenmenin önemini anlattılar. Dünyayı Yaşatmak için Böcek Proteini mi Vegan Olmak mı? Sürdürülebilir Beslenmeyi Başlat panelinde söz alan İyi Yaşam ve Beslenme Uzmanı Dilara Koçak; hava, toprak ve suyu korumak yaşamsal bir ihtiyaçtır dedi ve sürdürülebilir beslenme için yapılması gerekenleri anlattı. İyi Beslen, Kendine İyi Bak panelinde konuşan Berrin Yiğit ise, doğru ve sürdürülebilir beslenmenin, dünya ekolojisine, insan sağlığına katkısını anlatırken dünya kaynaklarının ve gıdanın israfına dikkat çekti.
Gastronomide “Hikaye satar”
İkinci gün yeme içme sektörünün değişen ve gelişen yeni trendlerine, gastronomi dünyasından markalaşmaya giden yolda markaların hikayelerine dikkat çekildi. Etkinliğin Gastronomide Duygusal Pazarlama: Yemeğin ve İçeceğin Öyküsü panelinde, Şef Burak Zafer Sırmaçekici, Yazar ve Yeme İçme Uzmanı Levon Bağış, marka olabilmenin ve satış yapabilmenin en temel maddelerinden birinin ürünün hikayesini son kullanıcıya doğru ve etkileyici bir biçimde anlatmak olduğunun altını çizdi. Peynir Dünya Turuna Çıkarsa panelinde, Pales Süt Ürünleri Kurucusu Lale Kuseyrioğlu, Antre Gourmet Kurucusu Neşe Biber, Antre Gourmet Kurucusu Berrin Bal, dünyada 150 milyar dolarlık peynir pazarı olduğunu belirterek, Türkiye’de yalnızca 150 milyon dolar peynir ihracatının gerçekleştiğinin altı çizdi. Global alanda peynir pazarında büyüyebilmenin en temel maddelerinden birinin ise çoğrafi işaretleme olduğu belirtildi.
Sokak lezzetleri ve şehre yakın yerel üretim
Brand Week Gastro’nun son gününe damgasını vuran panel, Şehre Yakın Yerel Üretim: Narköy paneli oldu. Panelde Nardane Kuşçu, Ozan Kuşçu ve Tuba Şatana, Narköy’ün şehre yakın yerel üretiminin, sadece yerellik odağı ile yapılmadığını aynı zamanda ekonomik olarak sürdürülebilir bir model olduğunun da altını çizdi. Aynı zamanda diğer dikkat çeken bir panel ise Sokak Lezzetleri ile Markalaşmak: Fine Dining Şeflerden Sokak Lezzetleri paneli oldu. Panelde Cihan Kıpçak, Deniz Temel, Kaan Sakarya, Derin Arıbaş, Üryan Doğmuş gibi Türkiye’nin önemli şefleri, basit ama sevilen lezzetlerin katma değer ile markalaşma sürecine etkisini ve sosyo ekonomik etki ile yükselen değer olan, sokak yemeklerinin önemine vurgu yaptı.