“Önlem alınmazsa 500 bin kişi işsiz kalabilir”

0
753
Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği Konfederasyonu (ETİK) Başkanı Mehmet İşler (sağda)

Zor günler geçiren turizm sektörü, darboğazdan çıkmanın yollarını arıyor. Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği Konfederasyonu Önlem alınmazsa 500 bin kişi işsiz kalabilir (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, sektörü rahatlatması için hükümetten 11 talepte bulundu.

Vergide esneklik ve muafiyet, yurtdışı çıkışlara tanıtım harcı ve tatil kredisi isteklerinde bulunan İşler, krizden dolayı Antalya’da 150 bin kişinin işsiz kaldığını, önlem alınmadığı taktirde sektörün, yüzde 50 daralarak 500 bin kişiyi işten çıkarmak zorunda kalacağını söyledi.

Devletten ve yerel yönetimlerden beklentilerini açıklayan ETİK Başkanı İşler, bunların sektöre ivme katacağını söyledi. Kesinlikle bir para yardımı veya hibe istemediklerini belirterek, “Sadece mevzuatlar, finans ve vergisel düzenlemeler talep ediyoruz. İzmir’in HUB olması, KDV muafiyeti gibi kolaylıklar istiyoruz.” dedi. Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye’ye, Suriyeli sığınmacılara destek için 3 milyar euro hibe göndereceğini hatırlatan İşler, “Tek başına bu para yeterli değil. Mülteciler ve komşu ülkelerdeki iç savaşlar nedeniyle yabancı ülkelerin ilgisi oldukça azaldı. Para için hazırlanacak sözleşmeye, AB ülkelerinin belli kotalarda turist göndermesi şartı eklenmeli. Örneğin Almanya’dan, ‘şu kadar turist göndermelisin’ talep etmeliyiz. Maden algımız mülteci sorunu ve savaş dolayısıyla bozuldu, o zaman böyle bir kota istemeliyiz. Böylece turizm sektörü daha az hasarla yılı atlatabilir.” diye konuştu.

‘ÖTV, KDV ve SGK’da esneklik istiyoruz’

Vergilerde de esneklik talep eden Mehmet İşler, şöyle devam etti: “ÖTV, KDV, SGK ve Kurumlar Vergisi için esneklik verilmesi ve vergilerin, rakip ülkelerin oranlarına çekilmesini istiyoruz. En büyük sorunlardan biri, ÖTV’nin yüksekliği. Ödeme süresi konusunda da esneklik istiyoruz. Vergimizi ödeyeceğiz ama nefes almak için 2016 için esneklik istiyoruz. Üçer aylık dönemlerde ödenebilir ya da 2017 yılında ödemek için taahhüt veririz. Ayrıca turizmci de bir bakıma ihracat yapıyor, dolayısıyla ihracatçının yararlandığı KDV muafiyetinden biz de yararlanmak istiyoruz.”

Yurtdışı çıkışlarına tanıtım harcı ilave edilmesini de öneren İşler, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile kamu spotu hazırlanarak, “Ülkeni Tanı” kampanyası yapılmasını istedi.

‘Önlem alınmazsa 500 bin kişi işsiz kalabilir’

Olumsuz hava şartlarında çiftçilere sağlanan desteklerden turizm sektörünün de faydalanması gerektiğini söyleyen İşler, “Don gibi olumsuz hava koşullarında çiftçinin kredi ve borçlarının ertelenmesi gibi bize de benzer kolaylıklar sağlansın.” dedi. Son dönemde turizmin daraldığını gittiğini ve istihdamda azalma yaşandığını kaydeden ETİK Başkanı, “Ekim ayında sezonun sona ermesiyle birlikte yeni sezon hazırlıkları da başladı ama şimdiden Türkiye genelinde 150 bin, İzmir’de ise 2 bin kişi işsiz kaldı. Eğer önlem alınmazsa sezonun açılacağı mayıs dönemine kadar ülke genelindeki işsiz sayısı 500 bini bulabilir.” uyarısında bulundu. İzmir’in dünyayla bağlantısı için yurtdışı doğrudan uçuşlar koyulmasını, şehrin HUB olarak ilan edilmesini isteyen İşler, “Antalya ve Muğla’da hem tarifeli hem tarifesiz seferlere destek verilirken İzmir’de sadece tarifesiz seferlere destek verildi. En fazla tarifeli uçaklarla gelen destinasyon olduğumuz için böylesine bir konjonktürde İzmir’in, 6 bin dolarlık uçak ya da koltuk başına verilen teşvikten yararlanmasını istiyoruz.” diye konuştu.

Turizmcilerden 11 istek

1-Yabancı ülkelerden, Türkiye’deki belli başlı havaalanlarına gelen uçaklara verilen 6 bin dolarlık destek olumlu ancak İzmir’e gelen sadece tarifesiz uçaklara veriliyor. Bu destek, tarifeli uçaklara da verilsin.

2-Vergi konularında iyileştirmeler istiyoruz. Bazı vergiler rakip ülkeler seviyesine çekilsin ve bazıları da ötelensin.

3-Biz de bir anlamda ihracat yaptığımız için ihracatçıların faydalandığı KDV muafiyetinden yararlanalım.

4-Yurtdışına çıkışlarda tanıtım harcı alınsın.

5-Kamu spotları yapılarak iç turizm hareketlendirilsin.

6-AB’den gelecek para yardımına, turist kotası da eklensin. Bu sayılar anlaşmaya dahil edilsin.

7-Turizm konaklama kanunu çıkarılsın.

8-Turizm tahsisli tesislerin 2016 yılı için tahsis bedelleri, ya yüzde 50’ye indirilsin ya da bu yıl alınmasın.

9-Sektörün bankalara olan borçları ötelensin ve vatandaşa tatil kredisi verilsin.

10-Turizm Teşvik Kanunu güncelleştirilsin

11-İç pazarın arttırılması için sanatçılar, sporcular ve diğer önemli isimlerin desteğiyle iç kamu spotları hazırlanıp yayımlansın.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz