0.3 C
Ankara
Salı, Ocak 28, 2025

YÜciTA

YÜciTA’dan Coğrafi İşaretler için ‘Yönetişim’ ve ‘Denetim’ vurgusu

YÜciTA Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu: “25 yıllık uygulamaya rağmen Coğrafi İşaretler ne yazık ki ilgili kurum ve kişilerce dahi yeterince anlaşılamamıştır. Konu ile ilgili yoğun kavram kargaşası, bilgi eksikliği ve bilgi kirliliği yaşanmaktadır. Coğrafi İşaretleri sadece tescilden ibaretmiş gibi algılama alışkanlığı halen sürmekte, ana unsurlar ‘yönetişim’ ve ‘denetim’e gerekli önem verilmemektedir.”

Coğrafi İşaretli Ürünler üzerine düşünceler

Coğrafi İşaretli Ürünler o kadar önemlidir ki önemlerini sadece parayla ifade etmek büyük hata olur. Coğrafi İşaretli Ürünler, gelir dağılımının tabana yayılmasına katkı sağlayabileceği, katma değerli ürün ihracatımızı arttırabileceği, kırsal kalkınmaya katkı yaparak kırsaldan kente göçün önünde önemli bir engel teşkil edebileceği gibi, kültürlerin, geleneklerin, üretim usul ve tekniklerinin, endemik hazinelerin korunmasını ve yaşatılmasını da sağlar.

Prof. Dr. Tekelioğlu: “Çok tescil, coğrafi işaretler kavramını öldürür.”

Coğrafi işaretin doğru ürüne verilmesi gerektiğine dikkat çeken Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜCİTA) Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu; "Çok tescil, coğrafi işaretler kavramını öldürür, tescile olan güvenin kaybedilmesine yol açar" dedi.

Prof. Dr. Tekelioğlu: Asıl mesele coğrafi işaret yönetişimi ve denetimi

Kurucusu olduğu Yöresel Ürünler Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı “YÜciTA” ile sadece ülkemizde değil dünyada da coğrafi işaretler konusunda söz sahibi isimlerden biri olan Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, “Coğrafi işaret tescili, bu işin sadece yüzde 5’idir, asıl mesele yönetişim ve denetimdir” diyor. YÜciTA ve Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası’nın 4-5 Ekim tarihlerinde gerçekleştireceği “Coğrafi İşaretlerde Afyonkarahisar Buluşması” çalıştayı, coğrafi işaretler konusunda ülkemizin yaşadığı bu büyük sorununa odaklanıyor.

İnegöl’ün yöresel ürünleri masaya yatırılıyor

İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO), kendine özgü ürün ve markalara sahip İnegöl için çok önemli bir çalışmaya daha imza atıyor. İTSO’nun Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Araştırma Ağı (YÜCİTA) işbirliğinde düzenleyeceği ‘Coğrafi İşaretlerde Türkiye ve İnegöl’  konulu çalıştay, 5 Eylül Çarşamba günü gerçekleştirilecek.

Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu ile popülizmden gerçeğe coğrafi işaretli ürünler

Coğrafi İşaret tescilindeki son gelişmeleri ve bu hızlı temponun getirdiği aksaklıkları YüciTA Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu ile konuştuk.

Coğrafi İşaret’lerde amblem kullanım zorunluğu başladı

Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından belirlenen ve Coğrafi İşaret tescil belgeli ürünlerde kullanılacak olan amblemlerin zorunlu kullanımı 10 Ocak 2018 tarihi itibariyle başladı. Konuya ilişkin açıklama yapan YÜciTA Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu; “20 yıldan beri sürdürdüğümüz ve gönüllük esasına dayanan Coğrafi İşaretlerle ilgili çalışmalarımızda bu günü görmek bizim için büyük onur, büyük coşku, büyük bayramdır. Dileğimiz Türk kamuoyunun ivedilikle kamu spotları yoluyla amblemler konusunda bilgilendirilmesi ve bundan böyle uygulamalarda Coğrafi İşaretlerin popülizm konusu yapılmamasıdır.” dedi.

Coğrafi İşaretler popülizme mi kurban ediliyor?

Son aylarda coğrafi işaret tescil başvurularındaki artışı, tescillenen ürün sayısında yaşanan baş döndürücü artışların izlediğine dikkat çeken Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜciTA), yapılması gerekenin, duvarlara asılan tescil belgelerinin sayısını arttırmaktan çok sistemin içinin doldurulması konusunda çaba harcanması olduğunu açıkladı. Açıklamada, “Bu uygulamalar, bir yerlere hoş görünmek ve konu ile ilgili bir şeyler yapıyormuş gibi olmak adına Coğrafi İşaretlerin popülizme kurban edildiği endişesini yaratmaktadır.” denildi.

Türkiye’nin Coğrafi İşaretli Ürünleri ATO’da sergilendi

28-29 Nisan tarihleri arasında Ankara Ticaret Odası Congresium'da gerçekleştirilen “Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi”nde, Kayseri pastırmasından Siirt fıstığına, Gaziantep baklavasından Beypazarı kurusuna kadar 200’ü aşkın coğrafi işaretli ürün sergilendi.

Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu: Türkiye’de 2 bin 500 ürün coğrafi işaret alabilir

Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜCİTA) Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, Türkiye’de 2 bin 500 ürünün coğrafi işaret alma potansiyeli bulunduğunu, ancak bunlardan sadece 204’ünün tescil aldığını söyledi.
- Advertisement -spot_img

Latest News

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...
- Advertisement -spot_img