6.3 C
Ankara
Salı, Kasım 19, 2024

yöresel ürünler

“Sizin Oraların Nesi Meşhur?” Samsun’da

Antalya Ticaret Borsası (ATB) ile Antalya Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğinde ülkemizin yöresel ürünlerini il il gündeme getirmek, başarı hikayelerini paylaşmak amacıyla düzenlenen “Sizin Oraların Nesi Meşhur?” programında bu hafta Samsun’un yöresel ürünleri konuşuldu.

Gaziantep 37 tescille coğrafi işarette lider

Antalya Ticaret Borsası ile Antalya Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenen “Sizin Oraların Nesi Meşhur?” programında Gaziantep’in yöresel ürünleri ve coğrafi işaretli ürünleri konuşuldu.

Asan: “YÖREX’ten sonra Türkiye’de coğrafi işaret seferberliği başladı”

Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Türkiye’de yöresel ürünler ve coğrafi işaretlerde farkındalığı artıran ilk etkinliğin Yöresel Ürünler Fuarı YÖREX olduğunu bildirdi. Asan, “YÖREX’ten sonra Türkiye’de coğrafi işaret seferberliği başladı” dedi.

YÖREX, 2021’e ertelendi

Antalya Ticaret Borsası öncülüğünde 2010 yılında başlatılan Yöresel Ürünler Fuarı YÖREX, bu yıl Covid-19 nedeniyle planlanan takvim olan 21-25 Ekim tarihinde yapılamayacak. 11. YÖREX, “Sizin Oraların Nesi Meşhur” sloganıyla 20-24 Ekim 2021 tarihinde ANFAŞ Fuar Merkezi’nde düzenlenecek.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: “YÖREX Türkiye’nin markası”

YÖREX’in “bize ait olanı tüketelim” mantığıyla milli değerlere sahip çıkan bir organizasyon olduğunu vurgulayan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu; “Antalya Ticaret Borsamız bu fikri geliştirdi, ulusal bir marka haline getirdi” dedi.

Coğrafi İşaret’lerde amblem kullanım zorunluğu başladı

Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından belirlenen ve Coğrafi İşaret tescil belgeli ürünlerde kullanılacak olan amblemlerin zorunlu kullanımı 10 Ocak 2018 tarihi itibariyle başladı. Konuya ilişkin açıklama yapan YÜciTA Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu; “20 yıldan beri sürdürdüğümüz ve gönüllük esasına dayanan Coğrafi İşaretlerle ilgili çalışmalarımızda bu günü görmek bizim için büyük onur, büyük coşku, büyük bayramdır. Dileğimiz Türk kamuoyunun ivedilikle kamu spotları yoluyla amblemler konusunda bilgilendirilmesi ve bundan böyle uygulamalarda Coğrafi İşaretlerin popülizm konusu yapılmamasıdır.” dedi.

Coğrafi İşaretler popülizme mi kurban ediliyor?

Son aylarda coğrafi işaret tescil başvurularındaki artışı, tescillenen ürün sayısında yaşanan baş döndürücü artışların izlediğine dikkat çeken Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜciTA), yapılması gerekenin, duvarlara asılan tescil belgelerinin sayısını arttırmaktan çok sistemin içinin doldurulması konusunda çaba harcanması olduğunu açıkladı. Açıklamada, “Bu uygulamalar, bir yerlere hoş görünmek ve konu ile ilgili bir şeyler yapıyormuş gibi olmak adına Coğrafi İşaretlerin popülizme kurban edildiği endişesini yaratmaktadır.” denildi.

2023’e kadar en az 120 bin istihdam ve 15 milyar liralık yatırım hedefi

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Başkanı Dr. Ahmet Antalyalı, 2023 yılına kadar en az 120 bin istihdam ve ülke gelinde 15 milyar liralık yatırım hedeflediklerini ifade etti.

Bakan Özlü: “Coğrafi işaretli ürün yüzde 20 daha pahalı satılıyor”

Yöresel ürünlerin coğrafi işaret olarak tescillenmesi ve korumasının çok önemli olduğuna işaret eden Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, yapılan araştırmalara göre coğrafi işaret tesciline sahip bir ürünün, benzer bir ürüne nispetle yüzde 20 daha yüksek fiyatlara alıcı bulabildiğini belirtti.

Yöresel ürünler yurt dışı fuarlara taşınacak

Yöresel ürünlerin, ekonomik değer haline gelmesi için fuarların son derece önemli olduğuna dikkati çeken Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, 2017 yılında Yörex fuarını yurtdışına taşımayı hedeflediklerini söyledi.
- Advertisement -spot_img

Latest News

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...
- Advertisement -spot_img