5.1 C
Ankara
Pazar, Aralık 22, 2024

Türkiye ekonomisi

2020 yılının ekonomide öne çıkan başlıkları

Pandemi süreci boyunca yaşanan kaygılar, alınan ekonomik tedbir ve destekler, TC Merkez Bankası ile Hazine ve Maliye Bakanlığındaki görev değişiklikleri, 2020 yılına damga vurarak ekonomiyi etkileyen başlıca faktörler oldu.

Jak Eskinazi: “2020 yeni dünya düzeninin tohumuydu”

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi’ye göre ülkemizin geleceği, dünya ekonomisinin geleceği, ekonomik büyümede istikrarın sağlanması, yeniden dönüşümü esas alan döngüsel ekonomiyi güçlendirecek yeni sürdürülebilir bir eylem stratejisi ve bir reform paketiyle mümkün.

Çin’in büyüme rüyası sona erebilir”

Çin'de Kovid-19 sonrası toparlanmanın yavaş seyrediyor olması 2020 yılı için Çin ekonomisinde daralma beklentisi oluşturuyor. Ekonomi Politikaları Uzmanı Dr. Aziz Hatipağaoğlu, Çin’in yıllardır hedeflediği sürdürülebilir büyüme rüyasının sona erebileceğini açıkladı.

İlk çeyrek büyümesinde ihracatçıların performansı itici güç oldu

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, 2020 yılına Türk ihracatçılarının güzel bir giriş yaptıklarını Cumhuriyet tarihinin ihracat rekorlarını kırdıklarını, 2020 yılının ilk çeyreğinde yakalanan yüzde 4.5'luk büyüme rakamında ihracatçıların performansının itici güç olduğunu kaydetti.

Covid-19’un ekonomiye etkisi en az bir yıl sürecek

KPMG Türkiye, Covid-19’un iş dünyasını nasıl etkilediğini araştırdı. Ankete katılan iş dünyası temsilcileri küresel salgının ekonomiye olumsuz etkisinin ortadan kalkması için en az bir yıla ihtiyaç olduğunu söylüyor.

Kapitalizm çatırdadı 2020 kayıp yıl olacak!

Ekonomist Emre Alkin, küresel salgının ekonomik anlamda hayatımıza etkilerini Radyo Trafik canlı yayınında Cezayir Doğan’a anlattı. “2020 yılını unutun” diyen Alkin, piyasaların bu süreci atlatmasının 16-17 ayı alabileceğini belirtti.

Prof. Dr. Dilek Teker: “İşsiz kalacak hane halkı için daha net önlemler açıklanmalı”

Şirketlerin yakın zamanda daralan ekonomi ve likidite sorunu ile karşı karşıya kalarak ücretsiz izin ya da işten çıkarma yoluna gidebileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Dilek Teker, “Şirketlerin borcunu ötelemek birkaç ay sonra tüketimi ve likiditeyi garanti edemez. Bu nedenle konu, mikro düzey destekle başlamalı ve öncelikle işsiz kalacak hane halkı için daha net önlemler açıklanmalıdır.” değerlendirmesinde bulundu.

Ekonomide en kötüsü geride kaldı mı?

Bütün ekonomi yazılarımda ekonomi yönetimine olan "güven"in her dönemde ve şartta çok önemli olduğunu vurguluyor, dolayısıyla krizi tetikleyen ve derinleştiren en önemli sebebin "güvensizlik" olduğunu söylüyor, bu bağlamda da "şeffaflığın" önemine dikkat çekiyorum. Güven ve şeffaflık sorunu hâlâ büyük bir sorun olarak karşımızda duruyor.

Ocak ayı dış ticaret endeksleri açıklandı

Ocak ayında, ihracat ve ithalat birim değer endeksi azaldı. İhracat miktar endeksi artarken, ithalat miktar endeksi azalmaya devam etti. 2018 yılı Ocak ayında 104,1 olarak elde edilmiş olan dış ticaret haddi ise 2,5 puan azalarak, 2019 yılı Ocak ayında 101,6 oldu.

Büyüme rakamları açıklandı: Ekonomide son çeyrekte büyük daralma var

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2018 yılı 4. çeyrek GSYH verilerini açıkladı. Son çeyrekte yüzde 3 daralan GSYH, 2018 yılında %2,6 arttı. 2018 yılında kişi başına GSYH ise cari fiyatlarla 45 bin 463 TL, ABD doları cinsinden 9 bin 632 Dolar olarak hesaplandı.
- Advertisement -spot_img

Latest News

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...
- Advertisement -spot_img