13.6 C
Ankara
Cuma, Kasım 22, 2024

toprak

Üzümcü: “Su yönetimi multidisipliner bir konudur!”

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Yaşar Üzümcü, çevre, iklim, tarım, gıda, toprak ve su politikalarında katılımcı bir yaklaşım benimsenmesini ve başta meslek odaları olmak üzere bilim insanları ve ilgili kesimlerin sürece dahil edilmesini istedi.

Her yıl 642 milyon ton toprağımız erozyona uğruyor!

Türkiye’de her yıl 642 milyon ton toprak erozyona uğrarken, 154 milyon ton toprak akarsularla denizlere taşınıyor. Oysa 1 santimetre toprağın oluşması için 500 yıl gerekiyor.

Neleri eleştiriyorum, niye eleştiriyorum?

Plansızlığı, programsızlığı, takipsizliği eleştiriyorum. Özellikle son birkaç aydır olayların arkasından sürükleniyorsam da lafı dönüp dolaştırıp bu konuya getiriyorum. Aslında olayların arkasından sürüklenmemizin, bir türlü esasa gelemememizin sebebi de bunlar: Plansızlık, programsızlık, takipsizlik.

En çok toprak bozulumu mera alanlarında

Ülkemizde yılda 642 milyon ton toprak erozyonla taşınıyor. Bu toprağın 154 milyon tonu deniz, dere ve göllere taşınarak kaybediliyor. Türkiye’de erozyonla taşınan toprağın yaklaşık %1’i ormanlardan, %56’sı mera alanlarından, %39’u tarım alanlarından ve %4’ü diğer alanlardan geliyor.

TEMA Vakfı’ndan siyasete ekolojik çağrı

TEMA Vakfı, 24 Haziran 2018 seçimleri öncesinde EkoSiyaset 2018 Belgesi’ni hazırlayarak seçime katılan tüm siyasi partilerle paylaştı. Çevre ile ilgili konuların herkesi ilgilendirdiğine önemle vurgu yapan TEMA Vakfı, tüm siyasi partilere doğayı korumak üzere politikalar üretmeleri için çağrı yapıyor.

Doğada Neler Olup Bitiyor Bilmek İstemez misiniz?

Bitkiler çok yaratıcıdırlar: Güneş ışığını daha iyi almak, böcekleri kendilerine çekmek, tohumlarını dağıtmak ve daha bir sürü şeyde inanılmaz yöntemler uygularlar. Bunları fark etmek için tek ihtiyacımız olan şey biraz daha dikkatli bakmak.. Neşeli Botanik, etrafına yeniden bakmana, göremediğini fark...

Kadıköylü çocukların elleri toprağın bereketiyle buluşuyor

Kadıköy Belediyesi desteğiyle oluşturulan bahçelere fide diken çocuklar hem bir sebzenin nasıl yetiştiğini öğreniyor hem de toprakla temas ediyor.

Dalından domates toplamak isteyenler

Knorr, Bursa - Karacabey’deki domates tarlasını ziyaretçilere açıyor. Hafta sonu toprağa dokunmak ve özlediği domates kokusunu içine çekmek isteyen herkesin davetli olduğu gezi, çiftçilerle birlikte mevsiminde domates toplama deneyimini yaşamak için de büyük bir fırsat.

Sinsi tehlike çölleşmeye dikkat

Dünya üzerinde 110 ülke, 1 milyardan fazla insan çölleşmeden etkileniyor. Peki, en önemli kaynağımız olan toprağı her geçen gün tükettiğimizin farkında mıyız?

“Sanayi adına toprağı, tarımı, hayvancılığı yok ettiler”

Bugün gelişmiş ülkelerin Afrika ülkelerinden arazi satın aldığını veya kiraladığını kaydeden Bakan Çelik, "Türkiye'nin 3 misli büyüklüğündeki araziyi Afrika ülkelerinden kiralamış ya da satın almış bulunmaktadırlar. Sudan'dan Mozambik'e, Etiyopya'ya varıncaya kadar, bu ülkelerden arazi kiralıyorlar ve garip bir şey; bu ülkeler açlıkla karşı karşıya ama arazileri, toprakları var. Gelişmiş ülkelerde toprak kalmadı. Sanayi adına toprağı, tarımı, hayvancılığı yok ettiler." diye konuştu.Faruk Çelik, gıda, tarım, sanayi, burdur, hayvancılık,
- Advertisement -spot_img

Latest News

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...
- Advertisement -spot_img