13.6 C
Ankara
Cuma, Kasım 22, 2024

tohum ithalatı

“Tohum milliyetçiliği yapalım. Milli çeşitleri kullanalım.”

TÜRKTOB Başkanı Akcan: “Tohumculuk sektörü daha çok genç. Bu nedenle Türk şirketlerinin sermeyesi yabancı şirketlere göre daha zayıf. Yabancı şirketlerin tanıtım ve pazarlama için ayırdıkları bütçelere şimdilik bizim erişmemiz zor. Bu nedenle en az yabancı çeşitler kadar verimli ve kaliteli çeşitlerimizi tanıtmakta zorlanıyoruz. Ulusal gıda egemenliğinin ön planda olacağı önümüzdeki dönemde çiftçilerimizden en önemli talebimiz; milli çeşitlerimizi kullanmalarıdır.”

Pakdemirli: “Tohumda bardağın hep boş tarafına bakılıyor”

Tohum ithalatına yönelik eleştirilere ilişkin, “Bardağın hep boş tarafından bakılıyor.” diyen Bakan Pakdemirli; yerli tohumda yıllık üretimin 145 bin tondan 1 milyon 50 bin tona çıktığını, ithal ikamesini karşılama oranının ise yüzde 45'lerden yüzde 85'lere kadar yükseldiğini vurguladı.

İsrail’in tohum ithalatındaki payı yüzde 7

TÜRKTOB Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Yılmaz: “Türkiye tohumlarını İsrail’den ithal ediyor gibi çok yanlış bir algı var. Türkiye’nin 2017 yılındaki 185 milyon dolarlık tohum ithalatı içinde İsrail’in payı oldukça düşüktür, sadece yüzde 7’dir. Kaldı ki ülkemiz İsrail’e yaklaşık 3 milyon dolarlık tohum ihraç etmektedir.”

70 ülkeye 153,5 milyon dolarlık tohum ihraç ettik

Tohumculukta en çok tartışılan konulardan birinin dış ticaret olduğunu belirten Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Başkanı Kamil Yılmaz, 2016 yılında bir önceki yıla göre yüzde 49,4 oranında artışla 153,5 milyon dolarlık tohum ihraç ettiğimizi açıkladı. Yılmaz, 2015 yılında yüzde 70 olan ihracatın ithalatı karşılama oranının ise 2016 yılında yüzde 89’a çıktığını kaydetti.

Tuhaf bir ekonomi yazısı: Düşmanlarımız gelişmemizi engelliyorlar

Eğer dobra ve canınızı acıtmaya çalışan biri olsaydım şöyle sorardım: Her sallandığında yıkılan evlerimizi, okullarımızı, hastanelerimizi, iş yerlerimizi de düşmanlarımız mı inşa etti?

Yerli tohum yasak mı – 2

Tohumlar, gıdaların ham maddeleri. Sağlıksız bir tohumdan, sağlıklı bir gıda üretilemez. Dolayısıyla gıda ile ilgili her konuda olduğu gibi "tohum" konusunda da son derece hassas olmamız gerekiyor. Hassasiyetimizin diğer yönünde ise bu ülkedeki üretimin miktarı ve kalitesi olmalı. Kendi ürünlerimiz hakkında çıkarılan mesnetsiz dedikoduların hem tarımımıza hem de ihracatımıza darbe vuracağı unutulmamalı.
- Advertisement -spot_img

Latest News

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...
- Advertisement -spot_img