5.7 C
Ankara
Salı, Aralık 3, 2024

termik santraller

Sağlık ve Çevre Birliği Heal: Kirli havadaki cıva çocukların IQ’sunu düşürüyor!

Sağlık ve Çevre Birliği HEAL, hava kirliliğinden dolayı cıvaya maruz kalan çocuklarda IQ seviyesinin düştüğünü açıkladı. 2019 yılında Türkiye'deki kömür yakıtlı termik santrallerden kaynaklı cıva emisyonunun çocuklarda toplam 8 bin 850 IQ puanı kaybına neden olduğunu vurgulayan HEAL raporuna göre, çocukların ömür boyu taşıyacakları bu riskin boyutlarını belirlemek de henüz mümkün değil.

Avrupa’da fosil yakıt kullanımındaki düşüş hava kirliliğine bağlı 38.000 ölümü önledi

Avrupa’da fosil yakıt kullanımındaki düşüş hava kirliliğine bağlı 38.000 ölümü önledi

Çevre yatırımlarını yapmayan santraller için “acilen durdurulmalı” çağrısı

Temiz Hava Hakkı Platformu, baca gazı arıtımı ve kül depolama sahalarının mevzuata uygun hale getirilmesi için gerekli altyapı yatırımlarını tamamlamayan kömürlü termik santrallerin çalışmasına izin verilmemesi çağrısında bulundu.

Hava kirliliğinin Türkiye’ye sağlık maliyeti 53 milyar TL

Sağlık ve Çevre Birliği HEAL’in ‘Türkiye’de Kronik Kömür Kirliliği’ raporuna göre, kömürlü termik santrallerin neden olduğu hava kirliliğinin yarattığı sağlık sorunları, Türkiye’ye yılda 53 milyar TL’ye mal oluyor. Bu ise toplam sağlık harcamalarının yüzde 27'sini oluşturuyor. Aynı zamanda bu sağlık sorunları 1,4 milyon iş günü kaybına yol açıyor.

KOAH ülkemizde ciddi bir tehditken termik santrallere ek süre verilmemeli!

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) hava kirliliği, sigara kullanımı gibi nedenlere bağlı olarak görülme sıklığı artan KOAH hastalığının yaşlanmakta olan nüfusun en önemli sağlık sorunlarından biri olduğuna dikkat çekti. TÜSAD KOAH Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Arzu Mirici, ülkemizde 40 yaş üzerindeki her 7-8 kişiden 1’inin KOAH hastası olduğunu belirtirken, kapatılması gereken termik santrallere ek süre verilmesinin doğru olmayacağını vurguladı.

TEMA Vakfı’ndan vekillere çağrı

Sanayi Komisyonu’nda kabul edilen Maden Kanunu ve Bazı Kanunlar Hakkında değişiklik öngören Torba Yasa Tasarısı’nın çevreye zarar verecek maddeler içerdiğine dikkat çeken TEMA Vakfı milletvekillerine çağrıda bulundu: “Tasarıyı kabul etmeyin, ormanları ve havamızı koruyun.”

Su kaynaklarından 17,3 milyar m3 su çekildi

Belediyeler, köyler, imalat sanayi işyerleri, termik santraller, organize sanayi bölgeleri (OSB) ve maden işletmeleri tarafından 2016 yılında 17,3 milyar m3 su doğrudan su kaynaklarından çekildi.

İklim ve Sağlık

İklim değişikliği, çoğumuzun farkında bile olmadan sağlığımızı etkiliyor. Son 50 yılda, insan faaliyetleri - özellikle fosil yakıtların yakılması - atmosferde ek ısının tutulmasına ve iklimi değişikliğine sebep olacak miktarda karbondioksit ve diğer sera gazlarının salınımına sebep oldu.

Sera gazı emisyonu 467,6 milyon tona yükseldi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre toplam seragazı emisyonu 2014‘te 1990’a oranla yüzde 125 artarak 467,6 milyon ton oldu. Birey başına emisyon 3,77 tondan 6,08 tona geldi.

Su kaynaklarından 14 milyar metreküp su çekildi

2014 yılında su kaynaklarından 14 milyar 700 milyon metreküp su çekildiği bildirildi. Alıcı ortamlara 12,7 milyar m3 atıksu deşarj edilirken, bu miktarın yüzde 77’si arıtıldı.
- Advertisement -spot_img

Latest News

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...
- Advertisement -spot_img