6.8 C
Ankara
Pazar, Aralık 22, 2024

tekstil

Danimarka gıda ve tekstil alanında önemli fırsat kapısı

Danimarka Gıda ve Tekstil Alanında Önemli Fırsat Kapısı

TZOB: Pamuk üreticisi prim artışı bekliyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, pamuk üreticisinin prim desteğinde artış beklediğini bildirerek, “Pamukta üretim düşüyor. Üretim artışı üreticinin desteklenmesine bağlıdır. Pamukta kendi kendine yeten üretime ulaşabilmemiz için üreticilerimiz teşvik edilmelidir” diye konuştu.

Güvenilir ürün için bir araya geliyorlar

Et, bal, ekmek, sağlık, yerel yönetim ve perakende gibi konularda güvenilirlik arayışı toplantıları düzenleyen Güvenilir Ürün Platformu, yeni toplantısını 28 Kasım tarihinde Gastronometro’ da gerçekleştirilecek.

İzmir, Dünya Pamuk Araştırma Konferansına ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor

İzmir, tüketiminde dünya dördüncüsü olduğumuz pamuk ile ilgili dünya genelinde yapılan AR-GE çalışmalarının masaya yatırıldığı Dünya Pamuk Araştırma Konferansı’na 2020 yılında ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

1882 kalem ürünün ithalatında gümrük vergisi sıfırlandı

Bakanlar Kurulu kararıyla, Türkiye’de üretimi bulunmayan 1882 kalem ham maddenin ithalatında 1 Temmuz 2018’den geçerli olmak üzere gümrük vergileri sıfırlandı.

Pamukta 1 lira destek talebi

Pamuğun gümrük birliğinde tarım ürünleri kapsamına alınmasını ve gümrük vergilerinin tekrar konulmasını isteyen TZOB Genel Başkanı Bayraktar, 75 kuruş olan prim desteğinin de 1 liraya çıkarılmasını talep etti.

Kuzey Afrika’ya ihracat fırsatı

İstanbul Dünya Ticaret Merkezi, bölgesel ticaret odalarının desteği ile Cezayir’de üç günlük İkili İş Görüşmeleri Programı düzenleyecek. 28 Kasım-1 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilecek program, Kuzey Afrika’ya açılmak isteyen firmalar için önemli bir fırsat sunuyor. Program; tarım, gıda, tekstil ve inşaat sektörlerini kapsıyor.

Perakende satış hacmi azaldı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi 2016 Mayıs ayında 2016 Nisan ayına oranla yüzde 0,9 azaldı. Bu dönemde gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 0,3, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı dışında) yüzde 2 azalış; otomotiv yakıtı satışları yüzde 0,3 artış kaydetti.

Pamuğumuz, pamuk ipliğine bağlı

İki hafta önceki "ayçiçeği yağı" ile ilgili makalemde "verim, verim, verim" demiştim. Pamukta verim üst düzeyde ama yine de sorunlar bitmiyor. Örneğin -hatırı sayılır devlet desteklerine rağmen- ekim alanlarının daralmasının ve pamuk üreticisi çiftçilerin başka ürünlere yönelmesinin sebepleri olmalı. Soruna böyle yaklaştığımızda verimden sonraki diğer kronik sorunlarımızla karşı karşıya kalıyoruz: Girdilerde dışa bağımlılık, üretici maliyetlerinin yüksek olması ve kalite.

“Pamuk üreticimizi koruyamadık”

Türkiye’nin 90’lı yıllarda Dünya Ticaret Örgütü’nde bir anlaşmaya imza attığını belirten Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, “Burada atmış olduğumuz imzadan sonra maalesef sanayi üretimi olarak kabul ettiğimiz lif pamuğa herhangi bir vergi koyarak üreticimizi yurt dışındaki üretimden koruyamadık.” dedi.
- Advertisement -spot_img

Latest News

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...
- Advertisement -spot_img