14.2 C
Ankara
Perşembe, Kasım 21, 2024

tarım sayımı

Gıda enflasyonu niçin düşmüyor?

Aşağıdaki paragrafı yazalı 7 yıldan fazla zaman geçmiş: "Üretimi yetersiz ve girdileri de dâhil dışarıya bağımlı olduğumuz gıda ürünlerinde önemli fiyat artışları bekliyorum. Bu noktada, fiyat artışlarından öncelikle temel gıda maddelerinin etkileneceğini vurgulamakta fayda var." Geçen zaman içinde maalesef bu öngörülerimi değiştirmemi gerektirecek hiçbir gelişme olmadı. Son açıklanan gıda enflasyonu rakamları da dâhil.

TÜSİAD’dan son beş yılda üçüncü tarım ve gıda raporu

“TÜSİAD Sürdürülebilir Büyüme Bağlamında Tarım ve Gıda Sektörünün Analizi” başlıklı rapor Tekfen Tower’da tanıtıldı. Tarım sayımına acilen başlanması gerektiği vurgulanan raporda çeşitli başlıklar altında politika önerilerine de yer veriliyor. Raporun tanıtımında konuşan TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski; sektörün yıllardır yaşadığı yapısal sorunların yanı sıra, iklim değişikliği, artan nüfus, azalan doğal kaynaklar, göç gibi, tüm dünyanın da sorunu olan konuların, gündemi daha da zorlu kıldığını söyledi.

Tarım Şûrası üzerine düşünceler

3. Tarım Şûrası, 18-21 Kasım 2019 tarihlerinde yapıldı. Açık söylemek gerekirse, 15 yıl beklendikten sonra, gıda enflasyonunun vatandaşı fazlasıyla bunalttığı bir dönemde yapılmasını, "Mecbur kalındı." olarak değerlendirdim.

Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi üzerine düşüncelerim

Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi'nin teşkilat yapısı ve yeni kabine belli oldu. Başarılı olmaları en büyük dileğim, doğru yaptıkları her konuda yanlarında ve yardımcı olmak, desteklemek en büyük görevimdir.

Tarımsal İşletme Yapı Araştırması ve gerçekler

Türkiye'de -düzenli olarak- 3 yılda bir örnekleme araştırması yapılıyor mu? Hayır. Önceki Tarımsal İşletme Yapı Araştırması 2006 yılında yapılmış yani üzerinden 10 yıl geçmiş. Türkiye'de -düzenli olarak- 10 yılda bir tarım sayımı yapılıyor mu? Hayır. Önceki Tarım Sayımı 2001 yılında yapılmış. Sayımın üzerinden 17 yıl geçmiş. İlgili mevzuatın amir hükmüne rağmen yapılmamış. Belki de sistem, takipsizlikten artık o kadar karmaşık hâle gelmiş ki yapılamamış.

Çandır: Sağlıklı bir tarım sayımı zorunluluk haline gelmiştir”

Tarımsal desteklemelerin üretimi artırmaya yönelik olması gerektiğini, bunun için de doğru tarım verilerine ulaşılması gerektiğini kaydeden ATB Başkanı Ali Çandır, öteden beri talep ettikleri sağlıklı bir tarım sayımının zorunluluk haline geldiğini vurguladı.

Dünya tarım sayımında 2020 turu

FAO’nun Dünya Tarım Sayımı Programı kapsamında 2020 sayım turu için şu ana kadar 84 ülkenin çalışmalara başladığını belirten FAO Kıdemli İstatistikçisi Jairo Castano, tarım sayımıyla elde edilen verilerin önemini anlattı.
- Advertisement -spot_img

Latest News

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...
- Advertisement -spot_img